Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Φόρος -φωτιά για 1.491.554 εκκαθαριστικά

«Τσουχτερά» υπολογίζονται κατά μέσο όρο να φτάσουν τα χρεωστικά σημειώματα! Τι δείχνει η έως τώρα επεξεργασία 3.856.384 δηλώσεων 

Φόρο «φωτιά» 1.035 ευρώ προβλέπουν, κατά μέσο όρο, τα 1.491.554 εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά, έως σήμερα, για την καταβολή του φόρου εισοδήματος. Από την εκκαθάριση των 3.856.384 δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, προέκυψαν:
* 1.491.554 χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία βεβαιώθηκαν φόροι προς πληρωμή συνολικού ύψους 1,54 δισ. ευρώ. Κάθε παραλήπτης χρεωστικού εκκαθαριστικού καλείται να πληρώσει κατά μέσο όρο 1.035 ευρώ.
* 769.050 πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία αναγράφουν ποσά φόρων προς επιστροφή συνολικού ύψους 207.859.593 ευρώ.
* 1.595.384 εκκαθαριστικά, που αναγράφουν μηδενικά ποσά φόρου.

Πληρωμή α’ δόσης

Η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης ή την εφάπαξ εξόφληση των φόρων του εκκαθαριστικού λήγει στις 31 Αυγούστου. Εως το τέλος Σεπτεμβρίου όσοι φορολογούμενοι έλαβαν ή θα έχουν λάβει χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εφόσον δεν θα έχουν εξοφλήσει εφάπαξ τα συνολικά ποσά των οφειλών που θα έχουν προκύψει από τα συγκεκριμένα εκκαθαριστικά, θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση των οφειλών αυτών. Εως το τέλος Νοεμβρίου, εξάλλου, όλοι οι παραπάνω φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν καταβάλει και την τρίτη δόση των οφειλών που αναγράφονται στα χρεωστικά εκκαθαριστικά τους.

Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ήδη λάβει ή πρόκειται να λάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ. Θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο εάν το ποσό αυτό θα φτάσει στο σύνολό του στα κρατικά ταμεία, δεδομένου ότι τα περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τόσα πολλά υπέρογκα ποσά φόρων μαζεμένα, καθώς η φοροδοτική τους ικανότητα έχει ήδη εξαντληθεί από την αδιάκοπη επιβολή παράλογων, άδικων και υπέρογκων φόρων καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου εφαρμογής των Μνημονίων.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα, που έληγε στις 27 Ιουλίου, παρατάθηκε έως τις 26 Αυγούστου. Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων επιχειρήσεων παρατάθηκε έως τις 20 Αυγούστου.

ΕΝΦΙΑ: Το «παλεύουν» για πέντε δόσεις

Σε πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σε πέντε δόσεις στοχεύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αν και οι αρμόδιες υπηρεσίες θεωρούν ότι είναι δύσκολο κάτι τέτοιο και στέλνουν μήνυμα ότι πιο πιθανό είναι η πληρωμή να γίνει σε τέσσερις δόσεις.
Στην καλύτερη περίπτωση, η διαδικασία βεβαίωσης του φόρου θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και, στη χειρότερη, τον Οκτώβριο. Τα χρονικά περιθώρια είσπραξης των 2,65 δισ. ευρώ θα είναι πολύ στενά: για να ενταχθεί ολόκληρο το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2015 θα πρέπει η χρονική περίοδος καταβολής του ΕΝΦΙΑ να διαρκέσει 4-5 μήνες, δηλαδή από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016.

Συνεπώς, οι μηνιαίες δόσεις στις οποίες θα κληθούν να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ του 2015 περίπου 5.800.000 υπόχρεοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα περιοριστούν στις πέντε ή στις τέσσερις, ενώ η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2014 ολοκληρώθηκε σε έξι μηνιαίες δόσεις. Αν συνυπολογιστεί το ότι σίγουρα σε πολλές περιπτώσεις φορολογουμένων ο υπολογισμός και η εκκαθάριση του φόρου θα γίνουν με λανθασμένο τρόπο, είναι βέβαιο ότι για ένα μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην οριστική βεβαίωση του φόρου, οπότε η εξόφληση του φόρου θα απαιτηθεί να γίνει σε δύο ή τρεις μηνιαίες δόσεις!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ