Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Φεύγει η τρόικα χωρίς συμφωνία! Ολα «στον αέρα»

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Χωρίς συμφωνία αναχωρούν οι επικεφαλής των δανειστών από την Αθήνα, καθώς τα μεγάλα μέτωπα στα εργασιακά, στο Φορολογικό και το Ασφαλιστικό παραμένουν ορθάνοιχτα και σύγκλιση υπήρξε μόνο σε περιφερειακά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης.

Πλέον οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιασκέψεων, «με στόχο να ολοκληρωθεί τάχιστα μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών (staff level agreement)», όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση των ευρωπαϊκών θεσμών, που τονίζει: «Το ΔΝΤ συμμετείχε στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα». Ωστόσο, ο χρόνος που απομένει για συνολική συμφωνία έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου είναι ελάχιστος και το βλέμμα στρέφεται στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο μετά το τρέχον πρόγραμμα και σε μια δέσμη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά παραμένουν εκκρεμότητες κυρίως σε τρία μέτωπα: (α) στο μέγεθος του πακέτου μέτρων, (β) στη μορφή των αντίμετρων, (γ) στα εργασιακά».

Ακαρπη προσπάθεια

Αναλυτικά, η προσπάθεια της κυβέρνησης να μειωθεί το πακέτο νέων μέτρων που θα επιβληθούν από το 2019 και μετά απέβη άκαρπη. Οι πιστωτές εμμένουν σε παρεμβάσεις συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν κατά 1% (1,8 δισ. ευρώ) από το δραστικό «κούρεμα» του αφορολόγητου ορίου από το 2019, ακόμη και στην περιοχή των περίπου 5.000 ευρώ, με παράλληλη αναπροσαρμογή της κλίμακας, και κατά 1% από την περικοπή κύριων συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε χθες ότι το ΔΝΤ ζητάει να γίνει η μείωση συντάξεων μονομιάς από το 2019, ενώ η κυβέρνηση ζητάει να γίνει σταδιακά από το 2020.

Οσον αφορά τα αντίμετρα, οι δανειστές απορρίπτουν τη μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ που επιδίωκε η κυβέρνηση και ζητούν μειώσεις φόρων και εισφορών για τις επιχειρήσεις, καθώς και για φυσικά πρόσωπα με υψηλά εισοδήματα, ενώ φέρεται ότι αποδέχονται ελληνικές προτάσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Μηδενική είναι η πρόοδος στα εργασιακά, καθώς το ΔΝΤ καθορίζει την ατζέντα, απαιτεί χαλάρωση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, επαναφορά του lock out και απορρίπτει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριζε χθες: «Οι Ευρωπαίοι είναι περιορισμένοι, λόγω της, μέχρι στιγμής, συνεννόησης για παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

—-

Οι δανειστές «πέρασαν» το «κούρεμα» των φόρων

Τι θα ισχύσει τελικά με τον εξωδικαστικό

ΑΚΟΜΑ μία «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης ξεθώριασε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού. Ο λόγος για το «κούρεμα» των φόρων που χρωστούν οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, οι οποίες θα υπαχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, από το «κούρεμα» δεν θα εξαιρεθούν, υπό προϋποθέσεις, ούτε οι ασφαλιστικές εισφορές, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές διαρροές.

Τα αρμόδια υπουργεία εμφανίζονταν κατηγορηματικά αντίθετα στη διαγραφή οφειλών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο από ΦΠΑ και Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, αλλά τελικά υποχώρησαν στις απαιτήσεις των δανειστών, που ζητούσαν να μην εξαιρεθεί κανένας φόρος από το «κούρεμα».

Η διαρροή

Η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει ότι στη συμφωνία που επετεύχθη περιλαμβάνεται το «κούρεμα» του ΦΠΑ σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίς ακόμα να υπάρχει σαφής εικόνα για το ποιες είναι αυτές.

Σκληρή μάχη δόθηκε για το ύψος των οφειλών που πρέπει να έχει μια επιχείρηση προκειμένου να αποκτήσει δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση. Το προσχέδιο νόμου που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομίας έβαζε ως ελάχιστο όριο οφειλών τα 20.000 ευρώ, με την πλευρά των δανειστών αλλά και τις τράπεζες να εισηγούνται να ανέβει ο πήχης στα 50.000 ευρώ, κάτι που θα άφηνε εκτός ρύθμισης χιλιάδες επιχειρήσεις. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν χθες ότι τελικά το όριο των 20.000 ευρώ έγινε αποδεκτό από τους δανειστές.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια 

«Εμμονή» Μοσκοβισί σε πλεονάσματα 3,5%

ΣΤΟΝ κόσμο του ο Πιερ Μοσκοβισί (φωτό), ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% επί σειρά ετών! Στηρίζοντας, μάλιστα, την άποψή του ότι από μια τέτοια απόφαση δεν κινδυνεύει η ανάπτυξη, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών αναφέρεται στις προβλέψεις της ίδιας της Κομισιόν για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις οποίες η ανάπτυξη θα είναι για το 2016, στο 0,3%, αγνοώντας προφανώς τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και της EUROSTAT, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα το 2016 παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη, ενώ επιπλέον, το δ΄ τρίμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία ήταν η μόνη στην Ε.Ε. που κατέγραψε ύφεση και μάλιστα 1,2%.

Τα παραπάνω αναφέρει ο κ. Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή, σημειώνοντας ότι ο τελικός καθορισμός της ακριβούς διάρκειας του μεσοπρόθεσμου στο πλαίσιο των συζητήσεων περί βιωσιμότητας του χρέους επαφίεται στους δανειοδότες. Σύμφωνα με τον κ. Χουντή, οι δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί αφαιρούν κάθε αυταπάτη ότι είμαστε κυρίαρχο κράτος και όχι αποικία-χρέους.

«Βόμβα» από το ΔΝΤ: Υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση!

ΑΝΩΜΑΛΗ προσγείωση στις κυβερνητικές διαρροές περί ταχείας επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές επεφύλαξε χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Τζέρι Ράις.

Λίγα λεπτά προτού ολοκληρωθούν οι χθεσινές συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο των πιστωτών, ο κ. Ράις δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, παρά την πρόοδο που επετεύχθη «σε κάποιους σημαντικούς τομείς».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να αναφέρει τα σημεία σύγκλισης και να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη ως προς το πότε θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, με τη δικαιολογία ότι «η αποστολή του ΔΝΤ βρίσκεται στην Αθήνα και διαπραγματεύεται, επομένως προσπαθούμε να μην παρεμβαίνουμε με δηλώσεις».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι απαιτείται πολλή δουλειά για να ολοκληρωθεί αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων. Σε σχέση με το θέμα του χρέους, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι το ΔΝΤ παραμένει καθαρό στις θέσεις του. «Η ελάφρυνση χρέους μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους – και δεν μιλάμε για “κούρεμα”» είπε.

Παράθυρο Ντράγκι για ποσοτική χαλάρωση

ΓΙΑ τη συνέχιση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, με το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων να περιορίζεται στα 60 δισ. ευρώ μετά τον Απρίλιο, δεσμεύτηκε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι (φωτό), παρά τις γερμανικές πιέσεις για τερματισμό του QE.

Η διαβεβαίωση αυτή ανοίγει παράθυρο αισιοδοξίας για να ενταχθεί και η χώρα μας στο πρόγραμμα, εφόσον ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση και το Eurogroup αναλάβει ισχυρή δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ θα βρίσκεται σε κάθε περίπτωση σε ετοιμότητα να αυξήσει το μηνιαίο όριο του QE ή ακόμη και να παρατείνει χρονικά το πρόγραμμα, στην περίπτωση που επιδεινωθούν οι συνθήκες. Εξάλλου, απευθυνόμενος -εμμέσως πλην σαφώς- στο Βερολίνο, υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει φθάσει στο σημείο που θα ήθελε η ΕΚΤ, ώστε να αρχίσει να αποσύρει τη νομισματική στήριξη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον της ευρωζώνης, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε κατηγορηματικά ότι το ευρώ είναι «αμετάκλητο» και ότι «ήρθε για να μείνει».

Μ. Λαζαρίδης: Δεν σώζεται έτσι η ελληνική αξιοπιστία 

ΤΗΝ εκτίμηση ότι η κυβέρνηση «προωθεί συμφωνία… μπάλωμα που δεν θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Ελλάδας» εξέφρασε χθες ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης (φωτό). Από την αρχή, τόνισε, η Ν.Δ. «έχει προειδοποιήσει ότι πρέπει η αξιολόγηση να κλείσει το συντομότερο δυνατό, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους πολίτες. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση είναι αυτή που καθυστερεί να κλείσει τις αξιολογήσεις. Και το πρώτο εξάμηνο του 2015 αλλά και την πρώτη αξιολόγηση με καθυστέρηση 14 μήνες, με πολύ μεγάλο κόστος για τους Ελληνες πολίτες, που μεταφράζεται σε 9 δισ. φόρους, αιώνιο υπερταμείο και έναν «κόφτη» μισθών και συντάξεων» τόνισε. «Μετά το τελευταίο Eurogroup», συνέχισε ο κ. Λαζαρίδης, «τονίσαμε ότι θα θέλαμε να είχε κλείσει η αξιολόγηση, γιατί θα έπρεπε και η χώρα να μπει στην ποσοτική χαλάρωση, ούτως ώστε να μπορέσει η ελληνική οικονομία σιγά σιγά να ανακάμπτει. Πρώτη η Νέα Δημοκρατία, αμέσως μετά το Eurogroup και την “εξαφάνιση” του κ. Τσακαλώτου, είχε αναδείξει ζήτημα ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών».

—-

Απειλή παραγραφής για φοροφυγάδες!

Στην παραγραφή οδηγούνται όλες οι μεγάλες λίστες παρελθούσας φοροδιαφυγής, μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού, αφού οι γνωστές παθογένειες του Ελληνικού Δημοσίου, που καθυστερεί υπέρμετρα, και η απουσία επί σειράν ετών πολιτικής βούλησης οδηγούν στις ελληνικές καλένδες τις έρευνες και στον κάλαθο των αχρήστων πολλά δισ. ευρώ. Η νέα απόφαση της επταμελούς σύνθεσης του Β’ Τμήματος του ΣτΕ κρίνει, όπως και οι προηγούμενες, αντίθετες στο Σύνταγμα τις συνεχείς παρατάσεις παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου. Η ιδιαιτερότητα της απόφασης είναι πως στέλνει την υπόθεση στην Ολομέλεια, η οποία πλέον θα κρίνει τελεσίδικα το θέμα. Οπως και οι προηγούμενες αποφάσεις, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε με την υπ’ αριθμ. 675/2017 απόφασή του ότι η παραγραφή πρέπει να έχει συνολικά εύλογη χρονική διάρκεια.
Απορρίπτουν δε τον ισχυρισμό της Πολιτείας ότι υπάρχει συσσώρευση μεγάλου αριθμού φορολογικών υποθέσεων και για τον λόγο αυτό επέρχονται συνεχείς παρατάσεις. Λόγω σοβαρότητας, όμως, παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια. Στο ΣτΕ είχε προσφύγει εταιρία πετρελαιοειδών, η οποία και δικαιώθηκε. Αν η απόφαση επιβεβαιωθεί από την Ολομέλεια, χιλιάδες (αλλά όχι όλες) φορολογικές υποθέσεις πλούσιων φυσικών προσώπων, προερχόμενες από τις γνωστές πλέον λίστες, καθώς και πολλές άλλες εκκρεμείς υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, οδεύουν προς παραγραφή.

Π. Στάθης

{{-PCOUNT-}}39{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ