Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020

Φάρμακα – αντίγραφα από το Μπαγκαλαντές λόγω τιμής!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Φάρμακα από την Ινδία, την Κίνα και δεν αποκλείεται ακόμα και από το Μπάνγκλα Ντες και την Ταϊβάν θα δούμε στα ελληνικά νοσοκομεία, μετά την προκήρυξη του διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού, που δίνει το δικαίωμα συμμετοχής και σε τρίτες χώρες, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή. Το γεγονός αυτό, όπως ήταν φυσικό, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους γιατρούς του ΕΣΥ αλλά και τους ιδιώτες, πολλοί από τους οποίους εκφράζουν φόβους για την ποιότητα αυτών των φθηνών φαρμακευτικών ουσιών, που θα προέρχονται από χώρες με χαμηλή αξιοπιστία. Η ανησυχία ενισχύεται κυρίως σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των γενόσημων φαρμάκων (generics), που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου υγείας. Στο άρθρο 12 της προκήρυξης του διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου 2011 για 61 φάρμακα, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία Δημόσιων Συμβάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

Βασικό κριτήριο θα είναι η τιμή, ενώ στις προϋποθέσεις αναφέρεται ότι τα σκευάσματα θα πρέπει να κυκλοφορούν σε ευρωπαϊκή χώρα και να έχουν, φυσικά, άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και κατά συνέπεια και τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ωστόσο, οι παραπάνω προϋποθέσεις φαίνεται ότι δεν καθησυχάζουν τους γιατρούς, πολλοί εκ των οποίων αμφισβητούν τα generics που προέρχονται από χώρες όπως Ινδία, Κορέα, Μπάνγκλα Ντες κ.λπ., καθώς θεωρούν ότι δεν διαθέτουν αξιόπιστες υγειονομικές ελεγκτικές αρχές.

«Μας ανησυχεί αυτή η κατάσταση, διότι οι διεθνείς διαγωνισμοί θα έπρεπε να γίνονται με βάση την πιο συμφέρουσα τιμή σε συνδυασμό με την ποιότητα και όχι μόνο με τη φθηνότερη τιμή» σημείωσε μιλώντας στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας και τόνισε: «Οι ανησυχίες μας μεγαλώνουν όταν στο παιχνίδι μπαίνουν και χώρες με χαμηλή αξιοπιστία, όπως η Ινδία και η Κίνα. Οσον αφορά τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, κάποτε παρήγαγε φάρμακα, τώρα δεν κάνει ελέγχους Βιοϊσοδυναμίας για την αποτελεσματικότητα των γενόσημων φάρμακων σε σχέση με τα πρωτότυπα. Συνεπώς οι αρμόδιοι επαφίενται στην καλή πίστη των εταιριών. Εάν η εταιρία είναι για παράδειγμα στο Μπάνγκλα Ντες, την εμπιστεύονται;»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, ο οποίος επίσης εκφράζει κάποιες «αμφιβολίες για τα γενόσημα που θα έρθουν από τρίτες χώρες. Ηδη είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς, όπως ο ΕΟΦ, το Πανεπιστήμιο και ο Σύνδεσμος Φαρμακοβιομηχάνων, σχετικά με την ασφάλεια των generics που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Πόσο μάλλον αυτών που θα έρθουν». Επιπλέον, ο κ. Πατούλης θέτει το ερώτημα που αφορά τις εκπτώσεις που έφτασαν έως και 95% σε τελευταίες ηλεκτρονικές δημοπρασίες φαρμάκων: «Πολλοί απορούν πώς είναι δυνατόν κάποιες εταιρίες να δίνουν τα φάρμακά τους σε τόσο χαμηλές τιμές και μάλιστα πολλές φορές και κάτω του κόστους χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητά τους; Εάν όντως είναι έτσι τα πράγματα, τότε δεν πρέπει κάποιοι να λογοδοτήσουν που τόσα χρόνια χάναμε δισεκατομμύρια ευρώ;»

Τη στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που παράγει ασφαλή γενόσημα σκευάσματα και παράλληλα προσφέρει θέσεις εργασίες στη χώρα μας επισημαίνει ο Εμμανουήλ Αγγελάκας, αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ., φαρμακοποιός – χημικός: «Η συμμετοχή σε αυτόν τον διεθνή διαγωνισμό φαρμακευτικών προϊόντων που παράγονται σε τρίτες χώρες δημιουργεί αμφιβολίες γύρω από την ποιότητα και την ασφάλειά τους. Στόχος της Πολιτείας είναι ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά όχι εις βάρος των ασθενών και χωρίς την ισοπέδωση των ελληνικών φαρμακευτικών εταιριών. Η Ν.Δ. στηρίζει τα ελληνικά γενόσημα φάρμακα, γιατί πιστεύει στην υψηλή ποιότητά τους και αναγνωρίζει ότι η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία προσφέρει θέσεις εργασίας που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα μας σήμερα».

Γίνονται έλεγχοι στις μονάδες παραγωγής υποστηρίζει ο ΕΟΦ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Ιωάννης Τούντας υποστηρίζει ότι γίνονται ενδελεχείς έλεγχοι τόσο από το επιστημονικό προσωπικό του οργανισμού όσο και από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς ελεγκτικούς μηχανισμούς: «Ολα τα φάρμακα τα οποία μπαίνουν σε διαγωνισμούς έχουν τιμή. Αυτό σημαίνει ότι έχουν πάρει άδεια από τον ΕΟΦ, από εκεί και πέρα υπάρχουν εισαγόμενα φάρμακα από όλο τον κόσμο. Ακόμα όμως και εάν παράγονται σε χώρες του τρίτου κόσμου, οι επιθεωρητές του ΕΟΦ μαζί με άλλους Ευρωπαίους επιθεωρητές επισκέπτονται τις μονάδες παράγωγης είτε είναι στην Ινδία είτε στην Κίνα και όπου και αν βρίσκονται, και ελέγχουν εάν πληρούν όλα τα κριτήρια. Εάν τα πληρούν, τότε υποβάλλονται ογκώδεις φάκελλοι με μελέτες και στοιχεία που τεκμηριώνουν όλα τα ζητήματα που πρέπει να τεκμηριωθούν».

Αντίγραφα σκεύασματα για χαμηλό κόστος

Τα γενόσημα φάρμακα (ή generics όπως αποκαλούνται διεθνώς), είναι τα αντίγραφα των πρωτότυπων φαρμάκων των οποίων η πατέντα έχει λήξει ύστερα από 10-15 χρόνια αποκλειστικής κυκλοφορίας στην παγκόσμια αγορά.

Από επιστημονικής απόψεως, τα generics είναι όμοια και δεν έχουν καμία διαφορά ως προς τη θεραπευτική τους δράση και ικανότητα με αυτά των πρωτοτύπων, εφόσον βέβαια τηρούνται όλες οι προδιαγραφές.

Βασικό τους πλεονέκτημα είναι η χαμηλή τιμή τους, γι’ αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα προωθεί στην αγορά, καθώς έτσι θα περιορίσει τη φαρμακευτική δαπάνη. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι η χώρα μας, μέσω του Μνημονίου, έχει δεσμευτεί να αυξήσει την κατανάλωση των γενοσήμων στο 60%, ικανοποιώντας έτσι και τους τροϊκανούς.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...