Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Φωτιά! Στα 1.308 € ο μέσος φόρος!

6.001.433 οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν, 2.485.243 τα χρεωστικά εκκαθαριστικά που έχουν ήδη εκδοθεί, 1.094.942 τα πιστωτικά

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Φόρο-φωτιά 1.308 ευρώ προβλέπουν, κατά μέσο όρο, τα 2.485.243 εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν ήδη εκδοθεί ηλεκτρονικά, για την καταβολή του φόρου εισοδήματος.
Οι αρχικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που υποβλήθηκαν φέτος ξεπέρασαν τα 6.000.000 (6.001.433), ήτοι ήταν 200.000 περισσότερες σε σχέση με τις 5.811.933 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που υποβλήθηκαν πέρυσι.

Σημειώνεται ότι η ΓΓΔΕ παρέτεινε σιωπηρά την προθεσμία υποβολής δηλώσεων ως και χθες το βράδυ, απαλλάσσοντας από τα πρόστιμα του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος περίπου 155.000 φορολογουμένους που υπέβαλαν δηλώσεις την τελευταία στιγμή, ήτοι μεταξύ 1ης και 6ης Σεπτεμβρίου 2015.

Από την εκκαθάριση των 5.924.074 φορολογικών δηλώσεων προέκυψαν:
2.485.243 χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα με τα οποία βεβαιώθηκαν φόροι προς πληρωμή συνολικού ύψους 3,25 δισ. ευρώ. Θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο εάν το ποσό αυτό θα φτάσει στο σύνολό του στα κρατικά ταμεία, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Πάντως, κάθε παραλήπτης χρεωστικού εκκαθαριστικού καλείται να πληρώσει κατά μέσο όρο 1.308 ευρώ!
1.094.942 πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία αναγράφουν ποσά φόρων προς επιστροφή συνολικού ύψους 336.712.022 ευρώ.
2.343.889 εκκαθαριστικά που αναγράφουν μηδενικά ποσά φόρου.

Εως το τέλος Σεπτεμβρίου οι φορολογούμενοι, εφόσον δεν θα έχουν εξοφλήσει εφάπαξ τα συνολικά ποσά των οφειλών που έχουν προκύψει από τα συγκεκριμένα εκκαθαριστικά, θα πρέπει να πληρώσουν τη 2η δόση των οφειλών αυτών. Εως το τέλος Νοεμβρίου, εξάλλου, όλοι οι παραπάνω φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν καταβάλει και την 3η δόση των οφειλών που αναγράφονται στα χρεωστικά εκκαθαριστικά τους.
Εντός του Οκτωβρίου θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, στους λογαριασμούς που έχουν 5.900.000 φορολογούμενοι στο σύστημα TAXISnet, τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του έτους 2015. Η πληρωμή των δόσεων του φόρου αυτού θα ξεκινήσει τον ίδιο μήνα. Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2015 θα πρέπει να ολοκληρωθεί κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους ως τον Φεβρουάριο του 2016, δηλαδή σε πέντε μηνιαίες δόσεις, ενώ πέρυσι ο ΕΝΦΙΑ εξοφλήθηκε σε έξι – επτά μηνιαίες δόσεις

Στα γισέ των ΔΟΥ για επιστροφές

Στριμωξίδι και ταλαιπωρία στα γκισέ της εφορίας περιμένει όσους βρίσκονται στην αναμονή για να πάρουν επιστροφή φόρου.
Ενώ κανονικά το υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να πιστώνει τα ποσά των επιστροφών στους τραπεζικούς λογαριασμούς που δηλώνουν οι φορολογούμενοι, κάτι τέτοιο δεν γίνεται στην πράξη. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις των φορολογουμένων που, ενώ περίμεναν να δουν τα ποσά να μπαίνουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους, κατέληξαν να πάρουν, ύστερα από πολύ κόπο, τα χρήματα που δικαιούνται από το γκισέ της Εφορίας.

Αυτό πρακτικά συμβαίνει γιατί οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών «τρενάρουν» τις εκταμιεύσεις των επιστροφών φόρου, είτε για να ενισχύσουν τη ρευστότητα των κρατικών ταμείων είτε για να παρουσιάσουν αυξημένα έσοδα από τα χαράτσια ή τις οφειλές που θα συμψηφιστούν με τις επιστροφές φόρου.
Πάντως, όσοι φορολογούμενοι αποφασίσουν να μεταβούν στα γκισέ της Εφορίας για να διεκδικήσουν τα ποσά των επιστροφών έχουν αρκετές πιθανότητες να τα πάρουν γρηγορότερα από το να περιμένουν πότε θα αποφασίσει το υπουργείο να εκταμιεύσει τα ποσά προς τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ