Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Φοβήθηκε (!) την κακοκαιρία και μοίρασε τις προκαταβολές

To κρύο και τα έκτακτα δελτία καιρού τρόμαξαν τους γραφειοκράτες στο υπουργείο Οικονομικών, που αναγκάστηκαν να δώσουν τις πρώτες προκαταβολές για το επίδομα θέρμανσης!

Από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, ποσό ύψους 22.000.000 ευρώ χορηγήθηκε ως προκαταβολή σε 185.000 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας πολύς κόσμος θα αναγκαστεί να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης σε τσουχτερές τιμές, άνω του 1,28 ευρώ / λίτρο, και ως εκ τούτου το υπουργείο Οικονομικών επιτάχυνε την εκταμίευση των πρώτων προκαταβολών του επιδόματος

.
Βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης, η προκαταβολή 25% (επί του συνολικού επιδόματος) θα καταβάλλεται -θεωρητικά- μέσα σε 20 μέρες από την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης χορήγησης του επιδόματος. Τα συνολικά ποσά του νέου επιδόματος θέρμανσης θα κυμαίνονται από 52,50 ως 1.050 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης είναι όσοι έχουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμους, και έως 40.000 ευρώ, αν πρόκειται για έγγαμους, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες το εισοδηματικό όριο παραμένει στις 43.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Παράλληλα, ισχύει και περιουσιακό κριτήριο 200.000 ευρώ για άγαμους και 300.000 ευρώ για έγγαμους.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 300.000 αιτήσεις (οι συνολικοί δικαιούχοι εκτιμούνται σε 580.000) που πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Η καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποδοχή των αιτήσεων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι τιμές στις οποίες διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης υπερβαίνουν το 1,25 ευρώ το λίτρο και είναι ουσιαστικά απλησίαστες για τη συντριπτική πλειονότητα των ήδη εξαθλιωμένων νοικοκυριών αναμένεται να λειτουργήσουν ως αιτίες για τη συγκράτηση της ζήτησης του καυσίμου σε χαμηλά επίπεδα και κατά την περίοδο από 15/10/2013 έως 30/4/2014. Αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης σε τόσο υψηλές τιμές και να περιμένουν να πάρουν εδώ και πολύ καιρό ένα μέρος από το επίδομα που δικαιούνται.

Εκτός όλων των άλλων, το υπουργείο Οικονομικών πάγωσε την υποβολή αιτήματος προς την τρόικα περί μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς επί του παρόντος προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο είναι να κλείσουν όλες οι υπόλοιπες εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση για το νέο πακέτο μέτρων.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ