Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020

Φορολογούν και τις «λίστες γάμου»

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

«Παράθυρο» για να επιβάλει αναδρομικούς φόρους σε… λίστες γάμων, για όσους παντρεύτηκαν από το 2001 και μετά, ανοίγει διευκρινιστική εγκύκλιος που εξέδωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το πώς θα πρέπει να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» των χρημάτων τους οι φορολογούμενοι που ελέγχονται για τα εμβάσματα που έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε όσους επικαλούνται χρηματικά ποσά που προέρχονται από λίστες γάμου και δώρα γάμου, θα ελέγχεται αν ο ισχυρισμός είναι αληθής και ότι πράγματι τα λεφτά αυτά μπήκαν στον λογαριασμό από τρίτους μέσα στους τελευταίους δύο μήνες προ του γάμου τους.

Το βάρος της απόδειξης φέρει ο δικαιούχος του εμβάσματος προσκομίζοντας κάθε νόμιμο μέσο, για παράδειγμα, ληξιαρχική πράξη γάμου και αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού, για διάστημα μέχρι δύο μηνών πριν έως και ενός μήνα μετά την τέλεση του γάμου. Ομως θα απειλούνται και με αναδρομικούς φόρους. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην εγκύκλιο, η δήλωση της λίστας γάμου «δεν αποκλείει τον έλεγχο για την τυχόν επιβολή φόρου δωρεάς» που έπρεπε τυχόν να πληρωθεί στις περιπτώσεις αυτές.

Οσοι ισχυρίζονται ότι βρήκαν λεφτά επειδή πούλησαν μετοχές (εισηγμένες ή μη), κρατικά ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, έρχονται αντιμέτωποι με αναδρομικούς ελέγχους «πόθεν έσχες». Στην εγκύκλιο ορίζεται ως προϋπόθεση ότι «η εκποίησή τους έχει λάβει χώρα πριν από την ημερομηνία του εμβάσματος και εφόσον βέβαια προκύπτει από νόμιμα παραστατικά (πινακίδια αγοράς – πώλησης, βεβαίωση χρηματιστηριακής εταιρίας – Χρηματιστηρίου, δήλωση απόδοσης του οικείου φόρου) στα οποία απεικονίζονται οι σχετικές πράξεις».

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης εμβάσματος με χρηματικά ποσά από εκπρόθεσμες δωρεές, γονικές παροχές. Οι άτυπες δωρεές και γονικές παροχές χρηματικών ποσών γίνονται δεκτές, έστω και αν υποβληθεί εκπρόθεσμα η οικεία φορολογική δήλωση (εισοδήματος ή δωρεάς), κατ’ εξαίρεση των όσων ορίζουν οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, επειδή αφορούν εμβάσματα που δεν εμπίπτουν στην έννοια των τεκμηρίων! Θα ελέγχεται όμως εάν η δωρεά είναι πραγματική (π.χ. θα ελέγχεται η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό έγγραφο που απέκτησε βεβαία χρονολογία πριν από την ημερομηνία του εμβάσματος). Για τον δωρητή θα συντρέχει, επίσης, υποχρέωση δήλωσης του χρηματικού ποσού με συμπληρωματική δήλωση του έτους που έκανε τη δωρεά, προκειμένου να ελεγχθεί εάν είχε τη δυνατότητα να την καλύψει, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι διατάξεις περί τεκμηρίων.

Επιπλέον, θα ερευνάται κι αν υπάρχει υποχρέωση καταβολής φόρου δωρεάς.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνονται και τα εξής:

1. Για τον προσδιορισμό του πλεονάζοντος κεφαλαίου κάθε έτους, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογηθεί το έμβασμα, αφαιρούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα και έσοδα οι τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης (για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη) και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, οχημάτων κ.λπ.), ανεξάρτητα από το αν απαλλάσσονται ή όχι της εφαρμογής τεκμηρίου.

2. Αν για κάποιο έτος δεν υπεβλήθη δήλωση φόρου εισοδήματος, η οποία είναι απαραίτητη για τον υπολογισμό του πλεονάζοντος κεφαλαίου με το οποίο μπορεί να δικαιολογηθεί το έμβασμα, πρέπει να υποβληθεί εκπρόθεσμη δήλωση με τις αντίστοιχες κυρώσεις, όπου προβλέπεται.

3. Η αποζημίωση συζύγου σε πρώην σύζυγο μπορεί να δικαιολογήσει έμβασμα, εφόσον αποδεικνύεται από πραγματικά παραστατικά. Το ίδιο ισχύει και για ποσά διατροφής τέκνων, καθώς και για αποζημιώσεις ασφαλιστικών ταμείων.

4. Σε περίπτωση που φορολογούμενος εκποίησε τίτλους του Δημοσίου (ομόλογα – έντοκα γραμμάτια), μπορεί να καλύψει το ποσό του εμβάσματος με ολόκληρο το ποσό της εκποίησης των τίτλων αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι η ρευστοποίησή τους έχει λάβει χώρα πριν από την ημερομηνία του εμβάσματος. Επιπλέον σε κάθε περίπτωση θα ελέγχεται η οικονομική δυνατότητα απόκτησης των τίτλων αυτών από τον φορολογούμενο.

5. Δάνεια τα οποία έχουν ληφθεί και αποδεικνύονται με έγγραφα στοιχεία που φέρουν βέβαιη χρονολογία (π.χ. κίνηση λογαριασμών, οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό έγγραφο που απέκτησε βεβαία χρονολογία πριν από την ημερομηνία του εμβάσματος) γίνονται δεκτά για την κάλυψη εμβάσματος, εφόσον από τα παραπάνω έγγραφα αποδεικνύεται ότι έχουν ληφθεί πριν από την πραγματοποίηση του εμβάσματος, έστω και αν υποβληθεί εκπρόθεσμα η οικεία δήλωση (δανείου).

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τσακαλώτος αδειάζει τον Αλέξη Τσίπρα και στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Χαμός στα social media! Πολλοί συριζαίοι τον παροτρύνουν να... σηκωθεί να φύγει. Οργισμένη παρέμβαση Πολάκη! Με καζάνι έτοιμο να εκραγεί μοιάζει από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ...

Στην Αθήνα ο νικητής της χρονιάς στο ΛΟΤΤΟ – Τι λέει ο ιδιοκτήτης του τυχερού πρακτορείου ΟΠΑΠ στον Αγ. Δημήτριο

Το μεγαλύτερο ποσό μέσα στο 2020 μοίρασε χθες το ΛΟΤΤΟ σε έναν μεγάλο νικητή που κέρδισε 1,4 εκατομμύρια ευρώ. Το «χρυσό» δελτίο, που έβαλε...

Τρέχουν κατόπιν εορτής για τις κλίνες στις ΜΕΘ

Βαρύτατα εκτεθειμένη η κυβέρνηση από τους χειρισμούς για την πανδημία Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω της αύξησης των ασθενών που πάσχουν από κορονοϊό...

Θρασύτατος ο Κώστας Μπακογιάννης για τις σπατάλες του «Μεγάλου Περιπάτου»

Αλγεινές εντυπώσεις και κύμα αντιδράσεων στο διαδίκτυο προκάλεσε η ομολογία αποτυχίας του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, που παραδέχθηκε ότι ο «Μεγάλος Περίπατος» στην Πανεπιστημίου......

Διάλογος παρωδία (εφ’ όλης της ύλης) με τουρκική ατζέντα

Έναρξη διαλόγου με ιδανικές συνθήκες, για τον Ερντογάν φυσικά. Όλοι όσοι οδηγούν την Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου με ατζέντα που βολεύει την Τουρκία...