Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Eυρωδιασώσεις: Βόμβα Fitch!

Στο στόχαστρο του οίκου Fitch μπήκε το Tαμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που έχασε την ισχυρή αξιολόγηση του ΑΑΑ. Λίγες ημέρες μετά την υποβάθμιση της Γαλλίας, ο οίκος αξιολόγησης μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα του EFSF από το ΑΑΑ στο ΑΑ+. «Οι αξιολογήσεις του EFSF εδράζονται στις αμετάκλητες και άνευ προϋποθέσεων εγγυήσεις και υπερεγγυήσεις που προσφέρουν τα κράτη-μέλη του ευρώ» αναφέρει ο Fitch και επισημαίνει πως η υποβάθμιση της Γαλλίας «είχε ένα ιδιαίτερο βάρος» στη λήψη της απόφασης για τον μηχανισμό. Ο οίκος τονίζει πως όλα τα δάνεια που καλείται να εκδώσει το ΕFSF καλύπτονται από χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ και ΑΑ+, όμως εάν το αξιόχρεο κάποιας από αυτές στο μέλλον υποβαθμιστεί κάτω του ΑΑ+, τότε θα χρειαστεί και νέα αναθεώρηση της αξιολόγησής του.

Ο οίκος, πάντως, πρόσθεσε πως οι προοπτικές για την αξιολόγηση του ταμείου διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών χαρακτηρίζονται σταθερές και δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον άλλη υποβάθμισή του.

Πάντως, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις αγορές είναι το γεγονός ότι η υποβάθμιση της Γαλλίας από τον Fitch δεν προκάλεσε πανικό στους επενδυτές, καθώς, όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, έχουν συνηθίσει τις υποβαθμίσεις των οικονομιών ακόμη και χωρών που θεωρούνταν ασφαλή καταφύγια, όπως αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας. Οι αποδόσεις των γαλλικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 2,6 μονάδες βάσης τη Δευτέρα, φτάνοντας το 2,21%, αλλά παρέμειναν 30 μονάδες βάσης κάτω από το υψηλότερο επίπεδό τους εντός του 2013. Τα αντίστοιχα επιτόκια για τα γερμανικά κρατικά δεκαετή ομόλογα αναφοράς αυξήθηκαν κατά 2,4 μονάδες, στο 1,58%.

Οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων μειώθηκαν μετά τη ραγδαία άνοδό τους την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από την καθυστέρηση της αποστολής αξιολόγησης της τρόικας που ζήτησε η Λισαβόνα και τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση. Τα επιτόκια των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 23 μονάδες βάσης, στο 7,41%, ενώ οι αποδόσεις των 5ετών ομολόγων του πορτογαλικού Δημοσίου μειώθηκαν κατά 20 μονάδες βάσης, στο 7,27%.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ