Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Φόρο-σοκ για «μισές» αποδείξεις

Φόρος 22% (αντί 10% που ισχύει σήμερα) θα επιβληθεί το 2014 στην αξία των αποδείξεων που δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι για να τις συμπεριλάβουν στη φορολογική δήλωση το 2014.

Η συλλογή αποδείξεων (25% επί του εισοδήματος του 2013) είναι υποχρεωτική για μισθωτούς και συνταξιούχους, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός τους, ενώ από το μέτρο εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Από την Πρωτοχρονιά επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία αναφορικά με τις αποδείξεις. Για να μπορέσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να καρπωθούν την έκπτωση φόρου έως 1.950 ευρώ, θα πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις λήψης υπηρεσιών και αγοράς αγαθών αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους. Το ανώτατο ποσό των αποδείξεων ορίστηκε στις 10.500 ευρώ, που σημαίνει ότι φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πρέπει να συλλέξει αποδείξεις αξίας 5.000 ευρώ, ενώ φορολογούμενος με εισόδημα 42.000 ή περισσότερα θα πρέπει να συλλέξει αποδείξεις αξίας 10.500 ευρώ.

Στις αποδείξεις που οφείλουν να συγκεντρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι περιλαμβάνονται όλες οι καταναλωτικές δαπάνες, καθώς και τα δίδακτρα φροντιστηρίων ξένων γλωσσών. Εκτός αποδείξεων παραμένουν οι δαπάνες για ασφάλιστρα, παρά το γεγονός ότι δεν οδηγούν σε απευθείας μείωση φόρου.

Επίσης δεν περιλαμβάνονται στις αποδείξεις ιατρικές δαπάνες, καταβαλλόμενη διατροφή από διαζευγμένους συζύγους, οι δωρεές και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, δεν αναγνωρίζονται πλέον οι αποδείξεις για διόδια και καύσιμα θέρμανσης (πετρέλαιο, αέριο, καυσόξυλα). Εξακολουθούν να μην αναγνωρίζονται αποδείξεις για δαπάνες ρεύματος, τηλεφωνίας, εισιτηρίων μεταφορών προσώπων. Για την αξία των αποδείξεων που λείπουν από κάθε μισθωτό ή συνταξιούχο θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος ίσος με το 22% της αξίας αυτής. Να σημειωθεί ότι αναγνωρίζονται πλέον και οι δαπάνες για λήψη υπηρεσιών και αγορά αγαθών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ενας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ είναι υποχρεωμένος να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 7.500 ευρώ. Στην περίπτωση που συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 6.500 ευρώ, τότε θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο ύψους 220 ευρώ (22% της αξίας αποδείξεων που λείπουν).

Ενας συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ είναι υποχρεωμένος να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 3.700 ευρώ. Στην περίπτωση που δεν υποβάλει καθόλου αποδείξεις, θα κληθεί πληρώσει πρόσθετο φόρο ύψους 814 ευρώ!

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ