Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Φάμπρικα απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων

Ως μικρομεσαίοι εισοδηματίες ;h μισθωτοί των 700 ευρώ το μήνα εμφανίζονταν επί χρόνια στην εφορία τουλάχιστον 3.082 φορολογούμενοι, ανάμεσά τους μαιευτήρες, δικηγόροι, γιατροί, επιχειρηματίες αλλά και ιδιοκτήτες παραδοσιακών καφενείων.

Ωστόσο στους καταλόγους των καταθετών που διατηρούν οι τράπεζες φιγουράριζαν ως κροίσοι με καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων έως εκατομμυρίων ευρώ. ΟΙ 3.082 αυτοί φορολογούμενοι ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών ή ανώνυμων καταγγελιών και τα αποτελέσματα των ελέγχων απεδείχθησαν πρωτοφανή ακόμη και για τους ίδιους τους ελεγκτές.

Τα περισσότερα από τα ονόματα των 3.082 φορολογουμένων εστάλησαν στο ΣΔΟΕ προς ενδελεχή έλεγχο από την “Αρχή καταπολέμησης και Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ελέγχων περιουσιακής κατάστασης “προκειμένου να προσδιοριστεί οποιαδήποτε αδικαιολόγητη προσαύξηση της περιουσίας τους τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας μπορούσε να προέρχεται είτε από άγνωστη πηγή και αιτία είτε να προκύπτει από μη διαρκή και σταθερή πηγή η οποία όμως δεν έχει φορολογηθεί η απαλλαγεί νομίμως με ειδική διάταξη από την καταβολή φόρου. Με το σκεπτικό αυτό ελέγχθηκαν τα δηλωθέντα στην εφορία εισοδήματα την τελευταία δεκαετία και συγκρίθηκαν με τους ανευρεθέντα ποσά καταθέσεων που διατηρούσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή τις τυχόν επενδύσεις που είχαν κάνει επαυξάνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία (ακίνητα, ΙΧ ,σκάφη κλπ).

Εκτός των τραπεζικών λογαριασμών στην κρισάρα του φορολογικού ελέγχου για τον εντοπισμό αδήλωτης φορολογητέας ύλης μπήκαν και άλλα φορολογικά παραστατικά όπως επιταγές,γραμμάτια καταθέσεων και αναλήψεων, εντολές εμβασμάτων κλπ).

Τα αποτελέσματα της σύγκρισης μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων στην εφορία και τραπεζικών καταθέσεων έφεραν στον αφρό τεράστια και αδήλωτα ποσά χρημάτων τα οποία κατά κανόνα προερχόταν από συστηματική φιοροδιαφυγή η διακίνηση μαύρου χρήματος.

πηγή: newpost.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ