Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Φορολογική παράβαση (!) θα θεωρείται η είσπραξη του ενοικίου με μετρητά

ΣΧΕΔΙΟ για υποχρεωτική πληρωμή ενοικίου μεσώ τραπεζών εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, με τους αρμόδιους παράγοντες να αναφέρουν ότι στην περίπτωση αυτή η είσπραξη ενοικίου με μετρητά θα θεωρείται φορολογική παράβαση! Οι προτάσεις αυτές μελετούνται ως λύσεις στο πρόβλημα της φορολογικής αντιμετώπισης των ανείσπρακτων ενοικίων και του εντοπισμού του μαύρου χρήματος στα μισθώματα.

Το όλο σχέδιο βέβαια παραμένει στα σκαριά, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη φορολόγηση των ενοικίων. Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε την απόσυρση της διάταξης που προέβλεπε την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των ενοικίων και την κατάργηση της εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο.

Στο πολυνομοσχέδιο προβλεπόταν η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για τα εισοδήματα από τα ενοίκια στο 15% από 11% για έσοδα έως 12.000 ευρώ τον χρόνο και στο 35% από 33% για ποσά που ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ. Οι αυξήσεις θα ίσχυαν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015. Από την άλλη πλευρά, δεν ξεκαθάρισε τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, η οποία καταργείται με το προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο, σημειώνοντας πάντως ότι στόχος δεν είναι να φορολογηθούν.

Οπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, η τρόικα δεν είναι κάθετα αντίθετη στο να βρεθεί ένας τρόπος προκειμένου να μην πληρώνουν τελικά φόρο εισοδήματος οι ιδιοκτήτες για ενοίκια τα οποία δεν εισέπραξαν και δεν πρόκειται να εισπράξουν. Οι λύσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται από το υπουργείο Οικονομικών προς αυτήν την κατεύθυνση είναι:
– Να μη φορολογούνται οι ιδιοκτήτες για ενοίκια τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπράξει. Για να αποδεικνύεται η είσπραξη ενοικίων το υπουργείο εξετάζει να κάνει υποχρεωτική την πληρωμή τους μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Ειδικά, για να μη φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες για τα φετινά ανείσπρακτα ενοίκια, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να περιληφθεί στη νέα φορολογική δήλωση ειδικός κωδικός, στον οποίο οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουν τη φορολόγησή τους για αυτά.

Στ. Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ