Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

«Φοροπαγίδα» για τους ελεύθερους επαγγελματίες!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Το ενοίκιο, τα τετραγωνικά της επαγγελματικής στέγης, οι καταθέσεις στην τράπεζα και ο λογαριασμός τηλεφώνου είναι μερικά μόνο από τα αντικειμενικά κριτήρια, με βάση τα οποία θα φορολογούνται στο εξής οι περίπου 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Το μέτρο της επαναλειτουργίας στη φορολόγηση είναι το νέο… παλιό μέτρο που το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να παρουσιάσει στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι τον Μάρτιο. Θα υπάρχει ένας μαθηματικός τύπος, ένας αλγόριθμος, στον οποίο θα προσμετρώνται όλα τα στοιχεία εκείνα που θα καθορίζουν την αντικειμενική μορφή φορολόγησης.

Η φορολόγηση μέσω αντικειμενικών κριτηρίων έρχεται να προστεθεί στον λογιστικό τρόπο προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος, που είναι υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι, λόγω μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους πολίτες. Επίσης, με τον εφαρμοστικό νόμο του περασμένου καλοκαιριού θεσπίστηκαν αυξημένα τεκμήρια φορολόγησης για αυτοκίνητα, κατοικία, σκάφη αναψυχής, σε ποσοστό έως 70%. Για να ισχύσουν τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης θα πρέπει κατά τον υπολογισμό τους να είναι υψηλότερα και από τις δύο άλλες μορφές φορολογίας. Οι βασικές παράμετροι υπολογισμού των αντικειμενικών κριτηρίων είναι οι εξής:

*Ανοιγμα τραπεζικών λογαριασμών: Δίνεται η δυνατότητα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) να ελέγχει τις καταθέσεις όλων των ελεύθερων επαγγελματιών. Η άρση του τραπεζικού απορρήτου θα είναι από τις βασικές προσθήκες στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

*Ενοίκιο – τετραγωνικά επαγγελματικής στέγης: Θα προσμετρώνται το ύψος του ενοικίου, τα τετραγωνικά, σε συνδυασμό και με την περιοχή στην οποία βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης.

*Πάγια έξοδα: Λογαριασμοί τηλεφώνου, ηλεκτρισμού, νερού, φυσικού αερίου ή πετρελαίου, έξοδα κίνησης, όπως για παράδειγμα συντήρηση αυτοκινήτων, θα προστίθενται στον τελικό αλγόριθμο υπολογισμού των αντικειμενικών κριτηρίων. Από το ύψος τους θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

*Μισθός – αριθμός εργαζομένων: Ο υπολογισμός της αντικειμενικής φορολόγησης θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων μιας επιχείρησης, αλλά και τις αμοιβές που λαμβάνουν. Η ΓΓΠΣ θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο του ύψους των αμοιβών και των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται και για τον λόγο αυτό θα διαθέτει δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία του ΟΑΕΔ, του ΣΕΠΕ (επιθεώρηση εργασίας) και του ΙΚΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων της περασμένης χρονιάς (για έτος φορολόγησης το 2010) προκύπτει ότι έξι στους δέκα εμπόρους και επτά στους δέκα επιτηδευματίες δηλώνουν εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ, που ήταν το αφορολόγητο όριο μέχρι πέρυσι… Τα αντικειμενικά κριτήρια είχαν εφαρμοστεί πριν από μία δεκαετία, με απώτερο στόχο να περιορίσουν περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής σε συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το «Oruc Reis» θα εισβάλει (τώρα και) στα χωρικά μας ύδατα!

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι και απειλούν (με τη νέα NAVTEX) να κάνουν έρευνες στα 5,8 ναυτικά μίλια Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Είναι...

Αλλαγές στις πανελλαδικές λόγω Covid

Δεν θα ισχύσει φέτος η οριζόντια βάση εισαγωγής. Τέλος Νοεμβρίου οι αιτήσεις των υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Άγνωστο παραμένει ακόμα το πότε θα ανοίξουν τα...

Τι προτείνουν οι «σοφοί» για φορολογία, Ασφαλιστικό και… εργασιακά

Οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη κατανέμονται σε διάφορους τομείς. Μεταξύ άλλων, προτείνει: Φορολογία Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (η κυβέρνηση έχει υπολογίσει την κατάργηση μόνο για...

Φέρνουν αντιλαϊκά μέτρα με πρόσχημα τα 32 δισ. της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επιτροπή Πισσαρίδη για να περάσει τη σκληρή ατζέντα της Μπροστάρη τον νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη βάζει η κυβέρνηση για να περάσει...

Θεσσαλονίκη: Όταν αδειάζει κλίνη ΜΕΘ, γεμίζει σε δύο λεπτά

Δεν υπάρχουν πλέον άδειες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και, εάν αδειάσει ένα κρεβάτι, γεμίζει σε δύο λεπτά, ενώ οι αστοχίες του ανέτοιμου για την πανδημία...