5|06|2020

Φόβοι για «πονηριές» με τις άδειες λόγω κορονοϊού!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με βάση τις διατάξεις της νομοθεσίαςΡεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Σκέψεις για υποχρεωτική άδεια στους εργαζομένους αρχίζουν να καλλιεργούνται στο Δημόσιο, ενώ στον ιδιωτικό τομέα εργοδότες και εργαζόμενοι οπλίζονται με τις διατάξεις της νομοθεσίας για να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές, σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες άρχισαν οι πονηριές. Υπήρξε «ενημέρωση» πως σε περίπτωση που εργαζόμενος τεθεί σε καραντίνα, οι ημέρες απουσίας του πρέπει να συμψηφιστούν με την κανονική του άδεια. Να χρεωθεί δηλαδή ο συγκεκριμένος υπάλληλος 14 ημέρες κανονικής άδειας!

Σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει! Οπως εξηγεί, οι διατάξεις του άρθρου 49 του Υπαλληλικού Κώδικα προβλέπουν τα εξής:

Η υπηρεσία στην οποία ανήκει ο υπάλληλος χορηγεί υποχρεωτικά σε αυτόν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους την κανονική άδεια που δικαιούται και αν ακόμα δεν τη ζητήσει.

Τονίζεται δε ότι από την αιτιολογική έκθεση προκύπτει ότι ο προστατευτικός σκοπός της κανονικής άδειας είναι η ανάπαυση του υπαλλήλου, η βελτίωση της αποδοτικότητάς του, επενεργώντας ευεργετικά τόσο στα συμφέροντα της υπηρεσίας όσο και του υπαλλήλου. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, συμπεραίνεται ότι απόφαση δημόσιας υπηρεσίας, η οποία αφενός θα θέτει υπαλλήλους που έχουν ταξιδέψει σε Κίνα ή Ιταλία σε καραντίνα, υποχρεώνοντας τους σε αποχή από την υπηρεσία τους, αφετέρου θα συμψηφίζει τις ανωτέρω ημέρες απουσίας του υπαλλήλου με τις ημέρες κανονικής άδειάς του, περικόπτοντας ουσιαστικά την τελευταία, είναι παράνομη, σε σφοδρή αντίθεση με τα κατοχυρωμένα δικαιώματα δημοσίων υπαλλήλων.

Θολό τοπίο

Θολό παραμένει το τοπίο και σχετικά με την καταβολή μισθοδοσίας στις δημόσιες επιχειρήσεις που αναγκάζονται να κλείσουν, όπως, για παράδειγμα, τα ΚΑΠΗ. Θα συνεχιστεί κανονικά η καταβολή της μισθοδοσίας ή θα υπάρχει κάποια άλλη πρόβλεψη για τους εν λόγω εργαζομένους;

Ας δούμε τι προβλέπει η νομοθεσία για τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον κ Καρούζο:

• Απαγορεύεται ο εργοδότης να υποβάλλει ο ίδιος τον εργαζόμενο σε εξετάσεις όπως η θερμομέτρηση. Εξέταση γίνεται μόνο με σύμφωνη γνώμη εργαζομένου και μόνο από γιατρό.

• Η αποχή από τη δουλειά χωρίς διάγνωση και χωρίς υποψία προσβολής συνιστά αδικαιολόγητη απουσία.

• Σε περίπτωση υποψίας προσβολής (π.χ. ταξίδι σε χώρες υψηλού κινδύνου) ο εργοδότης υποχρεούται να ζητήσει από τον μισθωτό να μην προσέλθει, καταβάλλοντας όμως τον μισθό. Προσοχή: ο μισθωτός μπαίνει σε προληπτική καραντίνα μόνο με γνωμάτευση ή εντολή γιατρού και όχι με αυθαίρετη πρωτοβουλία του εργοδότη. Σε αυτή την περίπτωση ο μισθός καταβάλλεται κανονικά, ενώ οι ημέρες απουσίας δεν αφαιρούνται από την κανονική άδεια αναψυχής.

Ως γενικό κανόνα η νομοθεσία προβλέπει: «Εάν ο εργοδότης αναστείλει με δική του πρωτοβουλία προληπτικά τις εργασίες της επιχείρησής του, είναι υποχρεωμένος να αμείβει τους νοσούντες εργαζομένους κανονικά. Εάν, όμως, μια ιδιωτική επιχείρηση αναστείλει τη λειτουργία της με απόφαση δημόσιας Αρχής, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και στο πλαίσιο αποφυγής περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού κι επειδή αυτό οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, ο εργοδότης σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο δεν υποχρεούται να καταβάλει αποδοχές στους εργαζομένους του».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύνταξη: 9+1 απαντήσεις για τα πλασματικά

Ποιους αφορά, πότε και πώς πρέπει να κατατεθεί η αίτηση προκειμένου να καλύψουν τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης Ρεπορτάζ Νάσος Χατζητσάκος Χρόνος περισυλλογής και εξέτασης των δεδομένων...

Ολόκληρο μαγαζί τηλεφωνίας στα κελιά των τρομοκρατών!

Τι βρέθηκε σε αιφνιδιαστικό έλεγχο με εισαγγελέα στην πτέρυγα των τρομοκρατών στον Κορυδαλλό Άφωνο ακόμη και τον εισαγγελικό λειτουργό άφησε το hi-tech οπλοστάσιο που βρέθηκε...

Η μεγάλη ερμηνεύτρια Χάρις Αλεξίου αφήνει για πάντα το μικρόφωνο

«Τώρα φεύγω...» ανακοίνωσε η Χάρις Αλεξίου, που αποφάσισε να εγκαταλείψει το τραγούδι «Κάποτε έχτιζα ένα όνειρο τη μέρα, τώρα η στράτα μου δεν πάει παραπέρα,...

Η συνομιλία που «καίει» την καταζητούμενη με το βιτριόλι

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν στα χέρια τους τη φωνή της σατανικής γυναίκας που επιτέθηκε στην Ιωάννα Από τη Νάντια Αλεξίου Σφίγγει ώρα με την ώρα ο...

Περίεργη απόφαση για την Ένωση Δικαστών

«Πραξικόπημα από το Πρωτοδικείο» Στο Πρωτοδικείο της Αθήνας επικυρώθηκε η καταγγελόμενη από εισαγγελείς και δικαστές ως πραξικοπηματική πράξη να διοριστεί νέα προσωρινή διοίκηση στην Ένωση...