Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Φρένο στις μεταστάσεις με ασπιρίνη

Η αντικαρκινική δράση της ασπιρίνης είναι γνωστή στους επιστήμονες, όμως νέα έρευνα, στην οποία συμμετείχε ομογενής ερευνήτρια από την Αυστραλία, έκανε καινούργιες διαπιστώσεις.

Ερευνα του Αντικαρκινικού Κέντρου Peter MacCallum, η οποία δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Cancer Cell», έδειξε ότι η ασπιρίνη φαίνεται ότι αναστέλλει τις μεταστάσεις, κλείνοντας τις διόδους διαφυγής των καρκινικών κυττάρων.

Οπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, στη σύνταξη της οποίας συμμετείχε και η δρ Τάρα Καρνέζη, αυτό πιθανόν ισχύει και για άλλα φάρμακα της κατηγορίας των Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων.

Μέχρι πρότινος οι ειδικοί δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα φάρμακα μπλοκάρουν τη μετακίνηση των καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, η νέα έρευνα έδειξε ότι η έκφραση ενός γονιδίου συνδέεται με την ανάπτυξη του καρκίνου, αλλά και με τον μηχανισμό της φλεγμονής και της διαστολής των αγγείων, και ειδικότερα των αγγείων των λεμφαδένων, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μετακίνηση των καρκινικών κυττάρων.

Οπως εξηγεί η δρ Καρνέζη, η διέλευση των καρκινικών κυττάρων γίνεται μέσω των αγγείων των λεμφαδένων, η διαστολή των οποίων μπλοκάρεται με τη βοήθεια της ασπιρίνης, καθώς προκαλεί αγγειακή συστολή. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η ασπιρίνη μειώνει την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, του πνεύμονα, του εγκεφάλου, του φάρυγγα και του παχέος εντέρου.

Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο, οι ημερήσιες δόσεις ασπιρίνης για προληπτικούς λόγους μελετώνται εδώ και αρκετά χρόνια, όμως οι παρενέργειες (μώλωπες, ρινική αιμορραγία ή επίσταξη) που μπορεί να προκαλεί η συγκεκριμένη δόση λειτουργούν ανασταλτικά για τη χορήγησή της. Εξάλλου, άλλες έρευνες διεξάγονται για να διαπιστωθεί ότι μικρότερες δόσεις ασπιρίνης είναι ασφαλείς για την πρόληψη του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.

Σύμφωνα με τη δρα Καρνέζη, η νέα ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για την παρασκευή καινούργιων και πιο αποτελεσματικών φαρμάκων κατά του καρκίνου, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «αποτελεί ένα κομμάτι του παζλ που θα οδηγήσει στη θεραπεία του καρκίνου».

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ