Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Φόροι (!) στα επιδόματα αναπήρων και ανέργων

Αποφασισμένη να φορολογήσει τα επιδόματα των αναπήρων, της ανεργίας, το ΕΚΑΣ αλλά και να καταργήσει το πρόσθετο αφορολόγητο των 2.000 ευρώ για αναπήρους καθώς και το αφορολόγητο των 9.000 ευρώ που δικαιούνται οι συνταξιούχοι άνω των 65 και οι νέοι κάτω των 30 φαίνεται ότι είναι η κυβέρνηση.

Παράλληλα σχεδιάζεται η κατάργηση των απαλλαγών από τα τέλη κυκλοφορίας, τα τέλη ταξινόμησης και τα τεκμήρια, οι οποίες ισχύουν για τους αναπήρους, τους τριτέκνους, τους πολυτέκνους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επίσης στην ίδια χορεία μέτρων μελετώνται ακόμα να φορολογηθούν οι συντάξεις των θυμάτων πολέμου, τα επιδόματα των τυφλών και οι συντάξεις των πολύτεκνων μητέρων.

Ακόμα συζητείται να χάσουν οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι τα αυξημένα αφορολόγητα όρια που έχουν στην αγορά πρώτης κατοικίας

Το συνολικό ποσό των εσόδων που προβλέπεται να εξασφαλιστεί τη διετία 2013-2014 από τις περικοπές και τις καταργήσεις των φοροαπαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα φτάνει τα 229.000.000 ευρώ.

Στο στόχαστρο κατά τις πληροφορίες βρίσκονται:

1) Το πρόσθετο αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 2.000 ευρώ, το οποίο ισχύει για αναπήρους, τυφλούς, νεφροπαθείς και λοιπούς πάσχοντες από βαριές ασθένειες, καθώς επίσης και για θύματα πολέμου. Το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο και για καθένα από τα πρόσωπα που συνοικούν με αυτόν ή τον βαρύνουν.

2) Οι απαλλαγές από τον φόρο εισοδήματος που ισχύουν για τις συντάξεις των θυμάτων πολέμου, τα επιδόματα των τυφλών, τους μισθούς και τις συντάξεις των αναπήρων.

3) Οι απαλλαγές από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που ισχύουν για τα επιδόματα και τις συντάξεις που καταβάλλονται στις πολύτεκνες μητέρες.

4) Η απαλλαγή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τον φόρο εισοδήματος. Το ΕΚΑΣ που καταβάλλεται σε εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους με βάση εισοδηματικά κριτήρια είναι αφορολόγητο.

5) Η απαλλαγή του επιδόματος ανεργίας από τον φόρο εισοδήματος.

6) Οι απαλλαγές των αναπήρων και των συνταξιούχων από τα τεκμήρια διαβίωσης.

7) Η απαλλαγή των αναπήρων από τα τεκμήρια απόκτησης αυτοκινήτων.

8) Το αφορολόγητο των 9.000 ευρώ που ισχύει για τους νέους κάτω των 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες με χαμηλό εισόδημα.

9) Οι απαλλαγές των ατόμων με ειδικές ανάγκες από τη φορολογία δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών.

10) Οι απαλλαγές των αναπήρων από τα τέλη κυκλοφορίας.

11) Οι απαλλαγές των αναπήρων και των τριτέκνων από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων.

12) Οι απαλλαγές των πολυτέκνων από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων.

13) Το προσαυξημένο αφορολόγητο πρώτης κατοικίας για τους αναπήρους. Η απαλλαγή της αγοράς πρώτης κατοικίας από τον φόρο μεταβίβασης ισχύει για αξία ακινήτου ως 275.000 ευρώ αντί 250.000 ευρώ, εφόσον αυτός που αποκτά την κατοικία είναι έγγαμος με αναπηρία 67% και άνω.

14) Τα προσαυξημένα αφορολόγητα όρια που ισχύουν για τριτέκνους και πολυτέκνους σε περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ