Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Φοροτυφώνας ύψους 2,1 δισ. για κάθε μήνα

Φόρους και χαράτσια 8,5 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν εντός του τελευταίου τετραμήνου του έτους οι φορολογούμενοι, νιώθοντας στο πετσί τους τη χρεοκοπία. Αναλογούν περίπου 2,1 δισ. κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, και είναι απλά ο προάγγελος αυτών που πρόκειται να ακολουθήσουν τους ερχόμενους μήνες και χρόνια.

Κάθε μήνα θα πρέπει να τρέχουν στα γκισέ των τραπεζών ή στις εφορίες για να πληρώνουν τις δόσεις για τον φόρο εισοδήματος, ενώ κάθε δίμηνο θα πληρώνουν, μέσω της ΔΕΗ, και τη δόση για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Επίσης το φθινόπωρο θα πρέπει να καταβάλουν -μια και έξω- τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και του 2011, ενώ στο τέλος του χρόνου θα πρέπει να πληρώσουν και τα τέλη κυκλοφορίας του 2013.

Ειδικότερα:

Φόρος εισοδήματος: Εως το τέλος του 2012 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν τις πρώτες τέσσερις ή πέντε μηνιαίες δόσεις (ανάλογα με το πότε έλαβαν το εκκαθαριστικό) του φόρου εισοδήματος. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει ότι θα εισπράξει 5,1 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος ως το τέλος του 2012 και άλλο 1 δισ. ευρώ, το 2013, από τις υπόλοιπες δύο δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι τα εκκαθαριστικά σημειώματα περιλαμβάνουν έως και τρεις φόρους: Τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές 1%-4% (σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ) και το τέλος επιτηδεύματος (για όσους έχουν μπλοκ αποδείξεων).

Ειδικό Τέλος Ακινήτων: Το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ προσδοκά να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από τις πρώτες δύο δόσεις του Ειδικού Τέλους Ακινήτων που άρχισε να καταφτάνει στους φορολογουμένους μαζί με τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Από τις υπόλοιπες τρεις δόσεις, που θα πρέπει να καταβληθούν το 2013, αναμένονται έσοδα της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ

ΦΑΠ 2010: Περίπου 400.000 άτομα που κατείχαν την 1/1/2010 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2010, από τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα 400.000.000 ευρώ.

ΦΑΠ 2011: Πάνω από 600.000 άτομα που κατείχαν την 1/1/2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ θα παραλάβουν από τη ΓΓΠΣ, περί τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΦΑΠ του 2011. Τα έσοδα υπολογίζονται σε 600.000.000 ευρώ.

Τέλη Κυκλοφορίας: Από φέτος θα επιδιωχθεί να εφαρμοστεί το νέο σύστημα για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, που θα προβλέπει την ηλεκτρονική έκδοση ειδοποιητηρίων μέσω του ΤAXISnet. Από τα τέλη κυκλοφορίας αναμένονται φέτος έσοδα της τάξεως των 1,2 δισ. ευρώ.

Στέλιος Κράλογλου


Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας είπαν «όχι» σε «γκρίζα» μέτρα 1,5 δισ. ευρώ

Πρόβλημα υπάρχει με το πρόγραμμα των 11,5-13,5 δισ. ευρώ, καθώς η τρόικα απορρίπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, δαπάνες ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Στις επαφές που υπήρχαν με τα τεχνικά κλιμάκια οι ξένοι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν προβληματισμό για πολλές από τις σχεδιαζόμενες περικοπές λειτουργικών δαπανών, τις οποίες, όπως λένε, έχουν ακούσει ξανά στο παρελθόν να κόβονται.

Κατά τις πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται να απορρίπτει:

– Την περικοπή φαρμακευτικών δαπανών που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 450.000.000 ευρώ. Ειδικά την περίοδο αυτή, όπου τα χρέη του ΕΟΠΠΥ προς τους φαρμακοποιούς και τα νοσοκομεία έχουν εκτοξευτεί, η τρόικα θεωρεί ότι η κυβέρνηση, ακόμα και αν προτείνει περικοπές στην υγεία, στην πράξη δεν θα τις εφαρμόσει ποτέ για να μην οξυνθούν ακόμα περισσότερο οι κοινωνικές αναταραχές.

– Την περικοπή 500.000.000 ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες. Η τρόικα θεωρεί αμφίβολο εάν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι προτεινόμενες μεταθέσεις πληρωμών στα εξοπλιστικά προγράμματα. Τα συμβόλαια άλλωστε που υπογράφει η χώρα έχουν «δικλίδες» που μπορεί να εμποδίσουν τις μεταθέσεις πληρωμών.

– Το ψαλίδισμα καταναλωτικών και λειτουργικών δαπανών του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά 500.000.000 ευρώ. Αν κυβέρνηση περικόψει κι άλλο το πρόγραμμα των προμηθειών του Δημοσίου, τότε το μέτρο αυτό θα γυρίσει πίσω ως «μπούμερανγκ», καθώς με τον τρόπο αυτόν πιέζεται περισσότερο η αγορά που ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας.

Από τις «συμπληγάδες» της τρόικας φαίνεται να περνάνε οι προτάσεις ύψους 6,8 δισ. ευρώ για περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα με στόχο να εξοικονομηθούν στα κρατικά ταμεία ταμεία 4,8 δισ. ευρώ. Η τρόικα θεωρεί ότι το «μαχαίρι» στα εισοδήματα μπορεί να αποδώσει άμεσα και αγνοεί το γεγονός ότι με το νέο σκληρό πακέτο μέτρων θα γονατίσουν τελείως συνταξιούχοι, ανάπηροι πολύτεκνοι και άνεργοι που ζουν στο όριο της φτώχειας.

Τελείως από το πρόγραμμα απουσιάζουν οι εισπράξεις από τη φοροδιαφυγή. Αρχικά η κυβέρνηση, διά του αναπληρωτή υπουργού Χ. Σταϊκούρα, είχε εμφανιστεί να προωθεί ένα σενάριο εργασίας που προέβλεπε έσοδα από τη φοροδιαφυγή ύψους 2 δισ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι ζήτησαν από το Γενικό Λογιστήριο να αφαιρέσει τη συγκεκριμένη πρόβλεψη (που είχε μπει έπειτα από πολιτική παρέμβαση) και απαίτησαν από τους αρμοδίους να κάνουν ρεαλιστικές προβλέψεις.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ