Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Φοροκαταιγίδα (5 δισ.) έως το τέλος του έτους

Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 5 δισ. ευρώ καλούνται να συνεισφέρουν οι φορολογούμενοι στα δημόσια ταμεία μήνα μήνα έως το τέλος του έτους για φόρους στο εισόδημα και την περιουσία τους. Πρόκειται για πραγματική φορολογική επιδρομή, που ξεκινά από τα τέλη του τρέχοντος μήνα και δεν ολοκληρώνεται πριν από την… Πρωτοχρονιά. Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), φόρος πολυτελούς διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και, φυσικά, φόρος εισοδήματος συνθέτουν το ασφυκτικό πλέγμα υποχρεώσεων στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν οι πολίτες.
Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών -έως τώρα και με την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν τυχόν αλλαγές στο υπόλοιπο της χρονιάς- έχει ως εξής:

1. Εως τις 31 Αυγούστου πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση που απορρέει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και αφορά όσους υπέβαλαν τη φορολογική δήλωσή τους είτε έως τις 19 Ιουλίου είτε πρόκειται να την υποβάλλουν έως τις 26 του τρέχοντος μήνα, οπότε λήγει η σχετική προθεσμία. Ακολουθεί η δεύτερη δόση καταβολής του φόρου εισοδήματος, αμέσως μετά, δηλαδή έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ η τρίτη δόση θα πρέπει να έχει καταβληθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου. Στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχουν ενσωματωθεί, μαζί με τον φόρο εισοδήματος, και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Επίσης, στα εκκαθαριστικά αυτά έχει υπολογιστεί και η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Πρόκειται για ένα μέτρο που αφορά όσους κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.εκ., αλλά και εκείνους που διαθέτουν πισίνες και σκάφη αναψυχής μήκους πάνω από πέντε μέτρα, για τα οποία επιβάλλεται φόρος για πρώτη φορά. Ειδικά εκείνοι που πρόλαβαν και κατέβαλαν την πρώτη δόση του φόρου που τους αναλογεί έως τις 18 Ιουλίου, μπορεί να περιμένουν ότι θα πρέπει να καταβάλουν τις δύο επόμενες δόσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχουν γλιτώσει από την Εφορία. Αντίθετα, στην περίπτωση που υπόκεινται σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης, δηλαδή διαθέτουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, πισίνες και σκάφη αναψυχής θα λάβουν συμπληρωματικό εκκαθαριστικό με τα αυξημένα ποσά φόρου που τους αναλογούν.

2. Δυσβάσταχτος θα είναι και φέτος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ο «λογαριασμός» που προκύπτει από τον ΕΝΦΙΑ. Η εξόφληση του απεχθούς φόρου θα πρέπει να γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον προσεχή Οκτώβριο. Η κυβέρνηση έκανε… γαργάρα τις προεκλογικές αλλά και τις μετεκλογικές εξαγγελίες της για παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι φορολογούμενοι, καθώς οι δανειστές μας κατέστησαν σαφές ότι ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση θα πρέπει να διατηρηθεί αμείωτος. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα εισπραχθούν μεν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2016, όπως είχε συμβεί και με τον περυσινό ΕΝΦΙΑ, αλλά θα προσμετρηθούν στα έσοδα του Προϋπολογισμού του 2015. Το νέο Μνημόνιο δεσμεύει την κυβέρνηση να συλλέξει έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ και το 2016, προχωρώντας σε παρεμβάσεις που θα «ισοφαρίσουν» τις όποιες απώλειες από την αναμενόμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

3. Από την 1η Ιανουαρίου 2015, προκειμένου να εισπραχθούν επιπλέον 251.000.000 ευρώ, πραγματοποιήθηκε αναδρομική αύξηση στους συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Το μέτρο επηρεάζει φορολογουμένους με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Οσοι, αντίθετα, έχουν εισόδημα που κυμαίνεται από 12.000 έως 30.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά χωρίς ανατροπές, με βάση, δηλαδή, τα ποσά που είχαν υπολογιστεί κατά τη μηνιαία παρακράτηση, αλλά και το εκκαθαριστικό της δήλωσής τους. Η αλλαγή δηλαδή επηρεάζει μόνο όσους έχουν δηλώσει εισόδημα μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας θα αντιληφθούν την αναδρομική αύξηση των συντελεστών σε δύο φάσεις. Αρχικά η παρακράτηση θα γίνει ή έγινε στη μισθοδοσία του μηνός Ιουλίου ή Αυγούστου. Η δεύτερη παρακράτηση θα πραγματοποιηθεί το 2016, όταν γίνει τότε η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεών τους.

4. Οπως συμβαίνει κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έως τις 31 Δεκεμβρίου, για να βγει ο Προϋπολογισμός, πρέπει να καταβληθούν με συνέπεια τα ποσά που προκύπτουν από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων. Η καταβολή των τελών κυκλοφορίας θα πραγματοποιηθεί, λοιπόν, με πιθανό το ενδεχόμενο και φέτος να προκύψουν εκ νέου ουρές έξω από τις εφορίες για να καταθέτουν οι πολίτες τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, αλλά και να δοθεί παράταση. Παρά τον αρχικό σχεδιασμό, που περιλάμβανε αλλαγές στη φορολόγηση των Ι.Χ., η διαδικασία φαίνεται έως τώρα ότι έχει «παγώσει». Ομως είναι τόσο ρευστό το πολιτικό τοπίο, που δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανατιμήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, έστω και την ύστατη ώρα. Στο μεταξύ, προ ημερών τέθηκε σε ισχύ αύξηση στον συντελεστή φόρου ασφαλίστρων στο 25% (από 20%) για τον κλάδο πυρός και στο 15% (από 10%) για τον κλάδο αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης και της αστικής ευθύνης).

5. Οι περίπου 900.000 φορολογούμενοι πολίτες που ρύθμισαν το προηγούμενο διάστημα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τις εφορίες έχουν τώρα την υποχρέωση να καταβάλουν στο εξής τις μηνιαίες δόσεις που τους αναλογούν, ώσπου να ξοφλήσουν την οφειλή τους. Στόχος είναι να εισπραχθούν ποσά προς τα δημόσια ταμεία που ανέρχονται στο ποσό των 400.000.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ