Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Φουντώνουν οι διαφωνίες για τα σκληρά μέτρα των θεσμών!

Πιο προβληματισμένοι από ποτέ οι υπουργοί μετά τo χθεσινό μαραθώνιο συμβούλιο με τον Τσίπρα!

Πεντέμισι ώρες κράτησε το χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Το τοπίο παραμένει ακόμη στην… ομίχλη, μια και οι απαιτήσεις των δανειστών συνεχίζονται όσο πλησιάζει η ώρα που θα πέσει η αυλαία της διαπραγμάτευσης. Δεν είναι συμπτωματικό ότι οι υπουργοί έφυγαν πιο προβληματισμένοι από προχθές, ενώ απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις. Τη βασική εισήγηση έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει και τον ρόλο του συντονιστή στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Σε πολλές από τις ενότητες που άνοιξαν τοποθετήθηκε και ο Γιάννης Δραγασάκης. Το κυβερνητικό συμβούλιο ενημερώθηκε τόσο για τις διαφορές που υπάρχουν σε δημοσιονομικά ζητήματα όσο και για την απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση και τους δανειστές σε Ασφαλιστικό και εργασιακά. Ειδικότερα, στα θέματα φορολογίας επισημάνθηκε, ειδικά για τον ΦΠΑ, πως η αρχική ελληνική πρόταση αφορούσε ενιαίο συντελεστή 15% και χαμηλό συντελεστή 6%. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν έχει θεωρηθεί δημοσιονομικά αποδοτική από ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν, οι οποίοι, όπως τονίστηκε στο κυβερνητικό συμβούλιο, ζητούν αισθητά υψηλότερους συντελεστές.

Αλλά και στα εργασιακά η κυβέρνηση επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται διατεθειμένη να αναστείλει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στο επίπεδο των 751 ευρώ.
Χθες, ωστόσο, έγιναν πιο ευδιάκριτες οι διαφορές στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, με τους πιο σκληρούς να ετοιμάζονται να βγάλουν τα «μαχαίρια» από τα θηκάρια. Ο βουλευτής Πειραιά Στάθης Λεουτσάκος δημοσιοποίησε την αντίθεσή του στην πώληση του 51% του ΟΛΠ. Την ίδια ώρα, ο αν. υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση θα κάνει μεν ελιγμούς («επιμέρους υποχωρήσεις πάντα γίνονται»), αλλά «συμφωνία που θα ακυρώνει τον βασικό κορμό των προγραμματικών δηλώσεων δεν θα έρθει».

«Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραδοθεί ούτε θα κάνει πίσω από τις προεκλογικές προγραμματικές δεσμεύσεις της» δήλωσε και… ο αρχηγός (υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης) Παναγιώτης Λαφαζάνης, ολοκληρώνοντας σε αυτή τη φάση τη σκληρή παρέμβαση της αριστερής πτέρυγας.
Αργά το βράδυ «χτύπησε» και ο Αντώνης Νταβανέλος, στέλεχος της ολιγάριθμης πρώην συνιστώσας ΔΕΑ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας: «Η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ήταν λάθος, οι κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν και πρέπει να γίνουν εκλογές».

Στον αντίποδα, αλλά με ρητορική που να καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα των στελεχών, εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης: «Αυτή τη στιγμή δεν προγραμματίζουμε ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα, πάμε σε πολιτικές πρωτοβουλίες για να υπάρξει συμφωνία που θα έλθει στη Βουλή» είπε.
Τέλος, υπήρξε και υποστηρικτική παρέμβαση των ΗΠΑ, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να δηλώνει: «Εχετε δει τον υπουργό Οικονομικών Τζέικομπ Λιου να εμπλέκεται ενεργά με τους ομολόγους του και με μερικούς Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα, προσπαθώντας να διευκολύνει αυτού του είδους τις λύσεις. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εμπλακούν σε προηγούμενες συνομιλίες γύρω από το πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Μαρίνα Μάνη

Μάρδας: Τα άδεια ταμεία έφεραν πρόωρες κάλπες

Σε μια σοβαρή αποκάλυψη για την προηγούμενη κυβέρνηση και τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους επέσπευσε την προεδρική εκλογή, μπροστά στον κίνδυνο να μην μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις (!), προχώρησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Οπως υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής, η «προηγούμενη κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι θα υπήρχε “άνοιγμα” (της τάξης των 452.000.000 ευρώ στις 24/2/2015), δεν μπορούσε να ξεκινήσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο, που θα οδηγούσε σε εκλογές τον Φεβρουάριο, γιατί θα υπήρχε κίνδυνος να πάμε χωρίς πληρωμές μισθών και συντάξεων»!
Μάλιστα, ο παριστάμενος βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχτηκε ουσιαστικά τη σκοπιμότητα, με τον κ. Μάρδα πάντως να χαρακτηρίζει λάθος την επιλογή να γίνουν εκλογές τον Δεκέμβριο. «Υποστήριζα ότι το να γίνουν εκλογές τον Δεκέμβριο -που ήταν η πιο ζωντανή περίοδος της χρονιάς- ήταν λάθος επιλογή. Τώρα μπορώ να το ερμηνεύσω με νούμερα» είπε χαρακτηριστικά.

Σχέδιο για αύξηση των συναλλαγών με κάρτες!

Εξετάζεται και η συμμετοχή στο κλαμπ των «BRICS»

Την ολοκλήρωση σχεδίου εντός 30 ημερών για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους τραπεζών.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η συγκρότηση ομάδας έργου με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, η οποία θα εκπονήσει, εντός 30 ημερών, στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών, με στόχο τον δραστικό περιορισμό της κυκλοφορίας του φυσικού χρήματος και, ουσιαστικά, της φοροδιαφυγής με την καταγραφή όλων των συναλλαγών.
Επίσης, συζητήθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS. Για το θέμα αυτό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όρισε υπεύθυνο τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, πρώην στέλεχος των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκαν η ρευστότητα του τραπεζικού τομέα, η συμβολή των τραπεζών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής συνολικά και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των δημόσιων εσόδων.
Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία για την αξιοποίηση όλων των αναπτυξιακών μέτρων (πακέτο Γιούνκερ κ.λπ.).
Μετά τη συνάντηση, η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο για την ψηφιοποίηση των συναλλαγών και την αξιοποίηση των πόρων του πακέτου Γιούνκερ για την ανάπτυξη της οικονομίας. Εκτός από την κυρία Kατσέλη, το «παρών» έδωσαν ο Μιχάλης Σάλλας της Τράπεζας Πειραιώς, ο Βασίλης Ράπανος της Αlpha Bank και ο Νίκος Καραμούζης της Eurobank.

Σενάρια που καίνε για την αλλαγή του ενιαίου ΦΠΑ

Σε «βόμβα» για την κυβέρνηση τείνει να εξελιχθεί το θέμα της «μεταρρύθμισης» του ΦΠΑ, με το σχέδιο αλλαγής των συντελεστών να αλλάζει σχεδόν καθημερινά, καθώς από τα συγκεκριμένα έσοδα διαμορφώνεται το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα συμφωνηθεί με τους δανειστές.
Ο αρχικός κυβερνητικός στόχος να διαμορφωθεί ο ενιαίος συντελεστής στο επίπεδο του 15% έως 16% βρήκε πολύ μεγάλη αντίσταση στις διαπραγματεύσεις, καθώς θα άνοιγε μια «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα της τάξης των 2 έως 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση φέρεται ότι υποχώρησε και δέχτηκε να συζητήσει έναν ενιαίο συντελεστή στο επίπεδο του 18% έως 19%.

Ο ΦΠΑ για τον οποίο πιέζουν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δανειστές, και ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κινείται στο επίπεδο του 20% ή 21%, με στόχο τελικά να προκύψει καθαρή αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ και να καλυφθεί έτσι σε μόνιμη βάση και σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού κενού για φέτος και τα επόμενα χρόνια.
Μεγάλο «παζάρι» γίνεται και για τον ειδικό χαμηλό συντελεστή, που θα κυμαίνεται από 6,5% έως 8% και στον οποίο θα υπάγονται τα φάρμακα και πιθανόν ορισμένα βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα και το ψωμί. Οι πληροφορίες δεν αποκλείουν ακόμα το ενδεχόμενο ο ειδικός χαμηλός συντελεστής να κλείσει στο 10%.

«Αντλήθηκε» 1,4 δισ. € από τα τρίμηνα έντοκα

Το ποσό των 1.137.500.000 ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο στη χθεσινή δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων, με επιτόκιο που παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,7%. Μαζί με τις επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές που προβλέπεται ότι θα κατατεθούν σήμερα, αναμένεται να συγκεντρωθούν συνολικά 1,4 δισ. ευρώ και να αναχρηματοδοτηθεί, έτσι, πλήρως η παλαιότερη ισόποση έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων, η οποία λήγει αύριο Παρασκευή.
Στη χθεσινή δημοπρασία υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές 1.138.000.000 ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,30 φορές. Οπως το επιτόκιο, έτσι και ο συντελεστής κάλυψης διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη δημοπρασία του περασμένου Απριλίου. Χθες έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού (875.000.000 ευρώ) καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 262.500.000 ευρώ.
Το επόμενο ραντεβού για την αναχρηματοδότηση εντόκων γραμματίων είναι στις 12 Ιουνίου, όταν λήγουν ταυτόχρονα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια 1,6 δισ. ευρώ και εξάμηνα έντοκα γραμμάτια 2 δισ. ευρώ, ενώ ακόμα μία έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων ύψους 1,6 δισ. ευρώ λήγει στις 19 Ιουνίου.

Πλεόνασμα 2,4 δισ. από το ψαλίδι στις δαπάνες!

Στο γερό «ψαλίδισμα» στις συνολικές δημόσιες δαπάνες κατά 2,037 δισ. ευρώ οφείλεται κατά κύριο λόγο η σημαντική υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού Προϋπολογισμού κατά 2,451 δισ. ευρώ, η οποία καταγράφεται το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Ειδικότερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο τους Κράτους, στο α’ τετράμηνο του 2015 οι συνολικές δαπάνες του κρατικού Προϋπολογισμού ήταν λιγότερες κατά 1,628 δισ. ευρώ από τις προβλεφθείσες! Το αποτέλεσμα ήταν να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα συνολικού ύψους 2,164 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα -287.000.000 ευρώ.

Οι χαμηλότερες δαπάνες, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «οφείλονται κυρίως στην αναδιάρθρωση του ταμειακού προγραμματισμού, με βάση τις επικρατούσες ταμειακές συνθήκες. Εκτιμάται ότι, μετά την ομαλοποίηση των ταμειακών συνθηκών, οι δαπάνες θα επανέλθουν στα επίπεδα των στόχων του Προϋπολογισμού».
Την ίδια περίοδο, το ύψος των καθαρών εσόδων του Προϋπολογισμού ανήλθε σε 14,291 δισ. ευρώ, δηλαδή είναι μειωμένα κατά 92.000.000 ευρώ ή 0,6% έναντι του στόχου.

Τι είπε ο Βαρουφάκης (για 700 €) σε εφοριακούς και τους τρόμαξε!

Εντύπωση προκάλεσε χθες το ρητορικό ερώτημα «μπορώ εγώ να δεσμευτώ ότι θα είμαστε κυβέρνηση τον Ιανουάριο;» με το οποίο απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συμβασιούχο καθαρίστρια, η οποία τον πλησίασε έξω από το υπουργείο για να τον ρωτήσει τι θα γίνει μετά τη λήξη της σύμβασής της τον προσεχή Δεκέμβριο. Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε όμως η αναφορά του κ. Βαρουφάκη σε διαμαρτυρία εφοριακών ότι οι δανειστές ζητούν επίμονα να μειωθούν όλοι οι μισθοί των εφοριακών στα 700 ευρώ!
«Ξέρετε ποιο επιχείρημα ακούμε κάθε μέρα στις διαπραγματεύσεις για σας; Να πάρουμε τους υπάρχοντες μισθούς που είναι πάνω από τα 700 ευρώ και να τους κατεβάσουμε όλους στα 700. Απέναντι σε αυτή την αδίστακτη πολιτική και στάση εμείς εναντιωνόμαστε καθημερινά», είπε ο κ. Βαρουφάκης σε εφοριακούς που συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στην οδό Νίκης. Λίγο νωρίτερα δήλωσε επίσης ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει λύση για διπλό νόμισμα, όπως πρότεινε ο Γερμανός οικονομολόγος Τόμας Μάγερ, παρά μόνο πολιτική λύση.

Πάρτι κερδοσκόπων με το «Geuro»!

Διάφορες καραμπόλες και κερδοσκοπία συνεχίζει να προκαλεί το ελληνικό ζήτημα. Μια από αυτές είναι η σημαντική άνοδος που καταγράφει η τιμή της μετοχής της εταιρίας Fortress Paper Ltd, που ειδικεύεται στην εκτύπωση χαρτονομισμάτων, μέσω φημών ότι ενδέχεται να έχει αναλάβει την εκτύπωση των νέου νομίσματος του Geuro, του «διπλού νομίσματος» που, βάσει σεναρίων, θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, εάν η χώρα μας δεν συμφωνήσει με τους πιστωτές.
Η μετοχή της Fortress Paper στο Χρηματιστήριο του Τορόντο ενισχύεται 65% τον τελευταίο μήνα, με αφορμή δημοσίευμα της ιστοσελίδας ZeroHedge, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. Η διοίκηση της εταιρίας πάντως σε χθεσινή της ανακοίνωσή ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τους λόγους για την άνοδο της μετοχής της.

Καυγάς στη Βουλή για τη ρύθμιση 100 δόσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία την ΠΝΠ που αφορούσε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τις 100 δόσεις. ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Ελληνες είπαν «ναι σε όλα», ενώ τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν. Kατά τη διάρκεια της συνεδρίασης (η οποία διεξήχθη σε σχετικά χαμηλούς τόνους), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προχωρά σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών όχι για να επωφεληθούν αυτοί που πράγματι δεν έχουν να πληρώσουν, αλλά κάποιοι μεγαλοοφειλέτες, που συστηματικά φοροδιέφευγαν και στους οποίους χαρίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια».
«Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι. Αυτό ισχύει για τους συναδέλφους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ» ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου, ενώ ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Α. Ματθαιόπουλος τόνισε ότι δεν μπορούμε να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι τον μικροοφειλέτη που δεν είχε να πληρώσει με το λαμόγιο που συστηματικά έκλεβε το κράτος».
Ο Π. Καρκατσούλης από το Ποτάμι σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρακάμπτει τις διαδικασίες, φέρνοντας πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με τον Νίκο Καραθανασόπουλο να χαρακτηρίζει «ύποπτη» τη διάταξη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος ισχυρίστηκε ότι θα ζητήσει τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών που εντάσσονται στη ρύθμιση, ενώ ο Β. Κόκκαλης των ΑΝ.ΕΛ. μίλησε για μονόδρομο, καθώς «στόχος είναι η είσπραξη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει ανάγκη το κράτος».

Αλ. Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ