Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

«Φρένο» από τη Ρένα Δούρου για τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε Φυλή, Λιόσια, Γραμματικό, Κερατέα

Στην ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών με αντικείμενο τη μελέτη, την κατασκευή, την τεχνική διαχείριση και τη λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Απορριμμάτων στις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), προχώρησε χθες η Περιφέρεια Αττικής με πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου, η οποία είχε εξαρχής εναντιωθεί στην προοπτική αυτή, ερχόμενη σε σύγκρουση με το ΥΠΕΚΑ.

Η κυρία Δούρου ζήτησε την ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών, οι οποίοι βρίσκονταν στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου, με το επιχείρημα ότι το σχέδιο κατασκευής τους είναι ασύμβατο με την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, τον οποίο θέλει να προωθήσει η Περιφέρεια Αττικής.

«Το σχέδιο των τεσσάρων αυτών μονάδων υποσκάπτει τις προτεραιότητες και τις αρχές της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς προϋποθέτει την απαλλαγή των επενδυτών για κάθε μεταβολή των συνθηκών, ενώ επιβαρύνει τους δημότες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών» σημείωσε η κυρία Δούρου, τονίζοντας επίσης ότι «ο σχεδιασμός αυτός εκπονήθηκε και προωθήθηκε σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας».

Οι μονάδες αυτές ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσουν στη Φυλή, στα Ανω Λιόσια, στο Γραμματικό και στην Κερατέα, με προϋπολογισμό 140.000.000 ευρώ και χρηματοδότηση και από το νέο ΕΣΠΑ.
Τον Ιούνιο του 2013 είχε ολοκληρωθεί η προεπιλογή των κοινοπραξιών που θα διαγωνίζονταν στη συνέχεια για την κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Φυλή.
Πρόκειται για τις κοινοπραξίες οι οποίες συμμετείχαν επίσης και σε άλλους διαγωνισμούς στην Αττική: Ενωση Εταιρειών Ακτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε.-Ηλέκτωρ Α.Ε., Ενωση Προσώπων Τέρνα Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ-ΔΕΗ Α.Ε., Ενωση Προσώπων ΜΕΤΚΑ Α.Ε.-Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε., Ενωση Εταιρειών Archirodon Group N.-Intrakat-Envitec A.E. και Ενωση Εταιρειών Μεσόγειος- J&P ΑΒΑΞ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ