Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Φοροδηλώσεις: Πάνω από 1.000.000 δεν υποβλήθηκαν

Απομένει ακριβώς μία εβδομάδα για τη λήξη της προθεσμίας. Δεν ακούει κουβέντα το υπουργείο για νέα παράτασηΣτην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων στις 29 του μήνα κι ενώ υπολείπονται πάνω από 1.000.000 δηλώσεις, οι σύλλογοι φοροτεχνικών σε όλη την Ελλάδα ζητούν να δοθεί μικρή παράταση. Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 5.000.000 φορολογικές δηλώσεις από τις συνολικά 6.200.000 δηλώσεις. Αυτό σημαίνει πως για να επιτευχθεί ο στόχος εγκαίρως, πρέπει να υποβάλλονται πάνω από 100.000 δηλώσεις ημερησίως τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Οπως προκύπτει από την επεξεργασία των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, μία στις τρεις (32,5%) είναι χρεωστική. Από τις 2.244.877 δηλώσεις έχει βεβαιωθεί πρόσθετος φόρος συνολικού ύψους 1.989.352.648 ευρώ.

Ο μέσος φόρος φτάνει τα 886 ευρώ. Επίσης, από την έως τώρα εκκαθάριση προκύπτει ότι 769.559 δηλώσεις (ποσοστό 11,16%) είναι πιστωτικές.

Ο συνολικός φόρος προς επιστροφή είναι 244.244.900 ευρώ, που αντιστοιχεί σε μέση επιστροφή 317 ευρώ.

Με νέα εγκύκλιο ο διοικητής της ΑΑΔΕ υπενθυμίζει ότι σε εταιρίες και νομικές οντότητες με πιστωτική δήλωση -κύρια ή συμπληρωματική- τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την έκπτωση φόρου θα πρέπει να προσκομίζονται από τους υπευθύνους εντός πέντε ημερών στην αρμόδια ΔΟΥ.

Στη συνέχεια θα πρέπει να διενεργείται ο απαραίτητος έλεγχος ορθότητας των στοιχείων που υποβάλλονται, πριν βεβαιωθεί και επιστραφεί ο αναλογών φόρος. Διαφορετικά θα πρέπει να επιβάλλεται πρόστιμο μη συμμόρφωσης και επιπλέον να υπάρχει διορθωτικός προσδιορισμός του φόρου.

Από το σύνολο των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί φαίνεται ότι έχουν καθυστερήσει τη δήλωσή τους οι μη μισθωτοί και όσοι έχουν μικτά εισοδήματα.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί μόνο 1.044.336 δηλώσεις Ε3 (το έντυπο στο οποίο αποτυπώνονται τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα) από τους περίπου 1.800.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Πρόστιμα

Αν τελικά δεν δοθεί νέα παράταση, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, που φαίνεται να μην εξετάζει αυτό το σενάριο, όσοι δεν έχουν εκπληρώσει την υποχρέωσή τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων, που κυμαίνονται από 100 έως και 500 ευρώ.

Επιπλέον, θα έχουν προσαύξηση στο ποσό της δόσης κατά 0,73%, αφού τρεις μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας πρέπει να πληρωθεί και η πρώτη διμηνιαία δόση του φόρου.

Αν από την εκκαθάριση της δήλωσης προκύπτει επιπλέον φόρος, το πρόστιμο είναι 100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα, 250 ευρώ για εταιρίες που τηρούν απλογραφικό σύστημα βιβλίων και 500 ευρώ για εταιρίες που τηρούν βιβλία με διπλογραφικό σύστημα βιβλίων.

Πάντως, από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των Ενώσεων Φοροτεχνικών υποστηρίζουν ότι η εκκαθάριση του ΕΦΚΑ ολοκληρώθηκε μόλις στις 9 Ιουλίου, αφού έως τότε ήταν πρακτικά αδύνατη η ορθή συμπλήρωση του εντύπου Ε3.

Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώθηκαν με τους κατ’ επάγγελμα αγρότες και εξαιτίας των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία ανάρτησαν βεβαιώσεις αποδοχών με δραματική καθυστέρηση.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ