Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Φεύγει… παραμένοντας ο ΓΑΠ

Eπειτα από δέκα ώρες συνεδρίαση τα µέλη του Πολιτικού Συµβουλίου απέρριψαν την πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου για εκλογή υποψηφίου πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική Οµάδα και την παραµονή του µέχρι τον Ιούνιο στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Αντίθετα, παρέπεµψαν το θέµα στο Εθνικό Συµβούλιο του ΠΑΣΟΚ που θα συνεδριάσει στις 14 και 15 Ιανουαρίου µε θέµατα:

α. Την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ πριν ή µετά τις εθνικές εκλογές.

β. Στη δεύτερη περίπτωση που αποφασιστεί να γίνει µετά τις εθνικές εκλογές, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την επιλογή του προσώπου που θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός µε την παραµονή του κ. Παπανδρέου µέχρι τότε.

∆ύο ηµέρες νωρίτερα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συµβούλιο εκ νέου για να γίνουν εισηγήσεις που θα κατατεθούν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συµβουλίου. «∆εν προτίθεµαι να είµαι υποψήφιος πρωθυπουργός ή πρόεδρος του κινήµατός µας µετά τις εθνικές εκλογές» είπε ο κ. Παπανδρέου στην αρχική εισήγησή του, σηµειώνοντας όµως ότι «δεν πάει σπίτι του».

Από τη βάση

Πρότεινε η εκλογή από τη βάση για νέο πρόεδρο να γίνει µετά τις εθνικές εκλογές, καθώς τώρα δεν υπάρχει χρόνος, απορρίπτοντας ως µη ρεαλιστική την πρόταση Βενιζέλου για εκλογή έως τις 15 Ιανουαρίου. Εφόσον όµως οι εκλογές γίνουν τον Απρίλιο, πρότεινε να οδηγήσει άλλο πρόσωπο το κόµµα σε αυτές. Η ανάδειξη του υποψήφιου πρωθυπουργού θα µπορούσε να γίνει από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ή άλλο όργανο, µε την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ να δροµολογείται τότε για τον Ιούνιο. Ως τότε ο ίδιος θα παραµείνει -είπε- πρόεδρος του κόµµατος, ασκώντας τις αρµοδιότητές του. Προανήγγειλε Εθνικό Συµβούλιο, Συνέδριο ή Συνδιάσκεψη Εκλογικού Προγράµµατος και λειτουργία του Π.Σ. ως «συντονιστικού κρίκου» του ΠΑΣΟΚ µε υπουργούς, ξεκινώντας τις εβδοµαδιαίες του συνεδριάσεις µε τα εργασιακά.

Αντίθετοι στην πρόταση Παπανδρέου εµφανίζονταν χθες οι δελφίνοι, που κρατούσαν πάντως χαµηλούς τόνους ως το πέρας του Πολιτικού Συµβουλίου, αναµένοντας «πού θα κάτσει η µπίλια» προτού τοποθετηθούν. Ηδη, από µέρες, οι Λο.Ρ.∆ι. είχαν διαµηνύσει ότι δεν θα δέχονταν τη διαρχία, απειλώντας ακόµα και µε διάσπαση, ενώ αλλαγή ηγεσίας είχε ζητήσει νωρίτερα ο Αν. Λοβέρδος. Χαµηλώνοντας µεν τους τόνους, αλλά παραµένοντας «στα κάγκελα», µιλούσαν κατ’ ιδίαν χθες για «γελοία πράγµατα» και για έµµεση παραµονή Παπανδρέου ως τον Ιούνιο (και την εκλογή προέδρου Σοσιαλιστικής ∆ιεθνούς), µε δηµόσια δέσµευση ότι θα φύγει, αναζητώντας ποιος θα χρεωθεί την ήττα στις εκλογές. Κύκλοι του κ. Χρυσοχοΐδη υποστήριζαν ότι η πρόταση Παπανδρέου δεν οδηγεί πουθενά. Ο Ευ. Βενιζέλος, που οι εξελίξεις αυτές τον ευνοούν πάλι, φερόταν πιο «διαλλακτικός», µε συνοµιλητές του να διαµηνύουν ότι «για Παπανδρέου, πάλι καλή ήταν η πρόταση», µιλώντας για µία λύση που «µε κάποιες βελτιώσεις» θα µπορούσε ίσως να συζητηθεί.

Σηµειώνεται ότι είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Παπανδρέου µε τον Ευ. Βενιζέλο και την Αννα ∆ιαµαντοπούλου. «Φερθήκατε ως απόλυτα κυρίαρχος και όχι ως εκλεγµένος πρόεδρος» είπε στον κ. Παπανδρέου ο Ν. Σαλαγιάννης. «Αρα είχε δίκιο ο αδελφός µου» παρατήρησε εκείνος, για να του ανταπαντήσει ότι «η επιστολή του Νίκου Παπανδρέου σάς έκανε κακό. Εδειξε ότι λειτουργείτε ως δυναστεία και ως πρίγκιπες».

Αντιδρώντας, ο κ. Παπανδρέου µίλησε για «δηµοκρατική οικογένεια», όπου ο καθένας έχει άποψη. Νωρίτερα είχε υπερασπιστεί και τον Αντρίκο Παπανδρέου για την υπόθεση των CDS, επιτιθέµενος στη ∆ικαιοσύνη.

«Επειδή δεν διακατέχοµαι από ραγιαδισµό», έπιασε το νήµα η Τόνια Αντωνίου, «θα πω την άποψή µου».

Ζήτησε «καθαρό στίγµα» και αλλαγή ηγεσίας τώρα, «αλλιώς να πάτε εσείς στις εθνικές εκλογές» είπε, προειδοποιώντας ότι πολλοί βουλευτές δεν θα θέσουν υποψηφιότητα. Υπέρ των άµεσων διαδικασιών τάχθηκαν ακόµα οι Κ. Πανταζής, Ν. Ανδρουλάκης και Συλβάνα Ράπτη. Αντίθετος στη διαρχία εµφανίστηκε και ο «λοβερδικός» Γ. Μίχας, εκτιµώντας ως λάθος ο επικεφαλής στις εκλογές να µην έχει διασφαλίσει την εµπιστοσύνη των µελών του. Τη σύγκληση συνεδρίου επανίδρυσης πριν από τις εκλογές ζήτησε ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, προτείνοντας εκλογή οργάνων και προέδρου κατά το καταστατικό. Υπέρ της πρότασης Παπανδρέου τάχθηκε ο Κ. Ασκούνης.


Ο ηγεμών έκρυψε την πισίνα στο Καστρί και μπορεί να χάσει τη βουλευτική έδρα!

Εκπτωτος από την έδρα του κινδυνεύει να κηρυχθεί ο υπό προθεσμία πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, που απέκρυψε από τη δήλωση «πόθεν έσχες» που κατέθεσε την πισίνα που έχει κατασκευάσει στον κήπο της βίλας του στη Νέα Ερυθραία. Το θέμα, που αποκάλυψε η «Αυριανή», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ισχυρίστηκε ότι μπορεί να μην τη δήλωσε στο «πόθεν έσχες», αλλά το έχει πράξει στο Ε9 της φορολογικής του δήλωσης.

Βέβαια αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος πλέον θα πρέπει να κληθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ή την εισαγγελική αρχή για εξηγήσεις. Μόνο που τη δήλωση «πόθεν έσχες» δεν την καταθέτει κανείς συμπληρωματικά στη φορολογική του δήλωση. Η μη αναφορά σε τυχόν «δεξαμενή κολύμβησης» (όπως επίσημα την αναφέρουν οι άλλοι «πατέρες του Εθνους») του κ. Παπανδρέου στο «πόθεν έσχες» του και στο σημείο όπου αναφέρει την κατοχή από κοινού με τη σύζυγό του Αντα οικίας 365 τ.μ. σε έκταση 640 τ.μ. επί της οδού Δάφνης στη Ν. Ερυθραία Αττικής εγείρει ηθικό, πολιτικό, αλλά και νομικό, βεβαίως, ζήτημα για έναν τέως πρωθυπουργό και πρόεδρο -ακόμα- κυβερνητικού κόμματος.

Το θέμα έφερε χθες στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Αυριανή» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, στο οποίο δεν τόλμησαν να απαντήσουν μέσω μιας γραπτής ανακοίνωσης από την Ιπποκράτους. Στενοί συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού περιορίστηκαν να σημειώσουν ότι η πισίνα υπάρχει και έχει δηλωθεί. Οπως μάλιστα ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών στο περιθώριο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης, περιλαμβάνεται στο έγγραφο Ε9 της φορολογικής δήλωσης του κ. Παπανδρέου. Αυτό όμως δεν απαντά στο γιατί δεν συμπεριλήφθηκε στο «πόθεν έσχες» του τέως πρωθυπουργού. Είναι λοιπόν τώρα στο χέρι του προέδρου της Βουλής, αλλά και των μελών της Επιτροπής Ελέγχου των «πόθεν έσχες» να ενεργήσουν στην κατεύθυνση της παραπομπής σε απολογία του τέως πρωθυπουργού με το ερώτημα της απόκρυψης φορολογικών δεδομένων, διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει έως και στην έκπτωση του Γιώργου Παπανδρέου από το βουλευτικό του αξίωμα.

Και καλό θα είναι οι σχετικές ενέργειες να γίνουν, για να μην υπάρξουν σκιές για «συγκάλυψη». Μετά, δε, τον λόγο θα πρέπει να έχει η Δικαιοσύνη. Τουλάχιστον έτσι γίνεται στα ευνομούμενα κράτη…

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ