Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Φάρμακο κατά της παραλυσίας

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης δίνει ένα νέο πειραματικό φάρμακο που δοκιμάζεται αυτόν τον καιρό στις ΗΠΑ και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι το πρώτο που ίσως μια μέρα καταφέρει να αποκαταστήσει την κίνηση στον άνθρωπο.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια ανέπτυξαν ένα χάπι που περιέχει την ουσία μεθυλπρεδνιζολόνη, η οποία αποτρέπει τον θάνατο των ολιγοδενδροκυττάρων, που προστατεύουν τους άξονες των νευρικών κυττάρων. Τα ολιγοδενδροκύτταρα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της μυελίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα, η οποία επιτρέπει τη γρήγορη μετάδοση των σημάτων ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα. Ενα ολιγοδενδροκύτταρο μπορεί να παράγει μυελίνη για περίπου 50 νευροάξονες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φάρμακο διατηρεί τα ολιγοδενδροκύτταρα αναστέλλοντας τη δράση της πρωτεΐνης p75, η οποία συνδέεται με τον θάνατο αυτών των κυττάρων έπειτα από τραύματα στην σπονδυλική στήλη, εξαιτίας των οποίων αρχίζουν να φθείρονται οι άξονες που υποστηρίζονται από τα ολιγοδενδροκύτταρα.

Ο καθηγητής Frank Logo από το Στάνφορντ προσπάθησε να αποτρέψει αυτόν τον κυτταρικό θάνατο με το νέο φάρμακο, το οποίο φέρει την ονομασία LM11A-31. Το φάρμακο χορηγήθηκε σε ποντίκια με παράλυση τέσσερις ώρες μετά τον τραυματισμό τους και σε διαφορετικές δόσεις, για διάστημα 42 ημερών. Οπως αναφέρεται στα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «The Journal of Neuroscience», το φάρμακο δεν επιδείνωσε τον πόνο, ενώ συνέβαλε στην αύξηση της μυελίνης, ακόμη και στα ποντίκια που έλαβαν τη μικρότερη δόση.

Μάλιστα, τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε η μεγαλύτερη δόση κατάφεραν να κολυμπήσουν και να περπατήσουν ξανά, κάνοντας πολύ καλά συντονισμένα βήματα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το νέο φάρμακο θα βοηθήσει κάποτε τους ασθενείς με τραύματα στη σπονδυλική στήλη να περπατήσουν ξανά. «Είναι η πρώτη φορά που ένα φάρμακο χορηγείται διά στόματος σε τρωκτικά και επιφέρει λειτουργική βελτίωση χωρίς καμία τοξικότητα» είπε η καθηγήτρια Sung Ok Yoon από το κρατικό πανεπιστήμιο του Οχάιο, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα οι αποτελεσματικές θεραπείες περιλαμβάνουν τουλάχιστον δύο αγωγές και επεμβατικές θεραπείες.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ