Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Φορτηγά έτοιμα για «μετωπική»

Ενα βήμα πριν από τις κινητοποιήσεις βρίσκονταν οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης ως χθες το βράδυ. Οι μεταφορείς συνεδρίαζαν παράλληλα με το υπουργικό συμβούλιο και είχαν συνδέσει την περαιτέρω στάση τους με τις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς φορτηγών. Η συμμετοχή στη γενική συνέλευση δεν ήταν μαζική, καθώς είχαν προσέλθει μόνο οι πρόεδροι των σωματείων.

Προτού εισέλθει στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών Πέτρο Σκουλικίδη.

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δημόσιας Χρήσης εξέφρασαν, ακόμη μια φορά, στον υπουργό Υποδομών το αίτημα να μην πέσει το ελάχιστο ύψος της εισφοράς κάτω από τις 5.000 ευρώ και κάτω από τα 500 ευρώ για κάθε επιπλέον τόνο. Επίσης έθεσαν εκ νέου το αίτημα για αύξηση του ποσού της εγγύησης στις 9.000 ευρώ, για όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να εισέλθουν στην αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ενισχυμένη τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υποδομών Μ. Βορίδης στο υπουργικό προέβλεπε -μεταξύ άλλων- τα ακόλουθα:

-Παρέχεται πρόσβαση στο επάγγελμα του οδικού μεταφορέα σε όλους τους Ελληνες και κοινοτικούς πολίτες.

-Δίδεται η δυνατότητα, για λόγους ανταγωνισμού αλλά και για λόγους ίσης μεταχείρισης, οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης, οι οποίοι έχουν τα τυπικά προσόντα (αντίστοιχη άδεια οδικού μεταφορέα) να διενεργούν είτε εθνικές είτε διεθνείς μεταφορές.

Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη ευνοούμενη κατηγορία εις βάρος της άλλης.

-Προβλέπεται ότι τα νέα φορτηγά που θα κυκλοφορήσουν θα πρέπει να είναι νέας τεχνολογίας, ώστε και το περιβάλλον να προστατευτεί και να αναβαθμιστούν οι ελληνικές εμπορευματικές μεταφορές.

-Επισπεύδεται, με αναδρομική ισχύ από τις 1/1/2012, η μεταβατική περίοδος για τα ζητήματα που αφορούν τη χορήγηση των αδειών οδικών μεταφορών και αδειών κυκλοφορίας ΦΔΧ αυτοκινήτων.

-Καταργείται η υποχρεωτική άσκηση του επαγγέλματος του οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων μόνο με υποχρεωτική ένταξη σε εταιρίες, όπως άλλωστε ισχύει για όλα τα επαγγέλματα (N. 3919/2011) αλλά και από τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος.

-Ανεξάρτητα με τον καθορισμό του παραβόλου εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών να καθορίσουν εφάπαξ, υπέρ του Δημοσίου, εισφορά στα νέα ΦΔΧ αυτοκίνητα, υπολογιζόμενη κατά χιλιόγραμμο μεικτού βάρους και κατά κατηγορία.

Υπενθυμίζεται ότι με το προηγούμενο νομοσχέδιο (Ν. 3887/2010 του Δ. Ρέππα) προστατευόταν η άυλη υπεραξία των αδειών ως τον Ιούλιο του 2013. Η αναγνώριση της άυλης υπεραξίας γινόταν με πλάγιο τρόπο, καθώς όποιος ήθελε να αποκτήσει νέα άδεια έπρεπε να καταβάλει ειδική εισφορά.

Συγκεκριμένα κάθε έτος με αφετηρία το 2010 η έκτακτη εισφορά των αδειών έπεφτε κατά 30%-35%, προκειμένου να μηδενιστεί το 2013. Τώρα ο μηδενισμός της άδειας επιταχύνθηκε για την 1/1/2012.

Φώτης Φωτεινός

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ