Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020

Φόρος για μικρομεσαίους πάνω από το ήμισυ του εισοδήματος!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Αυξημένους φόρους… μέχρι και 2.500(!) σε σχέση με πέρυσι θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιτηδευματίες. Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και η επιβολή φόρου από 26% μέχρι 33% από το πρώτο ευρώ εκτινάσσει στα ύψη τη φορολογική επιβάρυνση εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών. Σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά των φόρων θα αντιστοιχούν σε ποσοστά μεγαλύτερα του 50% των εισοδημάτων που δηλώνονται, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης θα προσδιορίζουν το ύψος του τελικού φορολογητέου εισοδήματος σε επίπεδο πολλαπλάσιο του πραγματικού.

Ωστόσο, κάποιοι θα τύχουν σοβαρής μείωσης του φόρου. Πρόκειται για νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος εντός του 2013, που θα τύχουν έκπτωσης του φορολογικού συντελεστή κατά 50% για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους και εφόσον το εισόδημα (από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέριο επάγγελμα) δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι επαγγελματίες, οι οποίοι το 2013 απέκτησαν εισόδημα έως 10.000 ευρώ, θα φορολογηθούν με συντελεστή 13%, ενώ όσοι είχαν μεγαλύτερα εισοδήματα θα φορολογηθούν με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους. Για παράδειγμα, νέος επαγγελματίας με εισόδημα 10.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.300 ευρώ, ενώ άλλος νέος επαγγελματίας με εισόδημα 10.100 ευρώ θα πληρώσει φόρο 2.626 ευρώ, δηλαδή για εισόδημα μεγαλύτερο κατά 100 ευρώ θα πληρώσει έξτρα φόρο 1.326 ευρώ

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η τρόικα θέτουν πλέον άμεσα σε εφαρμογή τις παράλογες διατάξεις του φορολογικού νόμου 4110/2013 με τις οποίες προβλέπεται:

– Η επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστές 26%-33% στα εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα.

– Η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των κερδών των εταιριών από το 20% στο 26%.

Περίπου 750.000 φορολογούμενοι που ασκούν ατομικώς εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα θα κληθούν να καταβάλουν φέτος εξοντωτικούς φόρους. Για όλους αυτούς τους φορολογουμένους όχι μόνο δεν ισχύει πλέον κανένα αφορολόγητο όριο εισοδήματος και καμία έκπτωση φόρου, αλλά επιπλέον προβλέπεται ότι το εισόδημα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, το οποίο θα δηλώσουν για τη χρήση του 2013, θα φορολογηθεί με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ! Εάν το δηλωθέν εισόδημα υπερβεί τα 50.000 ευρώ, τότε το υπερβάλλον ποσό θα φορολογηθεί με ακόμη μεγαλύτερο συντελεστή 33%.

Η τελική φορολογική επιβάρυνσή τους θα φθάνει σε πολλές περιπτώσεις το 40,3% (!) του δηλωθέντος καθαρού εισοδήματος, καθώς οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονται και με προκαταβολή φόρου 55% έναντι του επόμενου οικονομικού έτους, η οποία θα προσαυξάνει τον κύριο φόρο (26% Χ 1,55 = 40,3%).

Ακόμα και όσοι αυτοαπασχολούμενοι δηλώσουν ζημιές λόγω της οικονομικής κρίσης, θα υποχρεωθούν να εμφανίσουν τεκμαρτά καθαρά ποσά εισοδήματος, τα οποία θα προσδιοριστούν αυτόματα από το υπουργείο Οικονομικών με βάση τις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» (τα τεκμήρια διαβίωσης) για τα σπίτια στα οποία διαμένουν και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν! Επί των ανύπαρκτων αυτών «εισοδημάτων» θα φορολογηθούν κι αυτοί με 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου 55%, που θα ανεβάζει την τελική επιβάρυνση στο 40,3%!

Σημειώνεται ότι για τις νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1η Ιανουαρίου 2013 και για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους θα ισχύσει συντελεστής φορολογίας εισοδήματος μειωμένος από 26% σε 13%, εφόσον το εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα το οποίο θα δηλώσουν για το 2013 είναι χαμηλότερο των 10.000 ευρώ.

Από τα ποσά των αμοιβών που λαμβάνει κάθε φορολογούμενος της περίπτωσης αυτής εκπίπτουν μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλε στον φορέα κοινωνικής ασφάλισης στον οποίον ανήκει. Δεν εκπίπτουν τυχόν άλλες δαπάνες του, οι οποίες αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των λοιπών αυτοαπασχολουμένων.

Ο συντελεστής φορολόγησης των καθαρών κερδών των ομόρρυθμων και των ετερόρρυθμων εταιριών που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην Β΄ κατηγορίας) αυξάνεται από 20% σε 26% μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ και από 20% σε 33% για το υπερβάλλον ποσό.

Ο συντελεστής φορολογίας των κερδών των Ο.Ε. και Ε.Ε. που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ΄ κατηγορίας) αυξάνεται από 20% σε 26%.

Ο συντελεστής φορολογίας των κερδών των Α.Ε. και των ΕΠΕ αυξάνεται από 20% σε 26%. Η επιβάρυνση περιορίζεται από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των μερισμάτων από 25% σε 10%.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άδωνις Γεωργιάδης: Τα… ξεπουλάει όλα για να διατηρήσει την υπουργική καρέκλα!

Σε ένα κρεσέντο εθνικής αισχρότητας ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε προδότες όσους προσπάθησαν είτε να παρελάσουν είτε να καταθέσουν στεφάνι για τους νεκρούς...

Δωρεάν σεμινάριο από το Μαζί για το Παιδί «Οριοθέτηση στην οικογενειακή ζωή»

Το Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς, παιδιά και εφήβους του Μαζί για το Παιδί διοργανώνει μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς...

Ηχηρό «όχι» με αυτοσχέδιες παρελάσεις σε όλη τη χώρα

Οι Έλληνες δεν έσκυψαν το κεφάλι στις κυβερνητικές απαγορεύσεις και τίμησαν τον αγώνα του 1940 Με υψηλό πατριωτικό φρόνημα και πηγαίνοντας κόντρα στο κυβερνητικό αφήγημα...

Πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε 3.000 καταστήματα ΟΠΑΠ – Εύκολες, γρήγορες και ανέπαφες συναλλαγές

Διπλό ραντεβού με την εφορία έχουν αυτό τον μήνα οι φορολογούμενοι. Έως την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου καλούνται να πληρώσουν την τέταρτη δόση του φόρου...

Τέλος χρόνου για το «Γέφυρα», περιορισμένο το ενδιαφέρον

Στην κυβέρνηση περίμεναν πάνω από 230.000 αιτήσεις, ενώ έχουν γίνει 150.000. Οι δικαιούχοι θα λάβουν επιδότηση 9 μηνών Aντίστροφα μετρούν οι μέρες για τη λήξη...