Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Ευρωδικαστήριο: «Βόμβα» 425.000.000 €!

Επικύρωσε την απόφαση με την οποία ζητείται η επιστροφή αγροτικών επιδοτήσεων

«Βόμβα» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο απέρριψε το ελληνικό αίτημα αναίρεσης και ζητεί από τη χώρα μας να επιστρέψει αγροτικές επιδοτήσεις συνολικού ύψους 425.000.000 ευρώ. Το δικαστήριο χαρακτηρίζει τις ενισχύσεις που χορηγήθηκαν την περίοδο 2008-2009 παράνομη κρατική βοήθεια και απαιτεί την επιστροφή ολόκληρου του ποσού. Πρόκειται ασφαλώς για μια δυσμενή εξέλιξη, που έρχεται λίγους μόλις μήνες μετά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν ανακτήσεις χρημάτων. Οι επιδοτήσεις ύψους 425.000.000 ευρώ είχαν χορηγηθεί το 2009 από τον ΕΛΓΑ σε περίπου 800.000 Ελληνες αγρότες λόγω ζημιών που είχαν προκληθεί το 2008 εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Με τη χθεσινή απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικύρωσε ουσιαστικά την απόφαση της 7ης Δεκεμβρίου 2011, με την οποία είχε κρίνει τις επιδοτήσεις του πακέτου Χατζηγάκη ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις, μη συμβατές με την εσωτερική αγορά. Τότε η Ελλάδα ζήτησε από το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης την ακύρωση αυτής της απόφασης και την αναστολή εκτέλεσής της μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της ουσίας. Το 2012 ανεστάλη η εκτέλεση της απόφασης. Ομως, δύο χρόνια αργότερα, το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή επί της ουσίας.

Αναίρεση

Κατόπιν τούτου, η χώρα μας άσκησε αναίρεση ενώπιον του Δικαστηρίου, με αίτημα τόσο την αναίρεση της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου όσο και την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης της Επιτροπής έως την έκδοση απόφασης επί της αιτήσεως αναιρέσεως. Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αναστολής εκτέλεσης για τον λόγο ότι η αίτηση αναιρέσεως δεν ήταν εκ πρώτης όψεως βάσιμη.

Στη χθεσινή απόφασή του το Δικαστήριο επισημαίνει καταρχάς ότι η είσπραξη των εισφορών των αγροτών από το Δημόσιο και η εισαγωγή τους στον Κρατικό Προϋπολογισμό, πριν αυτές αποδοθούν από το Δημόσιο στον ΕΛΓΑ, αρκούν για να θεωρηθεί ότι οι παροχές που χορηγεί ο ΕΛΓΑ προέρχονται από κρατικούς πόρους. Εν συνεχεία, απορρίπτει τα ελληνικά επιχειρήματα, μεταξύ των οποίων και το ότι το Γενικό Δικαστήριο υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκαιο, αποφαινόμενο ότι η Επιτροπή δεν μπορούσε να παραβλέψει, αλλά ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει τους κανόνες συμπεριφοράς που περιλαμβάνονται στο προσωρινό κοινοτικό πλαίσιο. Ετσι, απορρίπτει την εκ μέρους της Ελλάδας αίτηση αναιρέσεως, οπότε επικυρώνεται η απόφαση της Επιτροπής και το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να ανακτήσει τις ενισχύσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ