Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Φόροι ανάλογα με το πτυχίο!

Φόρους ανάλογα με το τι πτυχίο έχει ο κάθε επαγγελματίας σχεδιάζει να επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα δημόσια έσοδα!

Οι εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων προβλέπουν την κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος φορολόγησης των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών, και εισαγωγή ενός νέου, με αντικειμενικά κριτήρια, όπου θα λαμβάνονται υπ’ όψιν τόσο η ειδικότητα όσο και οι επιστημονικοί τίτλοι (βασικό πτυχίο, μεταπτυχιακά, διδακτορικά) του φορολογουμένου.

Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, τα κριτήρια τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη από την Εφορία είναι τα εξής:

– το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας,

– η ειδικότητα και οι επιστημονικοί τίτλοι,ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος,

– τα τετραγωνικά του γραφείου ή του καταστήματος,

– η αντικειμενική αξία της έδρας ή του καταστήματος, ή το ενοίκιο που καταβάλλεται ανάλογα με την περιοχή,

– τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, όπως ενοίκια, οι υπάλληλοι που απασχολούνται κ.λπ.,

– ο μοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους για τις επιχειρήσεις και η καθαρή αμοιβή για τους ελεύθερους επαγγελματίες,

– ο συντελεστής απόδοσης που έχει να κάνει με τη σχέση ανάμεσα στα ακαθάριστα και τα καθαρά εισοδήματα και ο οποίος θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον κλάδο.

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα με το οποίο θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, σε περίπτωση που δηλώνουν χαμηλότερο εισόδημα.

Το ελάχιστο επαγγελματικό εισόδημα που θα προκύπτει από τη συγκεκριμένη διαδικασία θα μπαίνει στη συνέχεια σε δεύτερο «κοσκίνισμα», καθώς θα πρέπει να περάσει και από τα γενικά τεκμήρια διαβίωσης, όπως αυτά καθορίζονται για το σύνολο των φορολογουμένων.

Δηλαδή το εισόδημα που θα προκύπτει με βάση τα «επαγγελματικά τεκμήρια» (που σε κάθε περίπτωση θα είναι μαχητά) θα συγκρίνεται τόσο με το δηλούμενο εισόδημα όσο και με το εισόδημα που προσδιορίζεται από τα τεκμήρια διαβίωσης. Οποιο από τα τρία είναι μεγαλύτερο θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ