Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Fokas: Αναψε φωτιές η ακάλυπτη επιταγή

Ξεχείλισε χθες το ποτήρι για την Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας, η οποία την προηγούμενη Παρασκευή προέβη σε έξωση της Φωκάς από κτίριο ιδιοκτησίας της στην Τσιμισκή, για απλήρωτα ενοίκια 1.200.000 ευρώ. Η μονή διαπίστωσε ότι επιταγή πληρωτέα στις 30 Σεπτεμβρίου (σ.σ.: χθες), η οποία προοριζόταν για να πληρωθεί μέρος του μισθώματος του μήνα (72.000 ευρώ), ήταν ακάλυπτη. Στη μονή σήμανε συναγερμός και η εταιρία έσπευσε να υποσχεθεί ότι τα χρήματα θα μπουν με μία ημέρα καθυστέρηση (σ.σ.: σήμερα). «Μας κούρασαν, μας στενοχώρησαν, δεν μας πείθουν» σημείωσε στη «δημοκρατία» ο δικηγόρος της μονής Θεόδωρος Ζέρβας, σχολιάζοντας την τελευταία εξέλιξη. «Ακούμε συνέχεια κούφια λόγια. Τους είπαμε ότι για να καταστούν σοβαροί συνομιλητές θα πρέπει να έρθουν με εγγυητική από τράπεζα και δεν το κάνουν» τόνισε ο κ. Ζέρβας. Κατόπιν τούτων -και με δεδομένο ότι ο τελευταίος διακανονισμός ήταν ο όγδοος που έγινε και δεν τηρήθηκε-, η απόφαση για την έξωση είναι οριστική και το επόμενο βήμα θα είναι η προκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκ νέου εκμίσθωση του ακινήτου. Οπως εξηγεί η μονή, η νομική διαδικασία της έξωσης δεν δρομολογήθηκε αυθαίρετα, αλλά κατόπιν ρητής συμφωνίας της με τη Φωκάς, αφού η εταιρία είχε αποδεχθεί να αποδώσει το μίσθιο, αν δεν κατάφερνε να πληρώσει. Σύμφωνα με τη μονή, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου δεν ανήκει σε πρόσωπα ούτε αυτή ούτε η περιουσία της, «από την οποία τα έσοδα διατίθενται για την εκπλήρωση των ιερών σκοπών της». «Δυνατότητα να σταματήσουμε τα έργα φιλανθρωπίας για να ευνοήσουμε σχεδιασμούς συμπαθών, κατά τα άλλα, επιχειρηματιών δεν έχουμε, διότι η κοινωνική ανάγκη δεν μας επιτρέπει παρόμοιους υπολογισμούς» τονίζει.

Ενδεικτικό της οικονομικής αδυναμίας της μονής είναι ότι αναγκάστηκε να δανειστεί 27.000 ευρώ για να πληρώσει την Εφορία. Παρά ταύτα, είχε δώσει τη δυνατότητα στη Φωκάς να εξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών της σε 36 άτοκες δόσεις.

Αναφερόμενη στους εργαζομένους της εταιρίας, που τις τελευταίες ημέρες επικαλούνται τα φιλάνθρωπα αισθήματά της -χθες συναντήθηκαν με τον ηγούμενο της μονής, Αρχιμανδρίτη Δαυίδ-, η μονή σπεύδει να υπενθυμίσει ότι αν στη θέση της ήταν κάποιος άλλος ήδη θα συμπλήρωναν ένα έτος χωρίς εργασία. Εκφράζει μάλιστα την ελπίδα ότι πολλοί εξ αυτών θα απορροφηθούν από το νέο επιχειρηματικό σχήμα που θα εγκατασταθεί στο μίσθιο.

Από την πλευρά της, η Φωκάς χαρακτηρίζει την Εκκλησία τον σκληρότερο ιδιοκτήτη ακινήτων, σημειώνοντας ότι «η Εκκλησία προέβη στην εκτέλεση δικαστικής απόφασης έναντι μιας ελληνικής οικογενειακής επιχείρησης που διετέλεσε κορυφαίος χρηματοδότης του φιλανθρωπικού της έργου». Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «επί 40 χρόνια η μονή έχει λάβει άνω των 50.000.000 ευρώ από την εταιρία Φωκάς, που έχει πραγματοποιήσει και δωρεά για το Αγιολογικό Κέντρο της μονής, 2.000.000 ευρώ».

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ