Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2020

«Φωτιά» στο υγραέριο κίνησης, μεταβολές στην τήρηση των βιβλίων

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Αυξήσεις-φωτιά στην τιμή του υγραερίου κίνησης (LPG) και στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο για την εφαρμογή του νέου Μνημονίου.

Ειδικότερα, με τα φορολογικά μέτρα του πολυνομοσχεδίου:

-Αυξάνεται από 0,20 σε 0,33 ευρώ το λίτρο ο Ε.Φ.Κ στο υγραέριο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο κινητήρων (LPG) και εξισώνεται με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου κίνησης. Με τη διάταξη αυτή οι κάτοχοι αυτοκινήτων που άλλαξαν τον κινητήρα τους από βενζίνη σε υγραέριο θα πληρώνουν πλέον για την προμήθεια υγραερίου τιμή αυξημένη κατά 15-16 λεπτά ανά λίτρο (αν συνυπολογιστεί και ο αναλογών ΦΠΑ 23% επί της πρόσθετης διαφοράς Ε.Φ.Κ. των 13 λεπτών ανά λίτρο). Το μέτρο θα ξεκινήσει από την 1/1/2014.

-Μειώνεται από το 11% στο 6% η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων των αγροτών κατά 180.000.000 ευρώ. Ειδικά για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων δικής τους παραγωγής, οι οποίες πραγματοποιούνται από αγρότες από δικό τους κατάστημα ή από λαϊκές αγορές ή εξάγονται ή παραδίδονται σε άλλο κράτος-μέλος, ο συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ μειώνεται σε 3% από 5% που είναι σήμερα. Οι νέοι συντελεστές ισχύουν για αιτήσεις επιστροφής που θα υποβληθούν από 1/1/2013 και για πωλήσεις αγροτικών προϊόντων που θα πραγματοποιηθούν από 1/1/2013.

-Μειώνεται το ύψος του εισιτηρίου στα καζίνα, από 15 ευρώ που ίσχυε σε 6 ευρώ, εκ του οποίου το 80% θα αποδίδεται στο Δημόσιο.

Παράλληλα, ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) αντικαθίσταται με τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, φέρνοντας αλλαγές στον τρόπο που τηρούνται τα λογιστικά βιβλία.

Συγκεκριμένα:

-Καταργείται, υπό προϋποθέσεις, η θεώρηση βιβλίων και στοιχείων.

-Τα φυσικά πρόσωπα που είχαν ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών απαλλάσσονται (με ορισμένες εξαιρέσεις) από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων λιανικής. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να αποσαφηνιστούν με αποφάσεις και εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών.

-Συναλλαγές αξίας 3.000 ευρώ και άνω θα πρέπει να εξοφλούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγή. Το όριο που ισχύει σήμερα είναι 1.500 ευρώ.

-Στα παραστατικά που εκδίδουν οι τράπεζες για εισπράξεις ή πληρωμές μετρητοίς, για συναλλαγές φυσικών ή νομικών προσώπων ή κοινοπραξιών ποσού άνω των 12.000 ευρώ, θα πρέπει να αναγράφεται και ο ΑΦΜ του συναλλασσομένου. Σε περίπτωση αλλοδαπού φυσικού προσώπου θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός διαβατηρίου ή ταυτότητας.

-Αλλάζουν οι κατηγορίες βιβλίων και θα διακρίνονται πλέον σε απλογραφικά (νυν Β΄ Κατηγορίας) για ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 1.500.000 ευρώ και σε διπλογραφικά (νυν Γ΄ κατηγορίας) για υψηλότερα έσοδα.

Προβλέπεται επίσης και θέση μόνιμου γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων που θα προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα (κατά προτίμηση) και θα έχει πενταετή θητεία.

Στ. Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης: «Πάμε ολοταχώς για 10.000 νεκρούς»

Δεν υπήρξε ποτέ «συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας. Απαιτούνται, άμεσα, μαζικά τεστ» υποστηρίζειΡεπορτάζ Κέλλυ ΦαναριώτηΣενάριο τρόμου που θέλει τη χώρα μας να θρηνεί ακόμα...

10 χρόνια «δημοκρατία» – Συλλεκτικό λεύκωμα «Περί Τύπου ο λόγος» (video)

Μην χάσετε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» (06/12/2020):Tην Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, η «δημοκρατία» γιορτάζει τα 10 χρόνια κυκλοφορίας της, προσφέροντας στους αναγνώστες της για πρώτη φορά...

Ασυναρτησίες Πέτσα για το παράλληλο σύστημα!

Δεν απάντησε σε ερώτηση της δημοκρατίας και παρέπεμψε σε αναλύσεις του Αρκουμανέα και... απροσδιόριστες ανακοινώσειςΕμφανής ήταν η αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην...

Μισόλογα για το σκάνδαλο με τα rapid tests

Καμιά απάντηση για τις καταγγελίες-φωτιά. Σε πανικό η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις αποκαλύψεις της δημοκρατίαςΣάλο προκάλεσε και η νέα αποκάλυψη της «δημοκρατίας» -μετά...

Η γιγαντιαία επιχείρηση εμβολιασμού στη Βρετανία

Σε πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες των κρατών, τη στιγμή που τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ «βγαίνουν μπροστά»Τα όπλα -φαίνεται πως- υπάρχουν. Κι αυτό που...