Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Φιάσκο με τις επιτροπές για το χαράτσι

Σε βατερλό για τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο κατέληξε η έμπνευσή του να ορίσει τριμελείς επιτροπές που θα αποφασίζουν ποιος θα πληρώσει και ποιος όχι το χαράτσι στα ακίνητα. Μετά την άρνηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να διαθέσει αστυνομικούς που θα συμμετείχαν στις επιτροπές, ο υπουργός Οικονομικών έκανε μεταβολή και όρισε τελικά ως αποκλειστικό υπεύθυνο τον προϊστάμενο της Εφορίας. Αυτό και η εξόφληση του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σε πέντε διμηνιαίες δόσεις το 2012 είναι οι βασικές αλλαγές που επιφέρει στον συγκεκριμένο φόρο το υπουργείο Οικονομικών μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ειδικότερα, με την πράξη αυτή ουσιαστικά πηγαίνουν περίπατο οι εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών για τη σύσταση τριμελών επιτροπών εξέτασης αιτημάτων απαλλαγής από το τέλος ακινήτων και ορίζεται ότι:

– Αρμόδιος για να απαλλάξει από την καταβολή του τέλους έναν φορολογούμενο που ζει υπό μειονεκτικές κοινωνικά και οικονομικά συνθήκες είναι ο προϊστάμενος της Εφορίας, στη χωρική

αρμοδιότητα της οποίας διαμένει ο φορολογούμενος. Ο ίδιος θα αποφασίζει και τη μη διακοπή του ρεύματος στις περιπτώσεις που η διακοπή του θέτει σε κίνδυνο την υγεία του φορολογουμένου.

– Το τέλος του 2012 θα εξοφληθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις με τους αντίστοιχους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που θα εκδώσει η ΔΕΗ ή ο εναλλακτικός πάροχος ενέργειας. Το τέλος θα εισπραχθεί από τον Απρίλιο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2013.

– Στην περίπτωση που από λάθος το τέλος ακινήτων που αναλογεί στο 2011 είναι υψηλότερο από αυτό που αναλογεί στον φορολογούμενο, τότε καταβάλλεται κανονικά και το επιπλέον ποσό που εισπράχθηκε συμψηφίζεται με το τέλος ακινήτων του 2012.

– Τέσσερις μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής του τέλους ακινήτων, το σχετικό ποσό, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί, βεβαιώνεται στην εφορία και εισπράττεται με τις διαδικασίες είσπραξης του Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Αυτό σημαίνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Με την ίδια πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναστέλλονται μέχρι το τέλος του 2012 οι πλειστηριασμοί ακινήτων που αποτελούν την πρώτη κατοικία για τον οφειλέτη και για οφειλή έως 200.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ