Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020

ΦΠΑ ΔΡΕΠΑΝΗΦΟΡΟΣ!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Καυσόξυλα, τσάι του βουνού, κηδείες και αυτοκίνητα αναπήρων στο 23%

Αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% για άλλες 13 κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών έκρυβε τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, αλλάζοντας ουσιαστικά τις προβλέψεις του αρχικού νομοσχεδίου. Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται η ζάχαρη, το ξίδι, μυρωδικά και βότανα που χρησιμοποιούνται στο φαγητό όπως βασιλικός, δυόσμος, ρίγανη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού κ.λπ., τα κατοικίδια πτηνά, τα κατοικίδια κουνέλια, ορισμένα πτηνά που εκτρέφονται προκειμένου να διατεθούν για την ανθρώπινη διατροφή (ορτύκια, φασιανοί, πέρδικες κ.λπ.), τα εντομοκτόνα, τα ζιζανιοκτόνα, τα προφυλακτικά, οι σερβιέτες, τα καυσόξυλα, οι υπηρεσίες για την υποστήριξη της γεωργικής παραγωγής και οι υπηρεσίες κηδειών και αποτέφρωσης νεκρών.

Η μετάταξη των προϊόντων και των υπηρεσιών αυτών από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στον συντελεστή ΦΠΑ 23% θα γίνει άμεσα όπως και με τα περισσότερα από τα υπόλοιπα είδη και υπηρεσίες που ανεβαίνουν σε υψηλότερο συντελεστή.

Αυτό προκύπτει από τις «νομοτεχνικές βελτιώσεις» που επέφερε χθες το υπουργείο Οικονομικών στο αρχικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το νέο Μνημόνιο.

Αναλυτικά, οι επιπλέον 13 κατηγορίες ειδών και υπηρεσιών που μετατάσσονται άμεσα από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στο συντελεστή ΦΠΑ 23% είναι:

 • Πετεινοί, κότες, πάπιες, χήνες, γάλοι, γαλοπούλες και φραγκόκοτες, ζωντανά, κατοικίδια.
 • Κουνέλια κατοικίδια, περιστέρια, ορτύκια, φασιανοί, πέρδικες, λαγοί και λοιπά ζώα και πτηνά, ζωντανά, που προορίζονται κυρίως για την ανθρώπινη διατροφή. Ζώα που εκτρέφονται για τη γουνοποιία. Μέλισσες.
 • Αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι, μαντζουράνα η κοινή, μολόχα, δενδρομολόχα, μέντα (δυόσμος) όλων των ποικιλιών, ρίγανη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, δίκταμο, φλαμούρι, ευκάλυπτος, λεβάντα, αγριάδα η ιαματική και λουίζα, νωπά ή ξερά, έστω και κομμένα, σπασμένα ή σε σκόνη.
 • Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή από τεύτλα και ζαχαρόζη χημικώς καθαρή σε στερεή κατάσταση.
 • Ξίδια και υποκατάστατα αυτών βρώσιμα που λαμβάνονται από οξικό οξύ.
 • Υπολείμματα και απορρίμματα των βιομηχανιών ειδών διατροφής. Τροφές παρασκευασμένες για ζώα. Εξαιρούνται τα παρασκευάσματα των τύπων που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των κατοικίδιων ζώων.
 • Εντομοκτόνα, ποντικοφάρμακα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά της βλάστησης και ρυθμιστικά της ανάπτυξης των φυτών, απολυμαντικά και παρόμοια προϊόντα που παρουσιάζονται σε μορφές ή συσκευασίες για τη λιανική πώληση ή ως παρασκευάσματα, που παραδίδονται χονδρικά.
 • Προφυλακτικά από καουτσούκ.
 • Καυσόξυλα σε κυλίνδρους, κούτσουρα, μικρά κλαδιά, δεμάτια ή με παρόμοιες μορφές.
 • Πετσέτες (σερβιέτες) και ταμπόν υγείας, και παρόμοια με αυτά είδη υγιεινής προστασίας της γυναίκας, από χαρτί ή από βάτες.
 • Αυτοκίνητα που προορίζονται για τη μεταφορά 10 ή περισσότερων ατόμων διασκευασμένα για τη μεταφορά αναπήρων.
 • Η παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή.
 • Η παροχή υπηρεσιών από γραφεία κηδειών και επιχειρήσεων αποτέφρωσης νεκρών, καθώς και η παράδοση των συναφών ειδών.

Εκτακτη εισφορά: Καταιγίδα κρατήσεων σε μισθού, σε συντάξεις από τον Αύγουστο

Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα ισχύσει η αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα (μισθοί και συντάξεις), κόβοντας ουσιαστικά μέρος του μισθού, ενώ η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13% θα ισχύσει τελικώς από 1ης Οκτωβρίου και όχι με την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως αρχικά προβλεπόταν στο κείμενο. Τα παραπάνω προβλέπονται σε τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στις φορολογικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Σύμφωνα με τις πιο σημαντικές από αυτές:

 • Η αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015. Αυτό σημαίνει ότι όσοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν σήμερα φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές μεγαλύτερες των 2.100 ευρώ και όσοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και συνταξιούχοι λαμβάνουν φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές άνω των 2.500 ευρώ θα δουν από τον Αύγουστο τις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος να αυξάνονται σημαντικά.
 • Η αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 13% για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2015.

Επίσης ρυθμίστηκαν θέματα που αφορούν την εφαρμογή της αυξημένης εισφοράς υγείας σε κύριες και σε επικουρικές συντάξεις. Οπως τονίζεται σε ειδική τροπολογία, από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά θεσπίζεται εισφορά 6% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης για τις επικουρικές συντάξεις, που όμως θα παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, δηλαδή από το ποσό που λαμβάνουν σήμερα οι δικαιούχοι. Αντίθετα, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για τις κύριες συντάξεις, γεγονός που ερμηνεύεται ότι η εισφορά 6%, από 4% που είναι έως σήμερα, θα παρακρατείται από το αρχικό ποσό της σύνταξης, δηλαδή πριν από τις περικοπές που ξεκίνησαν το 2010.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαύρη προπαγάνδα! Το Μαξίμου δίνει… γραμμή σε ΜΜΕ

Τις κυβερνητικές εντολές δημοσίευσαν (κατά λάθος) ιστοσελίδες, φανερώνοντας τα σκοτεινά μυστικά της ενημέρωσης Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του ώρα»....

Κατάργηση οκταώρου και υπερωρίες χωρίς αμοιβή!

«Βόμβα» στα εργασιακά φέρνει το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τη δεκάωρη εργασία. Θα δίνονται γονικές άδειες και στον πατέρα Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά φέρνει η κυβέρνηση...

Οι παρελάσεις Ελλήνων απαγορεύονται, αλλά οι Ιρακινοί μπορούν να διαδηλώνουν ελεύθερα

Απίστευτο! Οι ισλαμιστές μπορούν να κάνουν συγκεντρώσεις τη στιγμή που οι παρελάσεις είναι παράνομες! Απίστευτο και όμως... ελληνικό! Ανήμερα την 28η Οκτωβρίου δεκάδες πολίτες με...

Άνοιξε ο δρόμος για συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στη Μόσχα

Αποκάλυψη του Ν. Δένδια στους εκπροσώπους των κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε για τα εθνικά θέματα Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα δρομολογείται για το προσεχές...

Οι ναρκέμποροι του «Noor 1» αποφυλακίζονται – Το Εφετείο «έσπασε» τα ισόβια

Ρεπορτάζ Βασίλης Τζήμτσος Μετέφεραν τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης στην Ευρώπη, συνολικά 2,1 τόνους της λευκής σκόνης που θα σκόρπιζε τον θάνατο, όμως σε λίγο θα...