Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Ευθύνες στην διευθύντρια του γυμνασίου από το Δήμο

Απάντηση στο ζήτημα του κτιρίου του 3ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας το οποίο, όπως αποκάλυψε σε δημοσίευμά της την περασμένη Παρασκευή η «δημοκρατία», λειτουργούσε κανονικά για σχεδόν επτά μήνες, μολονότι η Πολεοδομία Νέας Ιωνίας το είχε χαρακτηρίσει (στις 18 Οκτωβρίου 2013) «επικίνδυνο από άποψη στατική και δομική (κοινώς ετοιμόρροπο)», έδωσαν ο Δήμος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και ο Νίκος Παπανικολάου, προϊστάμενος -τότε- της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου.

Υπενθυμίζεται ότι γονείς, μαθητές και καθηγητές ενημερώθηκαν για την επικινδυνότητα του σχολικού συγκροτήματος στις 4 Μαΐου, αν και τόσο ο δήμος όσο και η διεύθυνση του σχολείου γνώριζαν για την έκθεση της Πολεοδομίας -όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα- από τον περασμένο Νοέμβριο.
Στην ανακοίνωσή της η δήμαρχος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας Ευτυχία Γαϊτάνα-Αποστολάκη διερωτάται «πώς η διευθύντρια του σχολείου επέτρεψε τη λειτουργία και συνέχιζε τα μαθήματα στο εν λόγω σχολείο όλους αυτούς τους μήνες». Η δήμαρχος, μάλιστα, επιρρίπτει ευθύνη στη διευθύντρια του σχολείου γιατί «δεν ενημέρωσε εξαρχής ως όφειλε» την αρμόδια Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τον Σύλλογο Διδασκόντων, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. «Ο Δήμος από την πρώτη στιγμή που έλαβε γνώση της έκθεσης αυτοψίας απευθύνθηκε στον ιδιοκτήτη του σχολικού κτιρίου ΟΣΚ, ως ώφειλε, για την αποκατάσταση των ζημιών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Παπανικολάου υπογραμμίζει ότι τήρησε τις πρέπουσες διαδικασίες, καθώς, όπως αναφέρει, «η Υπηρεσία Δόμησης της Νέας Ιωνίας αποφάνθηκε ότι πρέπει, εντός προθεσμίας που εξέπνεε την 19/1/2014, να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες υποστύλωσης κατόπιν ελέγχου στατικής και αντισεισμικής επάρκειας». Ο ίδιος επισημαίνει ότι «το προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας προχώρησε στην αξιολόγηση της κατάστασης και έγκαιρα στις 11/12/2013 ζήτησε από τον ΟΣΚ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να αρθεί η επικινδυνότητα του κτιρίου (πιθανές επισκευές)». Οπως προσθέτει ο κ. Παπανικολάου, παραιτήθηκε από τη θέση του αντιδημάρχου στις 3 Ιανουαρίου 2014.

Πάντως από τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας φαίνεται ότι κράτησε την έκθεση της Πολεοδομίας στο συρτάρι για έναν μήνα. Συγκεκριμένα, η «έκθεση επικινδύνου οικοδομής» κοινοποιήθηκε στον δήμο στις 11 Νοεμβρίου 2013, ενώ το έγγραφο με το αίτημα του αρμόδιου αντιδημάρχου προς τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (πρώην ΟΣΚ) έχει ημερομηνία 11 Δεκεμβρίου 2013.

Ο πρώην ΟΣΚ στις 11 Φεβρουαρίου 2014 απέρριψε το αίτημα του δήμου, με την αιτιολογία ότι η αρμοδιότητα συντήρησης και επισκευής ανήκει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υστερα από τρεις μήνες, η Πολεοδομία Νέας Ιωνίας έδωσε στις 9 Μαΐου εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου να προβεί άμεσα στην υποχρεωτική λήψη μέτρων ασφαλείας. Το κτίριο, που βρίσκεται επί της οδού Ιασωνίδου 22, εκκενώθηκε την περασμένη Τρίτη, έπειτα από σχετική απόφαση της Ενωσης Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, όπως επιβεβαίωσε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος Τάσος Κωνσταντινίδης.

Στάθης Βασιλόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ