Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

«Ευρωπαία» η Ουκρανία!

«Καμία χώρα δεν έχει πληρώσει τόσο υψηλό τίμημα για να γίνει ευρωπαϊκή». Αυτό δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αμέσως μετά την έγκριση της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε., που στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει το σπιράλ της ουκρανικής κρίσης. Η συμφωνία, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξασφαλίζει έναν χώρο ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ουκρανία και στις ευρωπαϊκές χώρες και καταργεί τους δασμούς στη διακίνηση των προϊόντων. Στην εισαγωγική ομιλία του πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε τη στιγμή της ταυτόχρονης ψηφοφορίας ιστορική και μοναδική στην ιστορία του διεθνούς κοινοβουλευτισμού. Ο Ποροσένκο ανέλαβε τη δέσμευση ότι θα καταθέσει σύντομα το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων της Ουκρανίας, με χρονικό ορίζοντα έως το 2020, με το οποίο θα καταπολεμηθεί η διαφθορά στη χώρα, θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των μειονοτήτων και θα ενισχυθεί η δημοκρατία. Πάντως η συμφωνία σύνδεσης σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ίδρυσης ζώνης ελεύθερων συναλλαγών δεν τίθεται σε ισχύ αμέσως μετά την επικύρωση της συμφωνίας, αλλά από το 2016. Προφανής στόχος της αναβολής είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στη διπλωματία και σε μία συνεννόηση με τη Ρωσία.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου), έκανε λόγο για «ιστορικό βήμα». Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε, μιλώντας στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, επανέλαβε την πάγια θέση της Ε.Ε. ότι η συμφωνία σύνδεσης αποτελεί ένα βήμα για την πολιτική και οικονομική ένωση της Ουκρανίας με την Ευρώπη. Οπως αναφέρει η DW για τις πιθανές νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, ο επίτροπος έκανε λόγο για «νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων» ως απάντηση «στη συνεχόμενη ροή μαχητών και οπλισμού από τη Ρωσία». Πάντως ο Στέφαν Φίλε  διευκρίνισε ότι, εάν η Ρωσία επιδείξει διάθεση συνεννόησης, η κατάσταση θα «επανεξεταστεί» στα τέλη Σεπτεμβρίου, με προοπτική να αρθούν οι κυρώσεις.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ