Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Φέιγ βολάν τα δεδομένα των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα», λέει η ΓΣΕΒΕΕ

Την αντίδραση φορέων της αγοράς προκαλεί η είδηση σύμφωνα με την οποία ο «Τειρεσίας» μεταπωλεί έναντι αμοιβής στοιχεία των εταιριών, και όχι μόνο, που βρίσκονται στη «μαύρη» λίστα του. Χθες, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς υποστήριξε ότι «τα προσωπικά δεδομένα των επιχειρήσεων δεν μπορεί να είναι φέιγ βολάν». Ο ίδιος τόνισε ότι το 96% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας δεν έχει πλέον καμία πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση. Το θέμα σχολίασε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας, ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει το εμπόριο στοιχείων που κάνει ο «Τειρεσίας», δήλωσε ότι «το ερώτημα δεν είναι η τήρηση των στοιχείων ή ποιων στοιχείων, αλλά το πώς γίνεται η εκμετάλλευση αυτών, δεδομένου ότι η χώρα χρειάζεται κατ’ ελάχιστον 100.000 νέες επιχειρήσεις για να αρχίσει να ξεπερνά το πρόβλημα της ανεργίας».

Δήλωση-καταγγελία

Η δήλωση-καταγγελία του προέδρου της ΓΣΕΒΒΕ αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον -και ίσως την παρέμβαση- των ανεξάρτητων Αρχών οι οποίες ασχολούνται με το θέμα. Ο «Τειρεσίας» δεν αποτελεί θεσμό, όπως νομίζουν αρκετοί στην αγορά, αλλά είναι ο διακριτικός τίτλος της εταιρίας Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών Α.Ε., που ανήκει κατά 100% στις τράπεζες και έχει το προνόμιο να αντλεί μονοπωλιακά τα οικονομικά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων από τις τράπεζες, δηλαδή από τους μετόχους του.
Το γεγονός ότι στη συνέχεια πουλάει τα στοιχεία αυτά και τα διαφημίζει δημοσίως στην ιστοσελίδα του αποτελεί σε κάθε περίπτωση κατάχρηση αυτής της προνομιακής σχέσης που διατηρεί με τις τράπεζες, αναφέρουν επιχειρηματίες.

Η εταιρία στην ιστοσελίδα της χρησιμοποιεί και τρικ, με το οποίο μπορεί να παραπλανήσει ότι δήθεν είναι μη κερδοσκοπική εταιρία. Αναφέρει λοιπόν ότι λειτουργεί «Με την παράδοση μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας» και συνεχίζει λέγοντας ότι «λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, διατηρώντας αμιγώς τη φιλοσοφία τής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, αλλά εξασφαλίζοντας παράλληλα τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξή της».
Το πώς είναι δυνατόν να είναι κερδοσκοπική εταιρία και ταυτόχρονα να λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μόνο η διοίκηση της «Τειρεσίας» – Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών Α.Ε. το γνωρίζει, επικεφαλής της οποίας είναι ο Νικόλαος Μαλούχος, πρώην στέλεχος της Aspis Bank (είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ