Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Φωτοβολταϊκή «κωμωδία» με τους απλήρωτους παραγωγούς

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίσσονται πλέον στον βυθιζόμενο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς φτάνουν στα γραφεία του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις κατάσχεσης από ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών που δεν έχουν πληρωθεί επί μήνες. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ο ΛΑΓΗΕ, «για να αναστείλει, έστω και προσωρινά, τις εις βάρος του κατασχέσεις, προσέφυγε σε αιτήσεις αναστολής με αμφιβόλου ποιότητος νομικά επιχειρήματα, τα οποία, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, θα τον φέρουν σύντομα εκ νέου ενώπιον της δικαιοσύνης».

Οι καταγγελίες

Οπως υποστηρίζουν οι απλήρωτοι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά, ο ΛΑΓΗΕ επικαλείται ότι δεν έχει παραλάβει και καταχωρίσει τα επίμαχα τιμολόγια των παραγωγών, οπότε και αμφισβητεί ευθέως το χρέος του. Τώρα οι παραγωγοί απειλούν με παρέμβαση εισαγγελέα, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ή όχι τα σχετικά τιμολόγια στα γραφεία του ΛΑΓΗΕ. Εκπρόσωποι των εταιριών φωτοβολταϊκών υποστηρίζουν ότι, αν διαπιστωθεί ότι τα τιμολόγια δεν υπάρχουν στο λογιστήριο του Λειτουργού, τότε θα προσφύγουν εκ νέου για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας. Οπως λένε, τα τιμολόγια έχουν παραδοθεί εμπροθέσμως συστημένα στο λογιστήριο του ΛΑΓΗΕ και μάλιστα με λήψη υπογραφής για την παραλαβή από τους υπαλλήλους του. Στην περίπτωση που τα τιμολόγια υπάρχουν, τότε «ανοίγει νέος δικαστικός κύκλος εις βάρος του, αλλά αυτή τη φορά ποινικός», γιατί προσπάθησε με πλάγιο τρόπο να αποτρέψει τις κατασχέσεις.

Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, την ίδια ώρα που ετοιμάζονται να δημοσιοποιηθούν οι πρώτες χρεοκοπίες εταιριών από τον χώρο τον Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), δείχνει το μέγεθος των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ