Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Φοβούνται (νέα) λουκέτα στα φροντιστήρια της Β. Ελλάδας

Ζητούν την απόσυρση του ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα

Λουκέτα, απώλειες θέσεων εργασίας ή αυξήσεις διδάκτρων. Αυτό θα είναι -σύμφωνα με τους φροντιστές και τους ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών- το αύριο για τα νόμιμα φροντιστήρια, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που αλλάζει άρδην τα οικονομικά δεδομένα για τα δίδακτρα. Εκεί που ο κλάδος εξαιρούνταν από τον ΦΠΑ, ο φόρος θα φτάνει πλέον στο 23%.

Αν επιλεγεί η αύξηση των διδάκτρων, αυτό θα σημαίνει μεγάλα βάρη για τις οικογένειες των παιδιών που πηγαίνουν στα φροντιστήρια.

Αυξήσεις

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για έναν μαθητή της Β’ Λυκείου, που πληρώνει κατά μέσον όρο 2.000 ευρώ τον χρόνο, η αύξηση θα φτάσει τα 460 ευρώ, και για έναν μαθητή της Γ’ Λυκείου (πληρώνει ετησίως 2.500 ευρώ) τα 575 ευρώ.

Οπως επεσήμαναν χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη, οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, τα τελευταία χρόνια πιέζονται πολύ από την οικονομική κρίση (που, μεταξύ άλλων, έχει οδηγήσει σε μειώσεις διδάκτρων κατά 30%-50%), αλλά και από τα «μαύρα» ιδιαίτερα μαθήματα.
Τα παραπάνω επεσήμαναν ο πρόεδρος και ο πρώτος αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φροντιστών Βόρειας Ελλάδας Απόστολος Τζακόπουλος και Κώστας Αμπατζίδης αντίστοιχα, καθώς και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Βόρειας Ελλάδας Κορίνα Παπαδοπούλου και Ναταλία Ανυφαντάκη, ενώ ήταν παρών και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης.

Μάλιστα, ο κ. Αμπατζίδης στράφηκε κατά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, αναφέρθηκε σε ένα «νομοθετικό παράκεντρο εξουσίας» που βρίσκεται κοντά στον αναπληρωτή υπουργό Τάσο Κουράκη, ενώ γνωστοποίησε ότι οι φροντιστές δεν αποκλείεται να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς «η επιβολή του ΦΠΑ σε φορείς παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών παραβιάζει κοινοτικές οδηγίες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην υποστηρικτική διδασκαλία δαπανάται στη χώρα μας περίπου 1.000.000.000 ευρώ. Από αυτά, τα 600.000.000 ευρώ κατευθύνονται στα φροντιστήρια και τα υπόλοιπα 400.000.000 στα ιδιαίτερα μαθήματα. Πανελλαδικά λειτουργούν 2.500 φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, στα οποία απασχολούνται περίπου 20.000 καθηγητές, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 140.000 μαθητές πηγαίνουν σε φροντιστήρια. Τα κέντρα ξένων γλωσσών είναι περίπου 6.500.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ