Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Φρενάρει ο Σόιμπλε τη συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους

Δεν βλέπει λόγο να ρυθμιστούν οι πληρωμές πριν το 2025!

Φρένο στις προσδοκίες για γρήγορη εξέταση του ζητήματος του ελληνικού χρέους θέλησε να βάλει χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παράλληλα, όμως, ανέφερε ότι προσβλέπει σε ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου έως το τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου, υιοθετώντας το ορόσημο του ορθόδοξου Πάσχα (1η Μαΐου).

«Δεν έχω σοβαρό επιχείρημα για τους Γερμανούς βουλευτές και τον γερμανικό λαό για το γιατί πρέπει να είναι στο επίκεντρο της συζήτησης τώρα το θέμα του χρέους» ήταν η καυστική δήλωση του Β. Σόιμπλε μετά το χθεσινό Ecofin. Πρόσθεσε, δε, πως η δομή του ελληνικού χρέους δεν δείχνει ότι πρέπει να γίνει κάποια μεγάλη πληρωμή έως το 2025 και «άρα, δεν υπάρχει λόγος ρύθμισης των πληρωμών τώρα. Αυτό το μέρος της συζήτησης είναι για το πρεστίζ, όχι για την ουσία».

Πακέτο

Η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει, πάντως, στην ενσωμάτωση της συζήτησης για το χρέος στην αξιολόγηση, ώστε να κλείσουν όλα μαζί ως το ορθόδοξο Πάσχα.
Ενθαρρυντικές προς αυτή την κατεύθυνση ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. «Δεν είχα δει ποτέ να υπάρχει τόση συναίνεση ότι το ζήτημα του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί» είπε ο κ. Σαπέν και συμπλήρωσε ότι η σχετική συζήτηση θα μπορούσε να ξεκινήσει στην Εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας, στις 15-17 Απριλίου.

Αστειάκια με Τσακαλώτο

Αντιμέτωπος με τις γροθιές του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ βρέθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος! Ευτυχώς, όμως, η… μονομαχία ήταν στο πλαίσιο ενός πειράγματος, όπως μαρτυρούν τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα «πηγαδάκια» που είχαν σχηματιστεί στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin). Ο Ολλανδός αξιωματούχος φαίνεται ιδιαίτερα ευδιάθετος και γελαστός την ώρα που προσποιείται τον μποξέρ με αντίπαλο τον Ελληνα ομόλογό του. Τη σκηνή παρακολουθούν χαμογελώντας οι υπουργοί Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμενιά (δίπλα στον κ. Τσακαλώτο), της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν (δίπλα στον κ. Ντάισελμπλουμ) και της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ (δίπλα στον κ. Σαπέν).

Ντάισελμπλουμ: Επίτηδες δεν άνοιξα θέμα

Συνειδητή επιλογή ήταν οι προχθεσινές αναφορές του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε σε έναν «κρυφό» διάλογό του με τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος όμως «προδόθηκε» από τα ανοιχτά μικρόφωνα. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Ντάισελμπλουμ μάλλον θέλησε να στείλει μήνυμα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αμέσως μετά την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου του Eurogroup, οι δύο άνδρες σηκώθηκαν και ενώ τα μικρόφωνα δεν είχαν απενεργοποιηθεί, ο κ. Μοσκοβισί είπε στον πρόεδρο του Eurogroup: «Νομίζω ότι πυροδότησες μια τεράστια συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους». Ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Ετσι έπρεπε να γίνει. Το έκανα επίτηδες».

Ψυχρολουσία από ΕΚΤ για την Κύπρο

Μόλις μία ημέρα μετά τις επαινετικές δηλώσεις για την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο, η Μεγαλόνησος βρέθηκε χθες αντιμέτωπη με μια γερή ψυχρολουσία. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δήλωσε ότι η χώρα κινδυνεύει να εξαιρεθεί από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της ΕΚΤ, επειδή πλέον θα βρίσκεται εκτός Μνημονίου και η πιστοληπτική αξιολόγησή της θα είναι χαμηλότερη από το επίπεδο της επένδυσης.
Στην περίπτωση της Κύπρου η ΕΚΤ είχε παραβλέψει την προϋπόθεση τα κρατικά ομόλογά της να θεωρούνται επένδυση, αλλά η εξαίρεση αυτή ίσχυε όσο υπήρχε Μνημόνιο. Τώρα που το Μνημόνιο τερματίζεται, το τίμημα της «επιτυχίας» θα είναι πιθανότατα η έξοδος από το πρόγραμμα QE!

«Δεν φτάνει απλώς μια επιμήκυνση»

Καμπανάκι στην κυβέρνηση σχετικά με το θέμα του χρέους χτυπά το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, καθώς, σύμφωνα με το μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Γραφείου καθηγητή Πάνο Καζάκο, μια επιμήκυνση δεν αρκεί αλλά χρειάζεται αναδιάρθρωση (στην ουσία «κούρεμα»)! Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η ελάφρυνση του χρέους με επιμήκυνση, μορατόριουμ πληρωμών και ρύθμιση επιτοκίων δεν είναι αρκετή και απαιτείται μείωση της ονομαστικής του τιμής, εάν βέβαια είναι εφικτό κάτι τέτοιο». Ο ίδιος, μάλιστα, προέτρεψε την κυβέρνηση να συνδέσει το Προσφυγικό με το δημοσιονομικό, εξηγώντας ότι η ελληνική πλευρά θα μπορούσε ως επιχείρημα να χρησιμοποιήσει το γεγονός ότι η συνέχιση των μεταναστευτικών ροών μπορεί να προκαλέσει δημοσιονομικά προβλήματα, όπως το να επιδράσει αρνητικά στον τουρισμό, που είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας. Από την πλευρά του, ο συντονιστής του Γραφείου Παναγιώτης Λιαργκόβας ανέφερε τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν βγήκε από την επιτήρηση διότι, μεταξύ άλλων, «μας ζητήθηκε από την Ευρώπη ένας δημοσιονομικός άθλος που μας υπερέβαινε και μάλιστα με λάθος πολλαπλασιαστές».

Αρχίζει από αύριο η διαπραγμάτευση με Κατρούγκαλο!

Στο τραπέζι η «προσωπική διαφορά» και το ποσοστό αναπλήρωσης

Αρχίζει αύριο ο «τελικός γύρος» της διαπραγμάτευσης για το Ασφαλιστικό, με τις περικοπές σε κύριες και σε επικουρικές συντάξεις να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και στους θεσμούς. Το ζήτημα της εφαρμογής του μοντέλου της «προσωπικής διαφοράς» αναμένεται να κρίνει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, η τελική μείωση στο ποσοστό αναπλήρωσης, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και οι παρεμβάσεις στην εθνική σύνταξη αποτελούν ξεχωριστά «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης.
Ειδικά η προσωπική διαφορά είναι το «τρικ» του υπουργείου Εργασίας για να αποφευχθούν άμεσα οι περικοπές και να μεταφερθούν στο μέλλον. Ουσιαστικά, η πρόταση που έχει κατατεθεί στους θεσμούς περιλαμβάνει τον νέο τρόπο υπολογισμού στις συντάξεις (καταβαλλόμενες και νέες) μέσω μειωμένου ποσοστού αναπλήρωσης, ο οποίος όμως για την επόμενη τριετία θα υπόκειται στην προσωπική διαφορά για ποσοστά μείωσης έως 20%. Για μεγαλύτερα ποσοστά περικοπής το υπερβαίνον ποσό θα καλύπτεται κατά το ήμισυ για περιπτώσεις συντάξεων που θα εκδοθούν το 2016, θα υποχωρεί στο 1/3 για συντάξεις που θα εκδοθούν το 2017 και θα περιορίζεται στο 1/4 για συντάξεις που θα εκδοθούν το 2018. Μένει να αποσαφηνιστεί πώς θα λειτουργήσει, όμως, η προσωπική διαφορά σε ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Τα υπόλοιπα πεδία διαπραγμάτευσης είναι:
* Εθνική σύνταξη: Οι θεσμοί έχουν προτείνει να δίνεται το σύνολο του ποσού (384 ευρώ) μόνο για περιπτώσεις συνταξιοδότησης με 20 έτη ασφάλισης και άνω. Για περιπτώσεις 15ετίας προτείνεται να δίνεται ποσοστό από την εθνική σύνταξη (284 ευρώ). Η τελική απόφαση θα συνδυαστεί και από το εάν θα διατηρηθεί αυτόνομος ο ΟΓΑ ή όχι, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό συνταξιούχων αγροτών θα λαμβάνει εθνική σύνταξη.
* Ασφαλιστικές εισφορές: Η ελληνική πρόταση θέλει να υπάρξει αύξηση εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα (1 μονάδα για τους εργοδότες και μισή για τους εργαζομένους). Οι θεσμοί επιμένουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι αντιαναπτυξιακό και ζητούν μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, μέσα από περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, σε εφάπαξ και σε μερίσματα του Δημοσίου.

Αγέλαστη η Βελκουλέσκου στην πτήση για Αθήνα

Προτού καν ξαναπατήσει το πόδι της στη χώρα μας, η επικεφαλής των ελεγκτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου άρχισε να… ακονίζει τα «νύχια» της. Η Ρουμάνα οικονομολόγος επέστρεψε χθες στην ελληνική πρωτεύουσα, αφού συνταξίδεψε στην πτήση Βρυξέλλες – Αθήνα με Ελληνες δημοσιογράφους που είχαν καλύψει τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα. Οπως δείχνουν οι φωτογραφίες των πολιτικών συντακτών, καθόταν δίπλα στο παράθυρο του αεροπλάνου και ήταν για ώρα προσηλωμένη στο τάμπλετ της. Οταν σήκωνε για λίγο το βλέμμα από τη συσκευή, το ύφος της ήταν βλοσυρό και αγέρωχο. Η μοναδική στιγμή που χαμογέλασε ήταν όταν πέρασε τον έλεγχο αποσκευών.

3.000.000 € για σοφέρ από Σουλτς

Πρόκληση με υπογραφή Μάρτιν Σουλτς. Σε καιρό κρίσης, το Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζεται να ξοδέψει 3.000.000 ευρώ για να προσλάβει σοφέρ, να τους ντύσει και να αγοράσει καινούργιες λιμουζίνες που θα μεταφέρουν τους ευρωβουλευτές. Η εκπόνηση του πλάνου αναδιοργάνωσης της υπηρεσίας σοφέρ βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εγκριθεί. Προβλέπει την πρόσληψη 110 οδηγών πλήρους απασχόλησης και την αύξηση των συνολικών δαπανών για αυτόν τον σκοπό από τα 6.800.000 ευρώ που είναι σήμερα, στα 10.500.000 ευρώ ετησίως. Μάλιστα, 116.000 ευρώ θα διατεθούν για τα κοστούμια των σοφέρ. Οι δαπάνες, μάλιστα, δύναται να είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς δεν έχουν συμπεριληφθεί τα «σκάνερ ασφαλείας» για τα επίσημα αυτοκίνητα, αλλά και τα αξεσουάρ που θα διαθέτουν, όπως tablets και κινητά τηλέφωνα.

Οι δανειολήπτες δεν βρίσκουν συνεργάσιμες τράπεζες

Κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα η τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας που παρατείνει έως τις 15 Απριλίου την απαγόρευση πώλησης στεγαστικών, καταναλωτικών και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ξένα funds.
Την ίδια στιγμή, συνεργάσιμοι δανειολήπτες αναζητούν εναγωνίως… συνεργάσιμες τράπεζες, προκειμένου να ρυθμίσουν τα δάνειά τους! Πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν να φανούν συνεπείς με την αποπληρωμή του δανείου τους, δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα στις τράπεζες που αρνούνται προς το παρόν να συναινέσουν σε βιώσιμες λύσεις. Ως επί το πλείστον τα πιστωτικά ιδρύματα προσφέρουν ως μοναδική διευκόλυνση την επιμήκυνση του δανείου, αρνούμενες να εξετάσουν άλλες επιλογές που θα μπορούν να εγγυηθούν για τον μεν οφειλέτη μια ανεκτή δόση, για τη δε τράπεζα μια συνεχή είσπραξη. Μάλιστα, υπάρχουν πολλοί δανειολήπτες που κινδυνεύουν να καταγραφούν ως μη συνεργάσιμοι, επειδή η τράπεζα τους προτείνει μια ανεφάρμοστη ρύθμιση.

Εν ολίγοις, με βάση τις δραστικές λύσεις που ζητούν για τον χειρισμό των «κόκκινων» δανείων η ΕΚΤ αλλά και ο διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος κάλεσε τις τράπεζες να εφαρμόσουν μακροπρόθεσμες και βιώσιμες ρυθμίσεις, οι τράπεζες δεν μπορούν να προτείνουν στους πελάτες τους ως μοναδική επιλογή την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου. Οταν, μάλιστα, ο οφειλέτης έχει ένα δάνειο που λήγει π.χ. σε πέντε χρόνια, το έχει εξυπηρετήσει με συνέπεια για 10 χρόνια και η τράπεζα του προτείνει ως ρύθμιση την επέκτασή του στα 25 χρόνια!
Σημειώνεται ότι στο πλευρό των δανειοληπτών βρίσκεται και στις περιπτώσεις αυτές ο Τραπεζικός Μεσολαβητής. Η επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Μεσολαβητή Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών γίνεται μέσω τηλεφώνου στο 10440 και στο email: info@hobis.gr. Περισσότερα στοιχεία μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα http://www.hobis.gr.

Επιστρέφει η τρόικα και ζητεί «ψαλίδισμα» όλων των συντάξεων!

Το νέο «ψαλίδισμα» όλων των συντάξεων, η πλήρης απελευθέρωση των «κόκκινων» δανείων χωρίς προστασία για την πρώτη κατοικία, η καθιέρωση νέας, επαχθέστερης κλίμακας φορολογίας εισοδήματος (ενδεχομένως χωρίς αφορολόγητα όρια), η έναρξη λειτουργίας του Κατοχικού Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις και, βεβαίως, ο τελικός προσδιορισμός του ύψους του δημοσιονομικού κενού για την τριετία 2016 – 2018 και τα μέτρα κάλυψής του αποτελούν τις πέντε μεγάλες προτεραιότητες του κουαρτέτου των δανειστών μας, που ξεκινά από σήμερα άλλον ένα γύρο διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου.

Το πρώτο ραντεβού της εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντέλια Βελκουλέσκου και των ομολόγων της από την Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) Ράσμους Ρούφερ και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) Νικόλα Τζαμαριόλι με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 2.00 μετά το μεσημέρι. Αύριο θα ακολουθήσει η πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για το κρίσιμο θέμα του Ασφαλιστικού.

Τα ανιχτά μέτωπα 

Η αυλαία των διαπραγματεύσεων αναμένεται να ανοίξει με μια επισκόπηση των ανοιχτών μετώπων. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της Ντέλια Βελκουλέσκου μετά την προχθεσινή συμβιβαστική φόρμουλα, στην οποία κατέληξε το Eurogroup αναφορικά με τα δημοσιονομικά μέτρα και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τα τελευταία στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2015 και οι προβολές για το 2016, ώστε να προσδιοριστεί το δημοσιονομικό κενό, αναμένεται να αποτελέσουν το πρώτο καυτό ζήτημα στην ατζέντα των συζητήσεων. Εκτιμάται ότι υπάρχει περιθώριο το ΔΝΤ να ρίξει τον πήχη των απαιτήσεών του για πρόσθετα μέτρα ύψους 7,2 – 9 δισ. ευρώ την τριετία 2016 – 2018, αλλά αντιθέτως εκφράζονται φόβοι ότι το ευρωπαϊκό σκέλος των πιστωτών θα αναπροσαρμόσει επί τα χείρω τις δικές του εκτιμήσεις περί κενού ύψους 5,5 – 6 δισ. ευρώ.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις δήλωσε χθες ότι το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις εξαρτάται πρωτίστως από την ελληνική πλευρά.

Μ. Ροζάκος

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ