Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Φοροπαγίδες σε χωράφια, μονοκατοικίες και οικοδομές!

Παγίδες για όσους έχουν αστικά ακίνητα (και κυρίως μονοκατοικίες), τους κατόχους αγροτεμαχίων (που σήμερα είναι αφορολόγητα) αλλά και αρδευόμενες εκτάσεις σε όλη τη χωρά κρύβει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησία Ακινήτων, που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στην Βουλή.
Ισχυρό θα είναι το χτύπημα και σε όσους έχουν αναξιοποίητα και ξενοίκιαστα ακίνητα, γιαπιά, οικοδομές, τα οποία θα φορολογηθούν βαριά, πάρα το γεγονός ότι δεν ηλεκτροδοτούνται και δεν φέρνουν κάποιο εισόδημα στο ιδιοκτήτες τους.

Από το «πακέτο» του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων αναμένεται να βεβαιωθούν 3,2 δισ. ευρώ Οι εισπράξεις όμως υπολογίζονται σε 2,65 δισ. ευρώ, δημιουργώντας έτσι μια νέα τρύπα, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, ύψους 250.000.000 στις μνημονιακές υποχρεώσεις, την οποία όμως οι επικεφαλής της τρόικας ανεβάζουν στα 400.000.000 ευρώ, καθώς φοβούνται ακόμα πιο χαμηλή εισπραξιμότητα.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν, ώστε η ψήφιση του σχεδίου νόμου να προχωρήσει πριν από την ψήφιση του σχεδίου του κρατικού Προϋπολογισμού, κάτι που αναμένεται στις 7 Δεκεμβρίου.
Το τελικό σχέδιο νόμου του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων προβλέπει μεγάλες επιβαρύνσεις για όσους έχουν μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία:

1) Οσοι φορολογούμενοι κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας αξίας σε αστικές περιοχές και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως θα πληρώνουν με το νέο σύστημα περισσότερο φόρο. Σήμερα οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν μόνο το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακίνητων της ΔΕΗ για τις μονοκατοικίες τους. Με το νέο καθεστώς φορολόγησης όμως έρχεται διπλό χτύπημα, καθώς α) επιβάλλεται ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων στις μονοκατοικίες και β) επιβάλλεται φόρος και στα οικόπεδα στα οποία έχουν ανεγερθεί οι μονοκατοικίες, καθώς επίσης και στα αγροτεμάχια, τα οποία, με το ισχύον σήμερα σύστημα, φοροαπαλλάσσονται! Μάλιστα, με το νέο φορολογικό καθεστώς, εάν έχει ανεγερθεί μονοκατοικία μέσα σε αγροτεμάχιο, προβλέπεται πενταπλασιασμός του φόρου επί του αγροτεμαχίου!

2) Τα οικόπεδα θα φορολογούνται πλέον εις διπλούν, και με τον κύριο και με τον συμπληρωματικό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ενώ με το ισχύον σύστημα επιβαρύνονται μόνο με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

3) Τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν για πρώτη φορά, ενώ μέχρι σήμερα φοροαπαλλάσσονταν. Ακόμη χειρότερα γίνονται τα πράγματα στις περιπτώσεις όπου τα αγροτεμάχια είναι εκτάσεις αρδευόμενες με μονοετείς καλλιέργειες (βαμβάκι, σιτηρά κ.λπ.).

4) Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σημαντικού ύψους θα υποστούν με το νέο σύστημα και όσοι κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα -ημιτελή ή αποπερατωμένα- κτίσματα (γιαπιά, ξενοίκιαστα, κενά κτίσματα κατοικιών ή επαγγελματικής στέγης), τα οποία δεν αποδίδουν καθόλου εισόδημα. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά!

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ