Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Ευρωπαϊκό σχέδιο φορολόγησης χρηματοοικονομικών συναλλαγών

Πρόταση με την οποία θα επιτρέπεται σε 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλουν φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για να οριστικοποιηθεί η θέσπιση του φόρου πρέπει να συμφωνήσουν με την πρόταση τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και στη συνέχεια να περάσει και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Η Κομισιόν ελπίζει ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί με επιτυχία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το σχέδιο προβλέπει την θέσπιση ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές που θα φτάνει το 0,1% για τις μετοχές, τα ομόλογα και άλλα χρεόγραφα και 0,01% για τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, ούτως ώστε να συγκεντρώνεται, σε ετήσια βάση, ένα ποσό περίπου 57 δισ. ευρώ στην κλίμακα της ΕΕ.

Οι 10 χώρες που με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζουν την επιθυμία τους να υπάρξει μια ενισχυμένη συνεργασία στο θέμα αυτό είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Σλοβακία. Η Εσθονία έχει επίσης εκφράσει την επιθυμία της να συμμετάσχει, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής σχετική επιστολή.

«Είναι θέμα δικαιοσύνης: πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το κόστος της κρίσης το μοιράζεται ο χρηματοοικονομικός τομέας αντί να το επωμίζονται οι απλοί πολίτες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Ο φόρος αυτός μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια ευρώ, ένα εισόδημα που χρειάζονται πολύ τα κράτη μέλη αυτή τη δύσκολη περίοδο», πρόσθεσε.

πηγή: www.parapolitika.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ