Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

Φοροεπιδρομή χωρίς έλεος!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Φοροθύελλα 2 δισ. ευρώ φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα υποχρεώνει τους πολίτες να κάνουν φορολογική δήλωση από το 18ο έτος της ηλικίας τους, Καταργεί τις φοροαπαλλαγές, πλην των ιατρικών εξόδων, ενώ για τις αποδείξεις μελετώνται δύο σενάρια: Το πρώτο προβλέπει κατάργησή τους και αντικατάσταση με κίνητρα (απροσδιόριστα προς στιγμήν), ενώ το δεύτερο σενάριο προβλέπει διατήρηση με αυστηροποίοηση των ποινών για την ελλιπή συλλογή τους.

Το τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που παρουσιάζει η «δημοκρατία» προβλέπει σκληρή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και πλήττει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πωλούν ή ενοικιάζουν σπίτια. Οι πρώτοι θα πληρώνουν φόρο υπεραξίας 20% επί του τιμήματος από πώληση ακινήτου, ενώ όσοι έχουν εισόδημα από ενοίκια θα φορολογούνται αυτοτελώς με 10% για μισθώματα έως 12.000 ευρώ και με 33% για το επιπλέον ποσόν.

Το νέο φορολογικό σύστημα εισάγει αυτοτελή φορολόγηση για διαφορετικά είδη εισοδήματος (ανάλογα με την προέλευση).

Συγκεκριμένα:

-Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα φορολογούνται με βάση μια νέα φορολογική κλίμακα, για 25.000 ευρώ τον χρόνο ο συντελεστής θα είναι 21%, για εισόδημα από 25.000 έως 48.000 ευρώ ο συντελεστής ανεβαίνει στο 36% και σε εισόδημα από 48.000 ευρώ και πάνω φτάνει στο 45%.

-Τα γεωργικά εισοδήματα θα φορολογούνται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ με έναν «οριζόντιο» συντελεστή 13%.

-Τα ενοίκια θα φορολογούνται επίσης ξεχωριστά, από το πρώτο ευρώ, με κλίμακα δύο συντελεστών φόρου, 10% για ποσά έως 12.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα ποσά.

Επίσης με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καταργούνται οι περισσότερες φοροαπαλλαγές. Θα προβλέπεται μείωση φόρου κατά 10% μόνο για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά το ποσόν που θα αφαιρείται από τον φόρο δεν θα ξεπερνά τα 3.000 ευρώ.

Φορολογική δήλωση θα υποβάλλουν υποχρεωτικά όλοι ανεξαιρέτως οι Ελληνες πολίτες 18 ετών και άνω, έχουν – δεν έχουν εισόδημα ή κάποιο περιουσιακό στοιχείο στην κατοχή τους.

 

Επαγγελματίες – επιχειρήσεις

Τα καθαρά εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται κλιμακωτά με συντελεστές 26% ως τα πρώτα 50.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσόν.

Ο ίδιος τρόπος φορολόγησης θα ισχύσει και για μεγάλες εταιρίες (Α.Ε. και ΕΠΕ). Επί των συνολικών τους κερδών οι εταιρίες αυτές θα φορολογούνται με 26%, ενώ για τα μερίσματα θα πληρώνουν 10%. Ετσι η μέση φορολογική επιβάρυνση μειώνεται στο 33% από 40% που είναι σήμερα.

Ακίνητα

Το νομοσχέδιο εισάγει φόρο υπεραξίας στα ακίνητα μεταφέροντας το φορολογικό βάρος από τους αγοραστές ακινήτων στους πωλητές. Ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 20%, ενώ όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την απόκτηση του ακινήτου ως την πώλησή του τόσο μικρότερη θα είναι η φορολογική επιβάρυνση.

Αποδείξεις

Μελετάται η πλήρης κατάργηση της συλλογής αποδείξεων και η αντικατάστασή τους με ένα σύστημα κινήτρων. Επίσης ένα άλλο σενάριο που προβλέπει διατήρηση των αποδείξεων προβλέπει επίσης και αύξηση της ποινής – φόρου από το 10% στο 21% για τις περιπτώσεις εκείνες που ο φορολογούμενος δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει το ανάλογο για το εισόδημά του ποσόν αποδείξεων, που είναι 25% για εισοδήματα ως 42.500 ευρώ. Δηλαδή, αν το ποσόν των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών υπολείπεται του απαιτούμενου ποσού, επί της διαφοράς θα επιβάλλεται φόρος 21%!

Τεκμήρια Ι.Χ.

Τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες προτείνεται τελικά να παραμείνουν αμετάβλητα, δηλαδή να μη μειωθούν κατά 20% έως και 42,7%, όπως προβλεπόταν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου. Επίσης προτείνεται να παραμείνουν αμετάβλητα στα επίπεδα των 5.000 ευρώ για τους εγγάμους και των 3.000 ευρώ για τους αγάμους τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης. Οσο για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, οι μειώσεις που προβλέπονται δεν κυμαίνονται από 32% έως 42%, όπως προέβλεπε το αρχικό κείμενο, αλλά περιορίζονται στο 20% για όσα Ι.Χ. είναι ως 1.600 κ. εκ. και πέφτουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα για όσα είναι μεγαλύτερου κυβισμού.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα! «Μεγάλη» εκστρατεία ενημέρωσης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Μέγα ζητούμενο η δίκαιη κατανομή των κονδυλίωνΜετωπική σύγκρουση, και μάλιστα... αναπάντεχη, είχαν στη Βουλή οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το νομοσχέδιο...

Μειώθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα Αθήνας – Θεσσαλονίκης! Προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο σε άλλους περιφερειακούς νομούς, προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΕικόνα από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα...

Παρέμβαση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για δώρο Χριστουγέννων και ασθενέστερα νοικοκυριά

Να δοθεί ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία πρότεινε χθες από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας,...

26 συλλήψεις σε οίκο ανοχής στην Ομόνοια!

Η Αστυνομία επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 18.000 €!Έφοδο σε έναν οίκο ανοχής στην περιοχή της Ομόνοιας έκαναν το απόγευμα της Τρίτης άνδρες της Αστυνομίας,...

Στόχος των Ευρωπαίων η… σωτηρία των γιορτών!

Σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με στόχο να «διασωθούν» τα Χριστούγεννα. Ανοίγει τους ναούς η ΓαλλίαΕπιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα» οργανώνεται στην Ευρώπη, όπου οι...