Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Φόρος ακινήτων: «Φρένο» τρόικας στο νέο σχέδιο

Κόκκινη κάρτα βγάζει σε πρώτη φάση η τρόικα στην κοινή πρόταση των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για τον νέο φόρο ακινήτων. Οι τροϊκανοί θεωρούν ότι με το προτεινόμενο μοντέλο θα υπάρξει τρύπα 250.000.000-300.000.000 ευρώ στα προβλεπόμενα εκ του φόρου συνολικά έσοδα, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί με άλλα μέτρα.

Κριτική γίνεται από τους δανειστές και στο ότι το σχέδιο βασίζεται -σε μεγάλο βαθμό- στην είσπραξη του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα επιβάλλεται στους φορολογουμένους εφόσον η συνολική ακίνητη περιουσία ξεπερνά σε αξία τα 300.000 ευρώ. Η τρόικα θεωρεί ότι τον ΦΑΠ πολλοί φορολογούμενοι θα τον αγνοήσουν και θα τον αφήσουν να γίνει ληξιπρόθεσμο χρέος, όπως έγινε με τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012.

Από μια πιο προσεκτική ανάγνωση των ρυθμίσεων που προβλέπει το νέο σχέδιο προκύπτουν τα εξής:

1) Οσοι φορολογούμενοι κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας αξίας σε αστικές περιοχές και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων θα πληρώνουν περισσότερο φόρο. Σήμερα οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν μόνο το ΕΕΤΑ για τις μονοκατοικίες. Το νέο καθεστώς φορολόγησης επιβάλλει φόρο και στα οικόπεδα στα οποία έχουν ανεγερθεί οι μονοκατοικίες, καθώς επίσης και στα αγροτεμάχια, τα οποία, με το ισχύον σήμερα σύστημα, φοροαπαλλάσσονται. Μάλιστα, με το νέο φορολογικό καθεστώς, εάν έχει ανεγερθεί μονοκατοικία μέσα σε αγροτεμάχιο, προβλέπεται πενταπλασιασμός του φόρου επί του αγροτεμαχίου.

Ακόμη χειρότερα γίνονται τα πράγματα στις περιπτώσεις που τα αγροτεμάχια είναι εκτάσεις αρδευόμενες με μονοετείς καλλιέργειες (βαμβάκι, σιτηρά κ.λπ.). Στις περιπτώσεις αυτές ο φόρος θα υπερδιπλασιάζεται, καθώς θα προσαυξάνεται με την εφαρμογή συντελεστή 2 για τη μονοετή καλλιέργεια και συντελεστή άρδευσης 1,1.

2) Οι έχοντες ακίνητη περιουσία μεσαίας αξίας, λίγο μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ, αποτελούμενη από μονοκατοικίες, οικόπεδα και καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, θα πληρώσουν επίσης σημαντικά αυξημένους φόρους. Συγκεκριμένα:

– Τα οικόπεδα θα φορολογούνται πλέον εις διπλούν, και με τον κύριο και με τον συμπληρωματικό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ενώ με το ισχύον σήμερα σύστημα επιβαρύνονται μόνο με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας,

– τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν για πρώτη φορά, ενώ ως σήμερα φοροαπαλλάσσονταν. Ειδικά δε οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα έχουν υπερδιπλάσια φορολογική επιβάρυνση από τις υπόλοιπες.

3) Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σημαντικού ύψους θα υποστούν με το νέο σύστημα και όσοι κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα -ημιτελή ή αποπερατωμένα- κτίσματα («γιαπιά», ξενοίκιαστα «κενά» κτίσματα κατοικιών ή επαγγελματικής στέγης, τα οποία δεν αποδίδουν καθόλου εισόδημα) και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 300.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά για τα συγκεκριμένα ακίνητα (σήμερα απαλλάσσονται για τα ακίνητα αυτά και από το ΕΕΤΑ και από τον ΦΑΠ).

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ