Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Φρένο στη ροή φοιτητών προς τα αστικά κέντρα ανακοίνωσε το υπ. Παιδείας! Από τη Δευτέρα οι οριστικές αποφάσεις

«Στοπ» στις ξέφρενες μετεγγραφές στα κεντρικά ιδρύματα (Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά) βάζει ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, «στέλνοντας» τους δικαιούχους φοιτητές για σπουδές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ κοντά στον τόπο κατοικίας τους ή στην πόλη όπου σπουδάζουν τα αδέλφια τους. Εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων, πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα, ο υπουργός ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στον θεσμό των μετεγγραφών. Με τα νέα δεδομένα, οι δικαιούχοι μπορούν να μεταφέρουν τη θέση τους σε αντίστοιχο τμήμα σε ίδρυμα είτε της πόλης που κατοικούν οι γονείς τους ή της πόλης που σπουδάζουν τα αδέρφια τους.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντιστοιχία τμήματος σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ στην πόλη μόνιμης κατοικίας τους, θα αναζητείται η κοντινότερη περιοχή, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα μετεγγραφής, εκτός όμως από αυτές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά. Επιπλέον, στις ίδιες πόλεις (και ενδεχομένως σε άλλες μεγάλες), εφόσον υπάρχουν περισσότερα από ένα ιδρύματα με όμοια τμήματα, η κατανομή των φοιτητών που ζητούν μεταφορά της θέσης τους θα πραγματοποιείται ανάλογα με τον βαθμό πρόσβασης. Αν, για παράδειγμα, «κάποιος έρχεται από τη Λάρισα ή την Πάτρα για να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και θέλει να πάρει μετεγγραφή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η απάντηση είναι ότι υπάρχει και το Πάντειο Πανεπιστήμιο» σχολίασε ο υπουργός Παιδείας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, ο αριθμός των δικαιούχων φοιτητών μπορεί να αγγίξει ακόμα και τους 30.000. Πάντως, ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι ο νόμος για τις μετεγγραφές θα εφαρμοστεί φέτος για να… καταργηθεί την επόμενη χρονιά, κατόπιν συμφωνίας με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ, καθώς ο αριθμός των δικαιούχων είναι πολύ μεγάλος και θα επιφέρει ασφυξία στα κεντρικά ιδρύματα και ερήμωση στα περιφερειακά. Ο ίδιος επέστησε την προσοχή στους δικαιούχους, καθώς η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων μετεγγραφής θα είναι βραχεία (πέντε ημέρες), όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ