Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Φαρμάκι το Μνημόνιο 3 και τα προαπαιτούμενα

Τρίτο και… φαρμακερό είναι το Μνημόνιο στο οποίο κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές χθες το πρωί, ύστερα από έναν μαραθώνιο τελικό γύρο διαπραγματεύσεων που είχε ξεκινήσει σχεδόν 24 ώρες νωρίτερα.

Οι πιστωτές τυλίγουν την Ελλάδα σε… περίπου 60 κόλλες χαρτί, όπου αποτυπώνονται διεξοδικά τα σκληρά προαπαιτούμενα μέτρα τα οποία καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση τώρα και τον Οκτώβριο, όπως: η μείωση του ορίου των κατασχέσεων στα 1.000 ευρώ, η αύξηση επιτοκίων και η κατάργηση ευνοϊκών διατάξεων στη ρύθμιση των 100 δόσεων, η επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, το «ψαλίδισμα» των αμυντικών δαπανών, η αύξηση των φορολογικών βαρών για τους αγρότες, η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων με άμεση αύξηση του ορίου ηλικίας κατά πέντε έτη για τους σημερινούς 50άρηδες και νέες «κρυφές» περικοπές συντάξεων, οι οποίες θα προκληθούν λόγω παρεμβάσεων, όπως η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

Πανηγυρίζουν

Παρά τον ορυμαγδό επώδυνων μέτρων, το Μέγαρο Μαξίμου… πανηγυρίζει για τη συμφωνία, επικαλούμενο κυρίως τους χαμηλούς δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίοι όμως είναι πρωτίστως αποτέλεσμα της επιστροφής στη βαθιά ύφεση. Για φέτος προβλέπεται πλέον πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ, για το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, για το 2017 1,75% και για το 2018 3,5% του ΑΕΠ.

Πέραν των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων και των ανατροπών στο Ασφαλιστικό, ο μακρύς κατάλογος με τα προαπαιτούμενα μέτρα που καλείται να ψηφίσει άμεσα η κυβέρνηση, ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του νέου δανείου, περιλαμβάνει:

  • Αυστηροποίηση του ορισμού του αγρότη.
  • Επιστροφή του προηγούμενου καθεστώτος συνταγογράφησης φαρμάκων (με βάση τη δραστική ουσία) και μείωση τιμών στα γενόσημα.
  • Ανοιγμα επαγγελμάτων μηχανικών, συμβολαιογράφων κ.λπ.
  • Υιοθέτηση των καλύτερων πρακτικών στην Ε.Ε. για το μη μισθολογικό κόστος του Δημοσίου (επιδόματα, οδοιπορικά κ.λπ.), με εφαρμογή από 1/1/2016.
  • Εφαρμογή όλων των συστάσεων του ΟΟΣΑ από την Εργαλειοθήκη Ι (πλην των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων) και όλων των συστάσεων της Εργαλειοθήκης ΙΙ σχετικά με τα μη αλκοολούχα ποτά και τα πετρελαιοειδή
  • Προτάσεις μέτρων για τον περιορισμό των καθυστερήσεων στις δικαστικές αποφάσεις.

Μάριος Ροζάκος

Αναλήθειες του Μαξίμου για το αγγλικό δίκαιο

Ακόμα ένα μελανό σημείο έχει η προσπάθεια της κυβέρνησης να ωραιοποιήσει το νέο Μνημόνιο. Το Μαξίμου, στο ανεπίσημο κείμενο που διένειμε μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας, ισχυρίζεται μεταξύ άλλων: «Η συμφωνία διέπεται από το διεθνές ευρωπαϊκό δίκαιο και όχι από το αγγλικό, όπως είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, και δεν προβλέπει κατάργηση της κρατικής ασυλίας, όπως προέβλεπαν οι προηγούμενες συμφωνίες».

Στο δεύτερο non paper που ακολούθησε, επαναλαμβάνει ότι: «Η συμφωνία δεν προβλέπει υπαγωγή στο αγγλικό Δίκαιο και παραίτηση της χώρας από την κρατική ασυλία».
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει κανένα «διεθνές ευρωπαϊκό δίκαιο» και η κυβέρνηση λέει απλώς ψέματα. Το μόνο που υπάρχει είναι το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ομως, ακόμη και αυτό να ήθελε να πει ο συντάκτης των κειμένων του Μαξίμου, πάλι τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Η υπογραφή με το ευρωπαϊκό δίκαιο, στο οποίο υπάγεται ο ESM, έχει ως αποτέλεσμα -αν οδηγηθούμε σε αναγκαστική εκτέλεση- να παρακρατούνται από την Ελλάδα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ.

Το αναγνωρίζει, άλλωστε, και ο Ευ. Βενιζέλος, που ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει αγγλικό δίκαιο, καθώς υπέγραψε και ο ίδιος την προηγούμενη δανειακή σύμβαση με τον EFSF…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ