Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

«Φρίκη» στη δημόσια Υγεία!

Ερευνα: Το 51,4% είναι δυσαρεστημένο με τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και το 53,3% επισκέπτεται ιδιωτικά ιατρεία

Ερευνα-κόλαφος για την κατάσταση των δομών της Υγείας στη βόρεια Ελλάδα δημοσιεύθηκε χθες από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Δεν θέλουν να πατούν στα δημόσια νοσοκομεία οι ασθενείς, που προτιμούν τα ιδιωτικά, παρότι είναι πολύ ακριβά, αλλά και δομές Υγείας σε γειτονικές χώρες παρά τους κινδύνους, επειδή οι τιμές είναι χαμηλές. Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στο πλαίσιο παρουσίασης της έρευνας του ΙΣΘ, που διεξήχθη τον περασμένο Ιούνιο με δειγματοληψία σε 1.030 κατοίκους του νομού Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, το 51,4% των ερωτηθέντων δήλωσε δυσαρεστημένο με τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, το 22,9% δήλωσε ικανοποιημένο (ποσοστό αυτών περίπου 30% είναι ηλικίας άνω των 65 ετών) και το 24,3 ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Το 53,3% αναφέρει ότι επισκέπτεται συχνότερα τα ιδιωτικά ιατρεία, το 34,3% τα νοσοκομεία, το 32,7% το ΙΚΑ, το 17,6% τα ιδιωτικά πολυϊατρεία και κλινικές και το 5,6% τα κέντρα υγείας. Από αυτούς που επισκέπτονται τον ιδιωτικό γιατρό, το 44,1% δηλώνει ότι το επιλέγει μόνο όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή χρειάζονται εξειδικευμένες υπηρεσίες (10,2%).

Οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία τρία χρόνια σε ποσοστό 48,3%, ενώ το 24,3% ότι έχει μείνει ίδιο και το 16,3% ότι έχει ελαττωθεί. Το 75,6% δηλώνει ότι έχει κάνει χρήση υπηρεσιών του ΕΟΠΠΥ και το 24,4% όχι. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι οι κρατικές υπηρεσίες Υγείας εξακολουθούν να μην έχουν βελτίωση, ο προϋπολογισμός τους είναι μειωμένος κατά 30% σε σχέση με το 2009 και ταυτόχρονα δεν υπήρξαν αλλαγές στο διοικητικό μοντέλο, που ενδεχομένως να μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες από την οικονομική δυσχέρεια.

Αριστείδης Μάτιος

Θεαγένειο: «Χειρόφρενο» στην Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας!

«Παροπλισμένη» παραμένει η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που χρειάζεται περίπου 25.000 ευρώ για να συντηρηθεί, να επισκευαστεί και να λειτουργήσει εκ νέου.
Τα προηγούμενα έξι χρόνια, η μονάδα είχε εξετάσει περισσότερες από 15.000 γυναίκες, προερχόμενες από απομακρυσμένες ορεινές και αγροτικές περιοχές, που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, «οργώνοντας» ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα.

Δυστυχώς, η μονάδα είναι περίπου 20ετίας και βρίσκεται ακινητοποιημένη από την αρχή του έτους, αφού δεν έχουν βρεθεί οι αναγκαίοι πόροι για την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής και συντήρησης.
Μάλιστα, ήταν προγραμματισμένο να τοποθετηθεί εντός της μονάδας νέας τεχνολογίας ψηφιακός μαστογράφος, ωστόσο το ζήτημα προς το παρόν έχει «παγώσει».

Δυστυχώς, χαμένες από την υπόθεση αυτή είναι οι χιλιάδες γυναίκες στα χωριά και στις απομακρυσμένες από νοσοκομεία περιοχές της βόρειας Ελλάδας, που στερούνται την πρόσβαση στις σημαντικές υπηρεσίες πρόληψης και φροντίδας υγείας. Για παράδειγμα, οι γυναίκες του Δήμου Χαλκηδόνας για να μπορέσουν να κάνουν την ετήσια μαστογραφία τους πρέπει είτε να μεταβούν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης (σε απόσταση 40 χιλιομέτρων το πιο κοντινό) είτε στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, καθώς τα κέντρα υγείας της περιοχής δεν διαθέτουν μαστογράφους.

Εξάλλου, η μονάδα, «οργώνοντας» ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο στη βελτίωση της υγείας των γυναικών, αλλά και στην ευαισθητοποίηση για την κρισιμότητα του προληπτικού ελέγχου στην προστασία απέναντι στον καρκίνο του μαστού.
«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική δομή υγείας, που τα τελευταία χρόνια προσφέρει σοβαρό έργο στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα. Θα πρέπει άμεσα να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για να βγει και πάλι στον δρόμο» τόνισε στη «δημοκρατία» η πρόεδρος των καρκινοπαθών Μακεδονίας – Θράκης Περσεφόνη Μήττα.

Δραματικά κενά στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο που «στενάζει»!

Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δρομοκαΐτειο στενάζει από τις πολυάριθμες εισαγωγές ασθενών, τις ελλείψεις κονδυλίων και τα δραματικά κενά σε προσωπικό. Το θεραπευτήριο που εφημερεύει δύο φορές την εβδομάδα εισάγει σε κάθε εφημερία 30-40 ασθενείς, εκ των οποίων το 70% είναι με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό. Σύμφωνα με επιστολή που έστειλε χθες στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή το Σωματείο Εργαζομένων του Δρομοκαΐτειου, το θεραπευτήριο διαθέτει 160 κλίνες οξέων περιστατικών.

Ωστόσο, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της εφημερίας οι νεοεισερχόμενοι ασθενείς που είναι οξέα περιστατικά νοσηλεύονται αναγκαστικά σε νοσηλευτικά τμήματα χρονίως πασχόντων ή στο Γηροψυχιατρικό Τμήμα (αν και νέοι σε ηλικία) ή στο τμήμα μέσης νοσηλείας. «Το προσωπικό αποδεκατίστηκε από τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις και τις μηδενικές προσλήψεις την τελευταία δεκαετία. Σήμερα υπηρετούν 400 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, όταν το 2008 υπηρετούσαν 650 εργαζόμενοι. Είναι 250 εργαζόμενοι λιγότεροι σε 1.000 οργανικές θέσεις» αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων.

Οφειλές -μαμούθ

Ακόμα οι οφειλές του ψυχιατρείου προς τους προμηθευτές ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ, με συνέπεια να απειλούν να διακόψουν προμήθειες υλικών διατροφής και υγειονομικού υλικού. Ηδη το διαιτολόγιο των ασθενών προσαρμόστηκε με βάση την οικονομική στενότητα του νοσοκομείου και χωρίς τα απαραίτητα υλικά (κρέας, ψάρι, λαχανικά κ.λπ.) υποβαθμίστηκε η ποιότητά του σε μεγάλο βαθμό. Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι στις 24 Ιουλίου το Θριάσιο Νοσοκομείο, σε ημέρα εφημερίας, δανείστηκε γάζες και σύριγγες από το Δρομοκαΐτειο. Οι εργαζόμενοι ζητούν από τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις προσωπικού και να αυξήσει τον προϋπολογισμό του θεραπευτηρίου.

Ρίτα Μελά

Οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ σε επίσχεση εργασίας

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 7 του μηνός. Αυτό σημαίνει ότι, κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στον ιδιώτη γιατρό συμβεβλημένο με τον οργανισμό. Οπως ανακοίνωσε η Ενωση Ιατρών – ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2011, οι απλήρωτες οφειλές του 10% των επισκέψεων από το 2012, οι τρέχουσες αμοιβές που δεν δρομολογούνται αλλά και οι μηχανισμοί αυτόματων επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate) έχουν προκαλέσει οικονομική ασφυξία στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ