Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Φέσι 1,4 δισ. € στο υπερταμείο από το κράτος!

«Φέσι» με το… καλημέρα περιμένει τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αφού βάσει των στοιχείων του προσχεδίου του Προϋπολογισμού το Δημόσιο εμφανίζεται να μην καταβάλλει ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές.

Το στοιχείο αυτό προκύπτει από την ανάλυση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, από την οποία φαίνεται ότι η δαπάνη του Δημοσίου για μισθούς θα ανέλθει το 2017 σε 12,29 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι για ασφαλιστικές εισφορές από την 1/1/17 και μετά, ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του νέου υπερταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης, θα πρέπει να αποδίδεται το 20% των ετήσιων εισοδημάτων, αυτό σημαίνει ότι από το Δημόσιο ο ΕΦΚΑ πρέπει να λάβει ποσό της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ. Αντ’ αυτού έχει λαμβάνειν μόλις 1,02 δισ. ευρώ.

Το γεγονός ότι το Ταμείο από το πρώτο έτος λειτουργίας του εκτιμάται ότι θα «γράψει» έλλειμμα στα επίπεδα των 2,9 δισ. ευρώ, που θα περιοριστεί στο 1,12 δισ. ευρώ, με αμφιβόλου προέλευσης επιχορήγηση 1,7 δισ. ευρώ, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται. Ενα πρόβλημα που διογκώνεται ακόμη περισσότερο εάν το Δημόσιο δεν καταβάλλει τα ποσά που οφείλει.

Η εκτίμηση

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η εκτίμηση της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) και της ιρλανδικής NICO ότι η ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, για να μετατρέψει το εγχείρημα σε «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες». Το πιθανότερο σενάριο είναι να δοθεί «άτυπη» παράταση έξι μηνών έως ένα έτος, εκτός και εάν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποφασίσει να εφαρμόσει την ενοποίηση μόνο σε μερικά υποκαταστήματα, όπως επίσης έχει προταθεί, αφήνοντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας για αργότερα…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ