Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

«Φέσι» 2,2 δισ. υπέρ… ΕΦΚΑ στον ΕΟΠΥΥ!

Αλχημείες και δημιουργική λογιστική από την κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει την ύπαρξη του φορέα και του… Κατρούγκαλου

Φεσώνουν» τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εμφανίσει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης πλεόνασμα -έστω και πλασματικό-, κι έτσι να δικαιολογήσει τον λόγο ύπαρξής του με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Το κόλπο που χρησιμοποιεί ο υπερφορέας ασφάλισης για να εξασφαλίσει την πολυπόθητη ρευστότητα που του λείπει και να πληρώσει τις συντάξεις είναι η παρακράτηση των εισφορών ασθένειας (6% επί των συντάξεων), που κανονικά εισπράττονται για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλει στον ΕΟΠΥΥ ποσό της τάξεως των 2,2 δισ. ευρώ από την είσπραξη των εισφορών.

Αντί να αποδώσει, λοιπόν, τα ποσά που εισπράττει υπέρ υγείας, ο ΕΦΚΑ θριαμβολογεί για την εισπραξιμότητα του πρώτου τριμήνου 2017, η οποία ξεπερνά το 60%, και υποστηρίζει πως εξαιτίας αυτής παρουσίασε πραγματικό πλεόνασμα περίπου 100.000.000 ευρώ, αντί προϋπολογισμένου ελλείμματος 175.000.000 ευρώ.

Το γεγονός ότι, ενώ όφειλε στον ΕΟΠΥΥ 740.000.000 ευρώ, του έδωσε μόλις 600.000.000 ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, εξοικονομώντας πόρους για το «πολύτιμο» πλεόνασμά του, δεν αποτελεί παρά μια μικρή λεπτομέρεια…

Τα τρικ

Τα λογιστικά τρικ που χρησιμοποιεί ο φορέας ασφάλισης γίνονται σε μια προσπάθεια να εμφανίσει πάση θυσία έσοδα, επιλέγοντας να μην είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του προς τον ΕΟΠΥΥ και να μην πληρώνει τις λειτουργικές δαπάνες του (προμήθειες, μισθώματα κτιρίων κ.λπ.).
Υπενθυμίζεται πως οι εισφορές σε όλες τις κύριες συντάξεις υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ) αυξήθηκαν τον Ιούλιο του 2015 από το 4% στο 6%, μειώνοντας αυτομάτως τις καθαρές αποδοχές από κύριες συντάξεις 2.600.000 συνταξιούχων. Το μέτρο αυτό οδήγησε σε επιπλέον 532.000.000 ευρώ έσοδα για τον ΕΟΠΥΥ ετησίως.

Ταυτόχρονα, ο ΕΟΠΥΥ εισπράττει εισφορά 6% υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και από όλες τις επικουρικές συντάξεις. Το μέτρο αυτό απέδωσε επιπλέον 178.000.000 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, πλήττοντας 1.200.000 συνταξιούχους, που είδαν τις επικουρικές συντάξεις τους πετσοκομμένες, και μάλιστα αναδρομικά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ