Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

FED: Δεν αλλάζει (ακόμη) πολιτική!

Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα ξεκινούσε τη μακρά διαδικασία απόσυρσης της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής της, ανακοινώνοντας μια μικρή μείωση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 85 δισ. δολαρίων τον μήνα, το οποίο προωθεί έως τώρα για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Τα μέτρα αυτά, αδιανόητα σε πολλούς στο εσωτερικό της Fed πριν από την κρίση, είχαν προκαλέσει τότε έντονη κριτική από όσους φοβούνταν ότι θα δημιουργούσαν μια φούσκα στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων ή ότι θα πυροδοτούσαν τον πληθωρισμό. Η επίδειξη ισχύος, όμως, της κεντρικής τράπεζας πιστώθηκε με τη σωτηρία της αμερικανικής οικονομίας.

Τελικά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε έπειτα από την πιο κρίσιμη ίσως συνεδρίασή της μετά το 2008, διά στόματος του προέδρου της Μπεν Μπερνάνκι, ότι θα αφήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, δηλαδή τον μηνιαίο ρυθμό αγοράς στοιχείων ενεργητικού στα 85 δισ. δολάρια, αναβάλλοντας για τις επόμενες συνεδριάσεις μια ενδεχόμενη επιβράδυνση του προγράμματος, μέχρι δηλαδή να υπάρξουν σταθερές αποδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί. Η απόφαση ελήφθη με εννέα ψήφους υπέρ και μία κατά. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται η ανησυχία για το αυξημένο ποσοστό ανεργίας και τονίζεται ότι οι περικοπές της κυβέρνησης στις δαπάνες και η αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη. «Η επιτροπή αποφάσισε να περιμένει περισσότερα στοιχεία που θα δείχνουν σταθεροποίηση της ανάκαμψης, προτού προσαρμόσει τον ρυθμό των αγορών» αναφερόταν στην ανακοίνωση. Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ παρέμεινε σταθερή στη θέση ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για όσο καιρό η ανεργία παραμένει πάνω από το 6,5% και ο πληθωρισμός κάτω από το 2,5%. Η Fed ανέφερε ότι ο πληθωρισμός κινείται χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%.

Ενδιαφέρον είχαν και οι προβλέψεις της Fed για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2013 και το 2014, καθώς τις αναθεώρησε προς τα κάτω, αν και βελτίωσε οριακά τις προβλέψεις της για το ποσοστό της ανεργίας. Το σίγουρο είναι ότι η απόφαση επηρεάστηκε και από τη νέα μάχη που αναμένεται να δοθεί στο Κογκρέσο για το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους. Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της Fed, ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λου προειδοποιούσε το Κογκρέσο να μην περιμένει ως την τελευταία στιγμή για να αυξήσει το όριο του δανεισμού, αφού αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημία στην οικονομία της χώρας.

Πάντως, αν δεν υπάρξει συμφωνία οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν ακόμη και τον κίνδυνο έλλειψης ρευστού στα μέσα του Οκτωβρίου. Το γραφείο προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου είχε ενημερώσει την περασμένη Τρίτη τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να είναι προετοιμασμένες για την πιθανότητα ενός οικονομικού μπλακάουτ, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί φαίνεται ότι αδυνατούν να βρουν μια συμβιβαστική λύση στο θέμα του προϋπολογισμού μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ