Τετάρτη, 21 Απρ 2021

«Φραγή» στη συγχώνευση από Κομισιόν

Νέους τρόπους να ξεφύγουν από τη δίνη της οικονομικής κρίσης αναζητούν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας Vodafone και Wind μετά την κόκκινη κάρτα που πήραν από την Κομισιόν στην απόφαση συγχώνευσής τους. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις και τη διάθεση των δύο μετόχων για ενοποίηση των σχημάτων τους, η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε άλλη γνώμη.

Οπως στην περίπτωση των αεροπορικών εταιριών Aegean Airlines και Olympic Air, έτσι και στην περίπτωση των Vodafone και Wind, η Ε.Ε. θεώρησε ότι στην ελληνική αγορά θα δημιουργούνταν συνθήκες ολιγοπωλίου. Η Ε.Ε. δυσκολεύτηκε να επιτρέψει τη δημιουργία τηλεπικοινωνιακού δυοπωλίου σε κράτος-μέλος. Αλλωστε, μόνο στην Κύπρο δραστηριοποιούνται δύο πάροχοι κινητής τηλεφωνίας.

Ενδεικτικό της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος ήταν το γεγονός ότι ο επίσημος φάκελος ήταν προγραμματισμένο να κατατεθεί τον περασμένο Οκτώβριο. Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, οι ιδιοκτήτες των δυο εταιριών, ο βρετανικός κολοσσός της Vodafone και οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της Wind (Largo Limited), αντήλλασαν ερωταπαντήσεις με την Ε.Ε.

Η απόπειρα συγχώνευσης σίγουρα θα είχε καλύτερη τύχη, αν στο μεσοδιάστημα κάποια εταιρία σταθερής τηλεφωνίας γινόταν εικονικός πάροχος κινητής.

Πάντως, μπορεί η Ε.Ε. να απέρριψε το αίτημα για συγχώνευση, αυτό όμως δεν επηρεάζει τις δυο εταιρίες στην επίτευξη συνεργιών. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι της Ευρώπης «ανταλλάσσουν» δίκτυα. Με άλλα λόγια, η Vodafone και η Wind μπορεί να «ενώσουν» τα δίκτυά τους, πετυχαίνοντας οικονομίες κλίμακος.

Γιατί ήθελαν να συγχωνευτούν οι δύο εταιρίες; Εξαιτίας της δραματικής συρρίκνωσης των εσόδων του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος έκλεισε πέρσι στα 2,7-2,8 δισ. ευρώ, όταν το 2008 έφτανε τα 4,8 δισ.!

Ενδεικτικό είναι ότι το 2010 (οπότε και υπάρχουν συγκριτικά διαθέσιμα στοιχεία) η Vodafone και η Wind απώλεσαν έσοδα 483.000.000 ευρώ! Τα λειτουργικά κέρδη συρρικνώθηκαν σε επίπεδα άνω των 100.000.000 ευρώ, ενώ οι επισφάλειες ξεπερνούσαν τα 40.000.000 ευρώ.

H Vodafone, υπό νέα διοίκηση πλέον (νέος αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο Γλαύκος Περσιάνης, πρόεδρος παραμένει ο Νίκος Σοφοκλέους), έχει κολλήσει εδώ και χρόνια στη δεύτερη θέση της αγοράς, μετρώντας συνεχείς απώλειες.

Η Vodafone μέσα σε μια τετραετία (31/3/07-31/3/11) είχε απολέσει έσοδα 685.000.000 ευρώ, υπερδιπλασιάζοντας τους επισφαλείς πελάτες. Τον Μάρτιο του 2007 τα έσοδά της έφταναν τα 1,7 δισ. και τα κέρδη έπειτα από φόρους τα 270.000.000 ευρώ, ενώ τον Μάρτιο του 2011 τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 1,08 δισ. και ζημιές 35.000.000 ευρώ.

Από την πλευρά της, η Wind Hellas (διευθύνων σύμβουλος ο Νάσος Ζαρκαλής, με προϋπηρεσία σε ΗΟL και Vodafone) έχει ανακάμψει, μετά τα «τραυματικά» χρόνια του υπέρογκου τραπεζικού δανεισμού, αλλά συνεχίζει να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί.

Οι νέοι ιδιοκτήτες της Wind, οι ομολογιούχοι υψηλής εξασφάλισης, πέρα από τα χρήματα που έχασαν, έβαλαν άμεσα στην εταιρία περί τα 520.000.000 ευρώ. Ωστόσο, μόλις ανέλαβαν, είχαν να αντιμετωπίσουν, πέρα από την εγχώρια ύφεση, το υψηλό τίμημα για την ανανέωση των αδειών της εταιρείας.

Η εταιρία παραμένει στην τρίτη θέση της αγοράς, με μερίδιο που κυμαίνεται μεταξύ 20%-22%. Οπως και η Vodafone, είχε μειωμένο κύκλο εργασιών περί τα 280.000.000 ευρώ. Το 2011 αντιστράφηκαν κάπως τα πράγματα, αφού τα λειτουργικά κέρδη προσέγγισαν τα 150.000.000 ευρώ. Πάντως, αν συγχωνεύονταν, η Vodafone και η Wind θα έλεγχαν το 40% της συνολικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς της Ελλάδας.

Φώτης Φωτεινός

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ