16|07|2020

«Φάτε ψάρια» κατά του καρκίνου

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Η κατανάλωση 360 γρ. την εβδομάδα φαίνεται να προστατεύει το έντερο από τη νόσο, χάρη στα λιπαρά οξέα και τα ω-3Ασπίδα προστασίας για μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου αποτελεί η κατανάλωση ψαριών, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Clinical Gastroenterology and Hepatology».

Ερευνητές από το University of Oxford και το International Agency for Research on Cancer (IARC) διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων ψαριού την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. 

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Mark Gunter από το IARC και τη δρα Anna Diaz Font από το World Cancer Research Fund (WCRF), το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα στο πλαίσιο της προσπάθειας πρόληψης του καρκίνου του εντέρου, μελέτησε επί 15 χρόνια τις διατροφικές συνήθειες 476.160 ατόμων.

Από αυτούς, 6.291 παρουσίασαν καρκίνο του εντέρου κατά τη διάρκεια της έρευνας. Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που έτρωγαν 360 γρ. ψάρι την εβδομάδα διέτρεχαν κατά 12% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του εντέρου, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από 63 γραμμάρια.

Παράλληλα, εκείνοι που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 124 γρ. λιπαρό ψάρι κάθε εβδομάδα, όπως σολομό ή σαρδέλες, μείωναν κατά 10% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Οι ερευνητές διερεύνησαν τα αίτια των ευεργετικών επιδράσεων του ψαριού και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ψάρια περιλαμβάνουν ορισμένα λιπαρά οξέα (n-3 LC-PUFA), τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

Αυτή ίσως είναι και η εξήγηση για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. «Ορισμένα λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα-3, που υπάρχουν αποκλειστικά στα ψάρια, είναι υπεύθυνα για την προστατευτική δράση της κατανάλωσης ψαριού μέσω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους» εξήγησε η Font.

Ο Gunter, ωστόσο, από την πλευρά του, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθεί πού ακριβώς οφείλεται η προστατευτική δράση του ψαριού.

Ειδικότερα, οι ερευνητές θέλουν να ανακαλύψουν αν είναι το ψάρι καθαυτό και τα συστατικά του που έχουν προστατευτικές ιδιότητες από τον καρκίνο του εντέρου ή εάν είναι το ιχθυέλαιο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οδηγούν σε προσφυγές τους συνταξιούχους

Δεν ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση αν προτίθεται να δώσει αναδρομικά και σε όσους δεν δικαιώθηκαν στο ΣτΕ - Οι ενώσεις καλούν τα μέλη τους να...

Οι Ολλανδοί θέλουν να έχουν δικαίωμα βέτο στην ελληνική Βουλή

Οι Ευρωπαίοι πολίτες -ιδιαίτερα οι Νότιοι- πρέπει να... ανακουφίστηκαν Από τον Μιχάλη Ψύλο Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, όπως είπε, «θα αφήσει τη βιογραφία του...

Εκλογικό θρίλερ στα Σκόπια! Τεράστια αποχή στις χθεσινές κρίσιμες εκλογές

Στη σκιά εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού και στα Βαλκάνια, και με τους πολίτες να εισέρχονται στα εκλογικά κέντρα τηρώντας αποστάσεις, φορώντας προστατευτικές...

Έρχονται πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και συνωστισμούς

Αυστηρότερο πλαίσιο για τον έλεγχο του Covid-19 αποφάσισε η κυβέρνηση σε σύσκεψη χωρίς... τον υπ. Υγείας H εντατικοποίηση των ελέγχων και η αυστηρή εφαρμογή των...

Social media awards υπό την προεδρία του Δημήτρη Κορνιώτη

Σε μια πολυτάραχη περίοδο που ανέτρεψε το σχεδιασμό πολλών εταιρειών, τα Social Media Awards 2020 επιστρέφουν ξανά, ανανεωμένα, με κατηγορίες υποψηφιοτήτων και κριτήρια αξιολόγησης,...