Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Φιάσκο Παπαδήμου με τη Ζώνη Καινοτομίας!

Το πιο σύντομο ανέκδοτο της Θεσσαλονίκης συνίσταται σε δύο λέξεις: «Ζώνη Καινοτομίας».

Την αίσθηση αυτή, που υπάρχει διάχυτη στην τοπική κοινωνία εδώ και χρόνια, καθώς η -έστω ξεθυμασμένη- κολόνια κρατά από το 2006, ήρθε να επιβεβαιώσει χθες ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του έργου, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Λευτέρης Ιακώβου, κάνοντας μια αποκάλυψη-καρφί στο «φέρετρο» του εγχειρήματος. Οπως αποκάλυψε, το σχέδιο των κινήτρων για τη Ζώνη, που ήταν καταλυτικό στοιχείο για την προσέλκυση επιχειρήσεων και βρισκόταν εδώ και καιρό στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού προς έγκριση, αποσύρθηκε τελικά από την προηγούμενη κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο λόγος; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού συνέταξε δέκα σελίδες παρατηρήσεων και περίμενε απαντήσεις μέχρι τις 5 Μαρτίου από την ελληνική πλευρά, η οποία δήλωσε -προσχηματική- αδυναμία, αποσύροντας το αρχικό αίτημα. Το σχέδιο των κινήτρων είχε πάρει ήδη μια παράταση, επί Κατσέλη, εν όψει της κατάρτισης του επενδυτικού νόμου.

Η πολύπαθη Ζώνη, που εξαγγέλθηκε με δόξα και τιμή από τον Κώστα Καραμανλή το 2004, με την προοπτική να γίνει μια γειτονιά συσσώρευσης επιχειρηματικότητας και γνώσης, έχει περάσει έκτοτε από σαράντα… διακομματικά κύματα αδιαφορίας.

«Τον Ιανουάριο του 2012 μάς ενημέρωσαν στη Βουλή για τις παρατηρήσεις της Επιτροπής. Μας είπαν μάλιστα ότι θα δημιουργούνταν μια επιτροπή από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών και τη Ζώνη, ώστε να απαντήσει. Τους ζητήσαμε έκτοτε τέσσερις φορές τις παρατηρήσεις και δεν πήραμε ποτέ τίποτα» εξηγεί. Λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου, η τότε ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προχώρησε στην οριοθέτηση της Ζώνης, αναιρώντας ουσιαστικά τον εαυτό της. «Επί δύο χρόνια το κράτος μού έχει δέσει τα χέρια» σημείωσε ο κ. Ιακώβου, μιλώντας για εγκληματικές αμέλειες του παρελθόντος. «Δεν υπήρχε ποτέ κάποιος απόλυτα υπεύθυνος για το έργο. Οι άνθρωποι του κ. Χρυσοχοΐδη μάς έστελναν στους ανθρώπους του κ. Ξυνίδη και τούμπαλιν» τόνισε, προσθέτοντας ότι είχε ενημερωθεί ότι την περίοδο 2007-2008 χάθηκε η ευκαιρία να διεκδικηθούν πάνω από 10.000.000 ευρώ για τη Ζώνη από το ΕΣΠΑ, εξαιτίας έλλειψης αξιοπιστίας και στρατηγικού σχεδίου. Ακόμα όμως και σήμερα που στρατηγικό σχέδιο υπάρχει, περιμένει έγκριση εδώ και έναν χρόνο.

«Ολα ήταν απόρροια ενός συνδυασμού έλλειψης ενδιαφέροντος από το κράτος της Αθήνας και ανικανότητας» τόνισε.

Ο κ. Ιακώβου πιστεύει ότι κάτι μπορεί να γίνει ακόμα -αντλώντας την αισιοδοξία του από τον νυν υπουργό Ανάπτυξης, που γνωρίζει το θέμα- και σημειώνει ότι το σημερινό δ.σ. -όσο παραμείνει, αφού η θητεία του έληξε και ανανεώθηκε έως την επόμενη γ.σ.- θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση των κινήτρων, προσαρμοσμένη στη νέα οικονομική πραγματικότητα. Εκκρεμούν επίσης η χωροθέτηση του θύλακα σε δημόσια γη -υπήρχε η υπόσχεση για 300 στρέμματα του ΕΘΙΑΓΕ-, η οποία ακόμα κι αν δοθεί, χρειάζεται τέσσερα χρόνια για να αναπτυχθεί.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ