Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Ευρ. Επιτροπή: Η κυβέρνηση «πούλησε» τους δανειολήπτες

Επιστολή- σοκ για την εκχώρηση «κόκκινων» δανείων σε funds- γύπες, χωρίς να παρέχεται το δικαίωμα στους οφειλέτες να τα εξαγοράσουν

Πόλεμος ξέσπασε μεταξύ Κομισιόν και κυβέρνησης για την πώληση «κόκκινων» δανείων σε funds, με μοναδικούς χαμένους τους δανειολήπτες. Σε επίσημο έγγραφό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε με δική της πρωτοβουλία τα «κόκκινα» δάνεια σε funds, χωρίς να παρέχεται το δικαίωμα στον οφειλέτη να εξαγοράσει το δάνειό του. Την επιστολή υπογράφει εκ μέρους του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο Γκαμπριέλε Τζούντιτσε, συντονιστής των ελεγκτών της Κομισιόν για την Ελλάδα και νούμερο 2 στην ιεραρχία μετά τον Ντέκλαν Κοστέλο.

Το υπουργείο Οικονομίας επιρρίπτει, από την πλευρά του, ευθύνες στους δανειστές της χώρας μας, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση να παρέχεται η δυνατότητα κατά προτεραιότητα στον δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του είχε γίνει από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά απορρίφθηκε από τους δανειστές ύστερα από διαδοχικές συζητήσεις.

Την κυβέρνηση διαψεύδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν επέβαλαν στις ελληνικές Αρχές ως προαπαιτούμενο τη μη νομοθέτηση του δικαιώματος του οφειλέτη και του εγγυητή να συμμετάσχουν στη διαδικασία που συνδέεται με την αγορά και την πώληση του δανείου τους και του δικαιώματος να παρουσιάσουν προσφορά και από μέρους των ίδιων.

Πρωτοβουλία

«Οι ελληνικές Αρχές είχαν την πρωτοβουλία της σύνταξης, τόσο της αρχικής όσο και της αναθεωρημένης έκδοσης του νόμου 4354/2015, και στο έργο τους αυτό δεν αντιμετώπισαν κανέναν εκ προοιμίου περιορισμό και πράγματι ούτε συζητήθηκε κάτι τέτοιο σε κανένα στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας» αναφέρεται στην επιστολή που εστάλη από την Κομισιόν ως απάντηση σε ερώτημα δικηγόρου.

Το υπουργείο Οικονομίας αντέτεινε ότι η πώληση των «κόκκινων» δανείων συνιστούσε εξαρχής θέση των δανειστών και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η πρόταση να παρέχεται η δυνατότητα κατά προτεραιότητα στον δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του είχε γίνει από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά την απέρριψαν οι πιστωτές. Σύμφωνα δε με την ψηφισμένη νομοθεσία, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη 12 μήνες πριν από την πώληση του δανείου του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ