Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Φάρμακα «υψηλού κινδύνου»

Επικίνδυνα φάρμακα αντίγραφα από τρίτες χώρες για τους μη έχοντες (και είναι πλέον πάρα πολλοί) με συνταγή διά χειρός τρόικας έρχονται να αλώσουν την ελληνική αγορά! Στόχος, η μείωση του κόστους της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως «παρήγγειλε» το κλιμάκιο των αξιωματούχων που μας επισκέφθηκε πριν από μερικές ημέρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) επαναφέρει το θέμα που είχε δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων τον περασμένο χειμώνα σε όλο τον ιατρικό κόσμο. Αφορμή είναι η πρόθεση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει άμεσα, καθ’ υπόδειξιν της τρόικας, το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία (που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Πολυνομοσχέδιο Υγείας του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου) για μεγαλύτερη οικονομία στα φάρμακα.

Η ένωση υποστηρίζει ότι ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος διότι οι γιατροί δεν θα εμπιστευτούν τα φτηνά γενόσημα φάρμακα, που παράγονται σε τρίτες χώρες (όπως η Κίνα και η Ινδία), κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ασφαλείας. Και αυτό επειδή δεν θα διακινδυνεύουν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αλλά θα συνεχίσουν να δίνουν τα δοκιμασμένα ακριβά φάρμακα που γνωρίζουν, με συνέπεια να εκτοξευτεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Επιπλέον η εμμονή της τρόικας για τη δραστική ουσία, όπως επανειλημμένα έχουν επισημάνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, θα δημιουργήσει δύο κατηγορίες ασθενών: αυτούς που αναγκαστικά θα πάρουν μόνο τα φθηνά γενόσημα που θα τους καλύπτει το ασφαλιστικό τους ταμείο και εκείνους που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τη διαφορά στην τιμή των ακριβότερων πρωτότυπων φαρμάκων.

Εκτός όμως από τους κινδύνους που κρύβει αυτό το μέτρο για τη δημόσια υγεία, η πολιτική των φθηνών γενοσήμων θα διαλύσει και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία που απασχολεί 8.500 εργαζομένους και έχει 20 εργοστάσια μονάδες παράγωγης αξιόπιστων φάρμακων, τα οποία καλύπτουν την ελληνική αγορά και εξάγονται σε 60 χώρες, σύμφωνα με την ΠΕΦ. «Η εγκληματική εμμονή στη λογική του «φθηνότερου σκευάσματος» ανοίγει τις πύλες για την αθρόα εισαγωγή φαρμάκων δευτερεύουσας ποιότητας, τα οποία παράγονται κατά κανόνα σε χώρες χαμηλού κόστους και συχνά υπό αδιερεύνητες συνθήκες παραγωγής και ελέγχου» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΦ και συνεχίζει: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακάλεσε οκτώ γενόσημα φάρμακα που παρήχθησαν στην Ινδία. Αυτή η ανάκληση αποτελεί την απάντηση σε όσους επιμένουν να γυρνούν την πλάτη σε θέματα ασφάλειας και ποιότητας». Μία από τις ουσίες που ανακλήθηκαν είναι η κλοπιδογρέλη, ένας αντιαιμοπεταλιακός παράγοντας που χρησιμοποιείται κατά των θρομβώσεων και ανακλήθηκε από την Ε.Ε. τον Μάρτιο 2010, σύμφωνα με την απόφαση του European Medicines Agency (ΕΜΑ). Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα των πλαστών φαρμάκων βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των προβλημάτων της Ευρώπης.

«Είναι δυνατόν να παραχθεί ποιοτικό φάρμακο με κόστος Ευρώπης και τιμές τρίτου κόσμου;» διερωτάται ο πρόεδρος της ΠΕΦ Δημήτριος Δέμος και καλεί την πολιτική ηγεσία να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους παραβλέπεται η αναπτυξιακή διάσταση ενός τόσο υποσχόμενου κλάδου.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ